Boxer Φειδάς: Εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών η συμφωνία εξυγίανσης
Τη συμφωνία εξυγίανσης για την ιστορική βιομηχανία υποδημάτων «Boxer-Φειδάς» ενέκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφαση 177/2018, με την εταιρία να γλιτώνει το ενδεχόμενο πτώχευσης.
Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρίας, η συμφωνία εξυγίανσης που κατατέθηκε την 31/7/2017, “αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης και απαλείφει τους κινδύνους.”
Η συμφωνία εξυγίανσης
Η συμφωνία εξυγίανσης που υπογράφηκε με όλες τις πιστώτριες τράπεζες αφορά στην πλήρη αναδιάρθρωση της εταιρίας με σκοπό τον εξορθολογισμό της αλλά και την χορήγηση νέας χρηματοδότησης ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.
Το νέο μοντέλο ανάπτυξης θα επιδιώξει την μεταμόρφωση της εταιρίας σε σύγχρονη παραγωγική και εμπορική εταιρία, με την εφαρμογή νέου σχεδίου πωλήσεων και μάρκετινγκ, την παραγωγή νέων προϊόντων για όλες σχεδόν τις ηλικίες, την καλύτερη αξιοποίηση του δικτύου των 400 καταστημάτων τρίτων, τη δημιουργία νέων εταιρικών καταστημάτων και e-shop και την προώθηση εκ νέου των υποδημάτων ΦΕΙΔΑΣ στη διεθνή αγορά.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά αποτελέσματα για το 2016, η Boxer – Φειδάς, έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τραπεζικά ιδρύματα συνολικού ποσού 4,7 εκατ. ευρώ περίπου.
Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων ανέρχεται σε 26, 1 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να διατηρεί βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις ύψους 12,5 εκατ. ευρώ. Με στόχο την εξασφάλιση δανείων, τα ακίνητα της εταιρείας φέρουν προσημειώσεις ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ.
To 2016 η Boxer-Φειδάς είχε καθαρές ζημιές ύψους 2,2 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 9,6 εκατ. ευρώ.
Η οικονομική κρίση και τα προβλήματα
Η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη την εταιρία Boxer- Φειδάς. Οι οικονομικές υποχρεώσεις συσσωρεύτηκαν και τα χρέη διογκώθηκαν με αποτέλεσμα η εταιρία να εμφανιστεί με «άνοιγμα» 25 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί, πως πριν εισέλθει η οικονομία στην εποχή των μνημονίων, η Boxer – Φειδάς παρήγε, ημερησίως, περίπου 5.000 ζευγάρια υποδήματα, αριθμός που υποχώρησε σε περίπου 3.200 ζευγάρια, με το μέγεθος αυτό να έχει μειωθεί σε περίπου 1.700 ζευγάρια.
Έτσι, η εταιρία αναγκάστηκε να ενεχυριάσει ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία (εξοπλισμός, ακίνητα κτλ) ή να προσημειωθούν από τράπεζες έχοντας ακόμη ως «δυνατό χαρτί» τις παραγωγικές μονάδες της. Να σημειωθεί πως οι ετήσιες πωλήσεις της Φειδάς μειώθηκαν από €30 εκατ. τη διετία 2008-2009 σε λιγότερο από €10 εκατ. τη διετία 2015-2016.