Φως στα – πολλά – μυστήρια της Attica Bank
Περίεργες καταστάσεις διαμορφώνονται στην Attica μια εβδομάδα μετά την υποχρέωση σε παραίτηση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη από την Προεδρία της Τράπεζας. Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας που είχε συγκληθεί χθες με μοναδικό θέμα την επιλογή του νέου Προέδρου δεν κατέληξε σε απόφαση και έτσι για τις προσεχείς (λίγες ή πολλές) μέρες η Attica Bank θα «πορευθεί» χωρίς Πρόεδρο.
Η πρωτοφανής αυτή εξέλιξη, δεν προδιαγραφόταν κατά κανένα τρόπο. Αντίθετα η Attica Bank είχε ανακοινώσει ότι μετά την παραίτηση του κ. Ρουμελιώτη, και μετά σχετικό αίτημα του ΕΦΚΑ (κατέχει το 46% των μετοχών της Τράπεζας) θα συνεδρίαζε το διοικητικό συμβούλιο για να αποφασίσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, στην οποία εξυπακούεται ότι βασικό θέμα θα ήταν η εκλογή νέου Προέδρου.
Χθες η εικόνα άλλαξε άρδην. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα «ο βασικός μέτοχός της, ΕΦΚΑ, ανεκάλεσε το αίτημά του για σύγκληση, Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της με θέμα την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, επιφυλασσόμενος να επανέλθει όποτε το κρίνει σκόπιμο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνέχεια ομόφωνα αποφάσισε να αναβάλει και την εκλογή νέου Προέδρου για την επόμενη συνεδρίασή του».
Παράλληλα ο ΕΦΚΑ φαίνεται να αποσύρει το αίτημά του για άμεση παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank Θεόδωρου Πανταλάκη, o οποίος από πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες θεωρείται τουλάχιστον ως συνυπεύθυνος για το «πολεμικό» κλίμα στην Τράπεζα κατά τους τελευταίους μήνες και την αδυναμία συνεργασίας του με τον αποπευθέντα τέως Πρόεδρο. Κατά πληροφορίες στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου θέμα Πανταλάκη δεν τέθηκε.
Συμπέρασμα από τις εξελίξεις αυτές δεν μπορεί να εξαχθεί: Διότι οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι απομακρύνεται η πιθανότητα έκτακτης γενικής συνέλευσης της Τράπεζας, που είναι και το αρμόδιο σώμα για την επικύρωση εκλογής Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου.
Άρα πλην απροόπτου και μέχρι τον Ιούνιο, ο κ. Πανταλάκης θα διατηρηθεί στη θέση του και μένει τις επόμενες εβδομάδες η επιλογή του νέου Προέδρου.
Για την θέση αυτή ακούστηκε το όνομα του τέως Προέδρου του ΤΧΣ Γιώργου Μιχελή. Ενώ όμως τις προηγούμενες μέρες σε γνωστή ιστοσελίδα ο κ. Μιχελής φερόταν να δηλώνει διαθέσιμος για την ανάληψη του θώκου χθες έγινε γνωστό ότι σχετική πρόταση από τον ΕΦΚΑ μάλλον δεν υποβλήθηκε επισήμως και όλα όσα αναφέρθηκαν σχετικά με αυτή , κινήθηκαν στο χώρο της παραφιλολογίας.
Σαφή και επίσημη θέση επί των εξελίξεων στην πάλαι ποτέ «τράπεζα των μηχανικών» η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει. Η υπαναχώρηση του ΕΦΚΑ από την απόφαση για άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης και εκλογής Προέδρου και CEO, μπορεί να εκληφθεί μόνο ως προσπάθεια διατήρησης στοιχειωδών ισορροπιών στην Τράπεζα σε μια περίοδο που έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοικτά μέτωπα. Ως προς το γεγονός ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος «αναδιπλώθηκε», διαφοροποιώντας τις «οδηγίες» του για την στάση του ΕΦΚΑ, αυτό δεν μπορεί να έγινε από πρωτοβουλία του: Προφανώς όλα είναι εις γνώσιν ανώτατων κυβερνητικών στελεχών και έχει ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Επίμετρο: Ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή πρέπει να είναι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ. Στουρνάρας ανάγκασε τον κ. Ρουμελιώτη σε παραίτηση, διατηρεί στη θέση του CEO τον κ. Πανταλάκη ενώ θα έχει λόγο και για τον νέο Πρόεδρο της Τράπεζας.