Τραπεζικό βέτο στις προτάσεις των φορέων για τα Κόκκινα δάνεια
Απορρίπτουν μετά …πολλών επαίνων Τράπεζα της Ελλάδος και τράπεζες την πρόταση των συλλογικών φορέων μηχανικών, δικηγόρων και οικονομολόγων για την εφαρμογή ενός μοντέλου αλά Κύπρο στα Κόκκινα δάνεια. Αυτό διότι εκτιμούν ότι η εφαρμογή μιας διαδικασίας κατά την προταθείσα , επιμηκύνει χρονικά, αν δεν ακυρώνει ουσιαστικά την εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων σε μια περίοδο που η πίεση από τον SSM για την ολοκλήρωση της ολοένα και αυξάνεται.
Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες η παροχή δυνατότητας στους δανειοδοτηθέντες να έχουν προνομιακή μεταχείριση – δηλαδή τον πρώτο λόγο – κατά την διαδικασία μεταβίβασης δανειακών χαρτοφυλακίων σε funds και σε πολύ χαμηλές τιμές , θα «παγώσει» την πώληση. Διότι θεωρείται σχεδόν αδύνατο ένα fund να προχωρήσει σε εξαγορά χαρτοφυλακίου δανείων αν υπάρχουν σε αυτό ανοικτές εκκρεμότητες.
Παράλληλα οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι πρόσφατα το σύνολο σχεδόν των τραπεζών, πρότεινε με αποστολή σχετικής επιστολής σε 500.000 δανειολήπτες το «κούρεμα» των δανείων τους μέχρι ποσοστού 95% με πολύ χαμηλή ανταπόκριση η οποία δεν ξεπέρασε το 5% των δανειοδοτηθέντων . Επομένως υποστηρίζουν ότι είναι δώρο- άδωρο να προχωρήσουν στην προταθείσα κίνηση .
Πρόσφατα οι Πρόεδροι του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός και της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Δημήτρης Βερβεσός εκτιμούν ότι αν γίνουν δύο συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα επιλυθεί το θέμα των Κόκκινων δανείων χωρίς να προκληθούν αναταράξεις στον κοινωνικό ιστό.
Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι 130.000 πλειστηριασμοί, που η Κυβέρνηση με τους δανειστές έχει συμφωνήσει ότι πρέπει να γίνουν μέχρι το 2021. Οι τρείς φορείς τονίζουν ότι ουδείς διαφωνεί με τον πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων όσων έχουν πάρει δάνεια, έχουν βγάλει τα χρήματα στο εξωτερικό και επιλέγουν να σταματήσουν την αποπληρωμή του δανείου τους. Εκτιμούν ακόμα ότι η πίεση προς τους συγκεκριμένους οφειλέτες φαίνεται πως αποδίδει.
Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στην κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν οι διαπραγματεύσεις των τραπεζών με τους υπόλοιπους οφειλέτες. Η πρόταση των φορέων είναι η εξής: Τα πιστωτικά ιδρύματα να ενημερώνουν, τον δανειολήπτη (και τους εγγυητές) ότι το δάνειό του θα ενταχθεί σε χαρτοφυλάκιο προς πώληση δανείων και έχει στη διάθεσή του 45 ημέρες για να προσέλθει στην τράπεζα και να προχωρήσει σε ρύθμιση.
Αν δεν προσέλθει, η τράπεζα διεξάγει τη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των δανείων σε ειδικά αδειοδοτημένα funds. Οι συμμετέχοντες στη διαγωνιστική διαδικασία γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στον δανειολήπτη να προσφέρει την ίδια τιμή που θα προσφέρει ο πλειοδότης. Εν συνεχεία, αποστέλλεται επιστολή στον δανειολήπτη με την οποία του γίνεται γνωστό το τίμημα που προσφέρει το fund που έχει πλειοδοτήσει και του ζητείται -μέσα σε προθεσμία σαράντα πέντε ημερών- να απαντήσει αν ενδιαφέρεται να προσφέρει το ίδιο τίμημα. Αν βρει τα χρήματα (cash και cash collateral), θα πρέπει να αναφέρει ρητώς την πηγή των χρημάτων και τη χρονική περίοδο εξόφλησης. Σε αυτή την περίπτωση, θα εξαγοράσει το δάνειό του, ενώ σε διαφορετική το δάνειο καταλήγει οριστικά στο fund.