ΧΑ: Μεγάλες διακυμάνσεις αλλά… κλείσιμο πάλι στο μείον
Πάνω από τις 725 μονάδες βρέθηκε ενδοσυνεδριακά σήμερα ο Γενικός Δείκτης, αλλά η κατάληξη της ανοδικής αντίδρασης ήταν άδοξη, καθώς στο τέλος επικράτησαν οι πωλητές και ο Δείκτης επέστρεψε στις 718,80 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,19%.
Η ειδησεογραφία προσέφερε αφορμές για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, καθώς η εμπλοκή με τους πλειστηριασμούς οδεύει προς διευθέτηση (σύμφωνα με το υπ. Δικαιοσύνης θα αρχίσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στα τέλη του μήνα), ενώ άνοιξε και το βιβλίο προσφορών για την ανταλλαγή των τίτλων του PSI με πέντε νέα ομόλογα του Δημοσίου.
Παρά ταύτα, φαίνεται ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί έναντι των τραπεζών (ο κλαδικός δείκτης κέρδισε σήμερα μόλις 0,21%), ενώ στη σημερινή συνεδρίαση πραγματικός πρωταγωνιστής ήταν η μετοχή του ΟΠΑΠ. Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 9μήνου, σημείωσε άνοδο κατά 3,61%, με τζίρο – μαμούθ, ύψους σχεδόν 22 εκατ. ευρώ με αρκετά πακέτα.
Η συνεδρίαση χαρακτηρίσθηκε από έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων. Ο Γενικός Δείκτης «έπαιξε» μεταξύ 711,88 και 727,08 μονάδων, ενώ πολύ μεγαλύτερη ήταν η ενδοσυνεδριακή διακύμανση του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος «βούλιαξε» ως τις 650,69 μονάδες, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 703,96 μονάδες και το κλείσιμο στις 667,84 μονάδες.
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν 15 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, χωρίς να σημειωθούν «ακρότητες». Προβληματίζει έντονα η συμπεριφορά της LamdaDevelopment, που, εν μέσω αμφιβολιών για την πρόοδο στο project του Ελληνικού, σημείωσε πτώση 4,44%, στα 5,38 ευρώ. Από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν είχε φθάσει τα 6,9 ευρώ, η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 22%.
Από τεχνικής άποψης, το γεγονός ότι ούτε σήμερα, παρά την αύξηση του τζίρου, επιτεύχθηκε ένα κλείσιμο του Γενικού Δείκτη άνω των 725 μονάδων προκαλεί έντονο προβληματισμό και επιβεβαιώνει ότι πιθανότερη είναι, βραχυπρόθεσμα, η «ταλαιπωρία» στη ζώνη 700-720 μονάδων, παρά η ανοδική εκτόνωση προς υψηλότερα επίπεδα.
Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, μια πραγματικά θετική είδηση με καταλυτική σημασία δεν υπάρχει προς το παρόν και αυτό αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από τα fundαναδυόμενων αγορών.
Για παράδειγμα, το γεγονός ότι ξεπερνιέται το πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς είναι μεν μια θετική είδηση, αλλά, στην πραγματικότητα, η διόρθωση ενός προβλήματος δεν προσθέτει κάτι νέο στις εκτιμήσεις των επενδυτών για την πορεία των τραπεζών.
Έτσι, αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι ο επόμενος κύκλος διαπραγματεύσεων στην Αθήνα με τους επικεφαλής των θεσμών, όπου θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει η εικόνα της τρίτης αξιολόγησης και να παράγονται ειδήσεις με περισσότερο νόημα για τον τραπεζικό κλάδο.