Οι (θ)εσμοί επιδιώκουν «τσουνάμι» πλειστηριασμών για τα σπίτια χιλιάδων δανειοληπτών
Εμπόδια εξακολουθούν να βάζουν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών (θ)εσμών στην προσπάθεια της κυβέρνησης να νομοθετήσει ένα κοινωνικά δίκαιο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών και των επιχειρηματιών που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, λόγω οικονομικής ασφυξίας που τούς προκάλεσαν τα Μνημόνια.
Ζητούν σημαντική μείωση των ορίων αξίας μέχρι τα οποία θα προβλέπεται προστασία από τους πλειστηριασμούς για τα σπίτια όσων έλαβαν στεγαστικά δάνεια και αποκλεισμό από το νέο καθεστώς προστασίας όλων όσων έλαβαν επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο τις κύριες κατοικίες τους. Δείχνουν έτσι να επιθυμούν “τσουνάμι” πλειστηριασμών κατοικιών Ελλήνων πολιτών, προκειμένου τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία να εκποιηθούν έναντι “πινακίου φακής” σε … “επενδυτές” που έχουν μάθει να αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τις οικονομικές καταστροφές τις οποίες προκαλούν προγράμματα σκληρής λιτότητας, όπως τα Μνημόνια.
Συνέπεια της άτεγκτης και δόλιας αυτής στάσης των Ευρωπαίων πιστωτών είναι να μην έχει καταστεί ακόμη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.
Πληροφορίες προερχόμενες από πηγές που γνωρίζουν την πορεία των συζητήσεων μεταξύ Ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών (θ)εσμών, όπως αυτές εξελίχθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, σε τηλεδιάσκεψη, σημειώνουν πρόοδο μόνο σε δευτερεύοντα ζητήματα και τεχνικές λεπτομέρειες αλλά επισημαίνουν μεγάλες διαφορές σε βασικά θέματα, όπως το εύρος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και ο ορισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών. Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης σε ότι αφορά το τελευταίο είναι ότι η λήψη δικλίδων ασφαλείας έχει οδηγήσει ήδη στην εξαίρεσή τους.
Το χρονοδιάγραμμα, όπως έχει διαμορφωθεί πλέον αναφέρει επιδίωξη συμφωνίας με ορίζοντα το EuroworkingGroup χωρίς απαραίτητα να έχει κατατεθεί μέχρι τότε το απαιτούμενο νομοσχέδιο καθώς θεωρείται ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο, εφόσον έχει κλειδώσει η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα να κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, αν δεν υπάρξει συμφωνία το νομοσχέδιο να κατατεθεί μονομερώς, παρότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται καν στην παρούσα φάση. «Δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα. Αναγνώρισε πάντως πως αυτό προϋποθέτει υπαναχωρήσεις είτε από την μια, είτε από την άλλη πλευρά, με διατυπώσεις οι οποίες αφήνουν να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να συμβιβαστεί σε δραστικά χαμηλότερα όρια, αλλά ούτε και να τραβήξει στο σκοινί στα άκρα.
Με αφορμή την παρουσία του Ντ. Κοστέλο στο πλαίσιο του κοινού συνεδρίου Κομισιόν-ΙΟΒΕ την Τετάρτη δεν αποκλείονται συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, ενώ έως το τέλος της εβδομάδας τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγή τεχνικών λεπτομερειών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Οσον αφορά τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν κλείσει στο σύνολό τους, ενώ οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι πρώτα θα κλείσει το θέμα των νέων διατάξεων για την προστασία της α’ κατοικίας και μετά θα γίνουν οι όποιες συζητήσεις για τις νέες ρυθμίσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις.