fbpx

Πολυνομοσχέδιο: Mειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ των δημοσιογράφων – στηρίζεται η Μεσολάβηση στον ΟΜΕΔ

0

Αλλαγές που επηρεάζουν κυρίως τη λειτουργία του ταμείου των εργαζόμενων στα ΜΜΕ (ΕΔΟΕΑΠ), αλλά και παρεμβάσεις στο σκέλος της Μεσολάβησης, πριν από τη Διαιτησία, όπως επίσης και στο πιλοτικό πρόγραμμα για την αναπηρία, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ, επικυρώθηκε ότι η εργοδοτική εισφορά 2% επί του τζίρου θα απορροφάται μόνο από τον κλάδο υγείας του Ταμείου. Το σκέλος της επικούρησης και του εφάπαξ είναι προφανές ότι κινδυνεύει με μελλοντικές μειώσεις, καθώς το ύψος των παροχών θα κρίνεται από «αυτόματο μηχανισμό εξισορρόπησης». Ειδικά για μελλοντικούς συνταξιούχους του Ταμείου, ορίζεται κομβική η ημερομηνία της 1ης Ιουλίου 2018. Όσοι ασφαλισμένοι ενταχθούν στον ΕΔΟΕΑΠ μετά την ημερομηνία αυτή, η επικουρική σύνταξή τους και το εφάπαξ θα προκύπτουν σύμφωνα με το μοντέλο της νοητής κεφαλαιοποίησης, άρα όπως προκύπτουν και στο ΕΤΕΑΕΠ για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Όσοι όμως ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ και πριν από την 1η Ιουλίου 2018, η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ θα προκύπτουν ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων: Με όρους καταστατικού ΕΔΟΕΑΠ για το χρονικό διάστημα από την έναρξη του εργασιακού βίου έως 30 Ιουνίου 2018 και από 1η Ιουλίου 2018 έως τη λήξη του εργασιακού βίου, με σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

Από τις υπόλοιπες διατάξεις, ενισχύεται το σκέλος της Μεσολάβησης καθώς δίνεται το δικαίωμα, αν διαπιστώνονται οι προϋποθέσεις, να υπάρξει ένας επιπλέον γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών διάρκειας 3-6 ημερών. Αν δεν επέλθει συμφωνία, τότε ξεκινάει το σκέλος της διαιτησίας. Εφεξής η θητεία των μελών του ΔΣ του ΟΜΕΔ, από τριετής θα είναι πενταετής.

Το πιλοτικό πρόγραμμα για την αναπηρία που εφαρμόστηκε με επιτυχία από την 1η Μαρτίου 2018 στην Αττική, επεκτείνεται σε δύο άλλες περιφέρειες. Από την 1η Ιουλίου εντάσσεται στο πρόγραμμα η περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και εντός του Σεπτεμβρίου η περιφερειακή ενότητα της Αχαϊας.

Ειδικότερα, όλες οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι οι ακόλουθες:

Άρθρο 15: Μεσολάβηση και διαιτησία συλλογικών εργατικών διαφορών

Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της διαδικασίας της μεσολάβησης και  με απώτερο σκοπό την ενίσχυση των ίδιων των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των μερών για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης, προτείνονται ρυθμίσεις για να ενισχυθεί η επιβοηθητική λειτουργία της μεσολάβησης. Ειδικότερα, εισάγεται νομοθετική πρόβλεψη, κατά την οποία ο μεσολαβητής έχει τη δυνατότητα (και όχι την υποχρέωση, όπως προβλέπεται σήμερα μετά το ν. 4303/2014) να υποβάλει πρόταση μεσολάβησης. Ο μεσολαβητής, εφόσον διαπιστώνει ότι υφίσταται ακόμη περιθώριο ελεύθερων διαπραγματεύσεων των μερών και συνεπώς περιθώριο συναινετικής επίλυσης της συλλογικής διαφοράς, έχει τη δυνατότητα να απόσχει αιτιολογημένα από την υποβολή πρότασης, οδηγώντας τα μέρη εκ νέου σε διαπραγματεύσεις, για τρεις έως έξι μέρες,  ώστε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο επίτευξης κοινής συμφωνίας. Εφόσον, όμως, διαπιστωθεί ότι τα μέρη δεν κατόρθωσαν να οδηγηθούν από κοινού σε επίλυση της διαφοράς, τότε ο μεσολαβητής προχωρά πλέον σε υποβολή της πρότασής του, κοινοποιώντας την στα μέρη.

Συγχρόνως, σε πλήρη αντιστοιχία προς τη γενική αρχή της καλόπιστης συμπεριφοράς, που πρέπει να διαπνέει και τις διαπραγματεύσεις συλλογικών εργατικών διαφορών, ενισχύεται η θέση του μέρους που με συγκαταβατική διάθεση προσήλθε σε συζητήσεις κατά το στάδιο της μεσολάβησης και το οποίο, επιδεικνύοντας καλή πίστη και θέληση συναινετικής επίλυσης της διαφοράς, έκανε αποδεκτή την πρόταση του μεσολαβητή. Ορίζεται ότι το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία παρέχεται στο μέρος που έκανε αποδεκτή την πρόταση του μεσολαβητή, ενώ το άλλο μέρος την απέρριψε.

Στα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για την υποβολή πρότασης μεσολάβησης ή την έκδοση διαιτητικής απόφασης προστίθεται ρητά η εξέλιξη της αγοραστικής δύναμης του μισθού, ενός παράγοντα εξαιρετικά σημαντικού κατά την στάθμιση των συμφερόντων εργαζομένων και εργοδοτών.

Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται σε εκκρεμείς, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, αιτήσεις μεσολάβησης και αιτήσεις προσφυγής στη διαιτησία.

Άρθρο 16: Θητεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΜΕΔ

Ο ΟΜΕΔ διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο, που αποτελείται από εκπροσώπους των Κοινωνικών Εταίρων, καθ’ υπόδειξή τους. Με τις προτεινόμενες διατάξεις επανακαθορίζεται η διάρκεια της θητείας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΜΕΔ από τρία σε πέντε έτη. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν και για τη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΜΕΔ, το οποίο συγκροτήθηκε με την υπ` αριθμ. 10650/Δ1.1956/9.4.2014 απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΟΔΔ 233), αναδρομικά από την ημερομηνία συγκρότησής του.

Άρθρο 17: Προνοιακές παροχές

Επεκτείνεται σταδιακά σε όλη την επικράτεια η διοικητική ηλεκτρονική διαδικασία απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία που υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση για τις παροχές αυτές από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) με τους όρους και προϋποθέσεις που εφαρμόζεται πιλοτικά στην Περιφέρεια Αττικής. Οι περιοχές στις οποίες θα υλοποιείται κάθε φορά η επέκταση θα πρέπει να ορίζονται με κοινή απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών.

Άρθρο 18: Τροποποίηση άρθρου 215 ν. 4512/2018

Προτείνεται η παράταση της περιόδου εφαρμογής της πιλοτικής διαδικασίας στην Περιφέρεια Αττικής έως 31/12/2018. Επίσης, αποφασίζεται να ξεκινήσει η εφαρμογή της πιλοτικής διαδικασίας για τα άτομα με αναπηρία που υποβάλλουν αίτηση πρώτη φορά για προνοιακές παροχές και  διαμένουν μόνιμα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης εντός του Ιουλίου 2018 και για όσους διαμένουν μόνιμα στην περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας εντός του Σεπτεμβρίου 2018.

Άρθρο 19: Ασφαλιστικές εισφορές

Προτείνεται για τον ΕΔΟΕΑΠ η μηνιαία εισφορά επικουρικής ασφάλισης από 3,5% για τον ασφαλισμένο και 3,5% για τον εργοδότη  επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου να μειωθεί από την 1.6.2019 μέχρι και την 31.5.2022 αναπροσαρμόζεται σε 3,25% για τον ασφαλισμένο και 3,25% για τον εργοδότη. Από την 1.6.2022 μειώνεται εκ νέου σε 3% για τον ασφαλισμένο και 3% για τον εργοδότη.

Επίσης, ορίζεται ότι η εργοδοτική εισφορά 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων στα ΜΜΕ, θα κατευθύνεται προς την χρηματοδότηση του Κλάδου Υγείας του Οργανισμού.

Άρθρο 20: Υπολογισμός επικουρικής σύνταξης

Καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης στους ασφαλισμένους για πρώτη φορά από 1.7.2018 και εφεξής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΔΟΕΑΠ βάσει του διανεμητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NCD). Επιπροσθέτως, προβλέπεται ότι το ποσό της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης του ΕΔΟΕΑΠ καθορίζεται βάσει δύο παραγόντων. Πρώτον, των δημογραφικών δεδομένων που προκύπτουν από εγκεκριμένους πίνακες θνησιμότητας και δεύτερον του πλασματικού ποσοστού επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές. Για την αντιμετώπιση ελλειμμάτων εισάγεται αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης που αποκλείει κάθε αναπροσαρμογή των εισφορών. Περαιτέρω, προβλέπεται η απαγόρευση μεταφοράς κεφαλαίων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τον ΕΔΟΕΑΠ.

Όσον αφορά τους ασφαλισμένους μέχρι 30.6.2018 στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΔΟΕΑΠ, καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης βάσει του διανεμητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NCD) για το χρόνο ασφάλισης από 1.7.2018 και εφεξής.

Το ποσό της επικουρικής σύνταξης ισούται με το άθροισμα δύο τμημάτων:

  1. το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης έως 30.6.2018 το οποίο υπολογίζεται βάσει των καταστατικών διατάξεων του ΕΔΟΕΑΠ και

  2. το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης από 1.7.2018 το οποίο υπολογίζεται σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NCD) και την ίδια ως άνω ανωτέρω αναφερόμενη Υπουργική Απόφαση.

Προβλέπεται επίσης η ενσωμάτωση των ανωτέρω διατάξεων στο Καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ.

Άρθρο 21: Αποζημίωση συμβεβλημένων φορέων που παρέχουν υπηρεσίες προνοιακού χαρακτήρα

Με την προτεινόμενη διάταξη δίδεται η δυνατότητα στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) να μεταβιβάζει πιστώσεις στον ΕΟΠΠΥ, κατόπιν επιχορήγησής του από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να πληρωθούν δαπάνες που προκύπτουν από την παροχή προνοιακών υπηρεσιών σε περιθαλπόμενους από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΠΥ φορείς. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ενοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και εκκαθάρισης των δαπανών, η επιτάχυνση της διαδικασίας καταβολής των αποζημιώσεων στους φορείς και συνακόλουθα η εξυπηρέτηση των αναγκών ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, στην προστασία των οποίων αποσκοπούν οι δράσεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Άρθρο 22: Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Με την προτεινόμενη ρύθμιση επικαιροποιείται ο ορισμός του αστέγου, ενώ  προβλέπεται ρητά ότι στο δηλούμενο εισόδημα για τον υπολογισμό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης δεν περιλαμβάνεται ούτε η οικονομική ενίσχυση που χορηγείται σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση ανάγκης συνεπεία θεομηνίας και λοιπών φυσικών καταστροφών, ούτε και το  επίδομα που καταβάλλεται σε ανέργους δυνάμει της παρ. 5 του άρθρου 30 του ν. 4144/2013 (Α΄ 88). Επιπροσθέτως, επαναπροσδιορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για την υλοποίηση του προγράμματος και ορίζεται ότι δεν υπολογίζεται το ποσό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και στον τρόπο υπολογισμού του ποσού για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

polynomosxedioZioyniosZ2018.docx

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra