Καραμούζης: Ανάγκη μείωσης του σημαντικού ύψους των NPEs – Οι προκλήσεις σήμερα
Στους τρεις σημαντικούς παράγοντες, που αποτελούν και τις κρίσιμες προκλήσεις για τον τραπεζικό τομέα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, σε ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τραπεζικού συστήματος, ως προϋπόθεση για μία σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης, πρώτος παράγοντας είναι η «ικανότητά μας να διαχειριστούμε αποτελεσματικά και να μειώσουμε ταχύτατα το σημαντικό ύψος των NPEs, διατηρώντας παράλληλα τη χρηματοοικονομική μας ευρωστία, την πρόσβαση στις αγορές και την εμπιστοσύνη πελατών και εποπτικών αρχών».
Δεύτερος παράγοντας είναι «η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της τεχνολογικής μας αναβάθμισης, καθώς και της λειτουργικής και επιχειρησιακής μας προσαρμογής, κυρίως, την επιτυχή εμπορευματοποίηση των νέων front and backoffice ψηφιακών εφαρμογών με ανταγωνιστικό κόστος».
Και τρίτος παράγοντας η «ικανότητα της κάθε τράπεζας να ενισχύει καθημερινά τα άυλα και ποιοτικά στοιχεία του ανταγωνισμού, που κατά την γνώμη μου αποτελούν και το διαρκές και μονιμότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».
Όπως υπογράμμισε ο κ . Καραμούζης, σήμερα έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την ευρωστία και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει όλους τους χρηματοοικονομικούς τους δείκτες, ρευστότητας και καταθέσεων, κεφαλαιακήςεπάρκειας, μείωσης των NPEs, πρόσβασης στις αγορές και χρηματοδότησης της οικονομίας.
Οι τράπεζες πέρασαν όλες με επιτυχία τα stresstests, ακόμα και κάτω από τις υποθέσεις του δυσμενούς σεναρίου και είναι υπερβολικές οι αντιδράσεις των αγορών που βιώνουμε, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «πολλά κρίσιμα ζητήματα έχουν επιλυθεί, το νέο θεσμικό πλαίσιο μας λύνει τα χέρια, αρκετές όμως προκλήσεις τις έχουμε ακόμη μπροστά μας και πρέπει να τις χειριστούμε με αποφασιστικότητα, σχέδιο, συνεργασία και υπομονή».
«Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, το καλό επενδυτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των αγορών, είναι κρίσιμες μεταβλητές για να συμβάλουν στην επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων χωρίς υπέρμετρο οικονομικό κόστος», τόνισε.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΕΤ, σημείωσε ότι ο κλάδος δεν θα πρέπει να φοβηθεί να υλοποιήσει σήμερα τις αναγκαίες αλλαγές, εάν δεν θέλει να χάσει το τρένο του ανταγωνισμούς. «Ας είμαστε ειλικρινείς.
Στη νέα εποχή θα απαιτείται να έχουμε:
– λιγότερα υποκαταστήματα,
– λιγότερο προσωπικό,
– μικρότερες αλλά αποτελεσματικότερες κεντρικές υπηρεσίες εντάσεως κεφαλαίου,
– σημαντική κινητικότητα, μετεκπαίδευση και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού,
– σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία και τα e-δίκτυα,
– νέας γενιάς software σχεδόν παντού,
– προϊόντα και υπηρεσίες συμβατές με την ψηφιακή τεχνολογία,
– σημαντική τεχνολογική αναβάθμιση του front and backoffice,
– κεντρικά διαχειρίσιμα συστήματα στήριξης και διαχείρισης εργασιών και ενοποιημένα λειτουργικά δίκτυα πελατείας», όπως είπε.