fbpx

Αλ. Χαρίτσης στην «F&M Voice»: Για την κυβέρνηση, νόμος είναι το συμφέρον της κάθε… Ελληνικός Χρυσός

Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ «συμπυκνώνουν το νεοφιλελεύθερο όραμά του», δηλώνει στην «F&M Voice» o εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο, τονίζει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απαξιώνει όλες τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και προωθεί μονοσήμαντα φοροελαφρύνσεις για τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα.

Ο κ. Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι το κόμμα του επιθυμεί να έρθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά «με κανόνες». Αντίθετα η Ελλάδα που σχεδιάζει η Ν.Δ. θέλει «τη θέληση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων να είναι ο νόμος του κράτους». Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κατηγορεί τη νέα κυβέρνηση για «κυνισμό και ανεπάρκεια», αναφορικά με τα θέματα της ΕΥΠ, της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τις επιλογές στα εργασιακά. Εκτιμά, δε, ότι έρχεται «θερμό φθινόπωρο», μιας και η κυβέρνηση έχει επιλέξει να εφαρμόσει το «δόγμα του σοκ».

Σχετικά με το Προσφυγικό, ο κ. Χαρίτσης επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει να υπάρξει μία «ενιαία ευρωπαϊκή στάση», καθώς τουλάχιστον η Ν.Δ. κατάλαβε ότι το πρόβλημα είναι «γεωστρατηγικό». Αναφορικά με τις αλλαγές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος χαρακτηρίζει ιστορικό το επικείμενο συνέδριο, καθώς η διεύρυνση που επιδιώκεται θα είναι ποσοτική, αλλά κυρίως, ποιοτική.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πώς σχολιάζετε τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ; Εκτιμάτε ότι υπάρχει ο κίνδυνος για νέες, επώδυνες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα προκαλέσουν νέο κύκλο λιτότητας για την ελληνική οικονομία;

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε πολύ στη ΔΕΘ, αλλά δεν είπε τίποτα ουσιαστικό. Δεν μίλησε ούτε για όσα υποσχόταν προεκλογικά ούτε για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Δεν είπε τίποτα για τους αγρότες, την περιφερειακή ανάπτυξη ή το περιβάλλον ούτε για τη βιομηχανία τροφίμων, δεν είπε τίποτα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ούτε για τους ανέργους. Και όταν αναφέρθηκε στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, απλώς κατήγγειλε την εργατική νομοθεσία ως εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα. Οι ηχηρές σιωπές και οι ρητές αναφορές του κυρίου Μητσοτάκη συμπυκνώνουν το νεοφιλελεύθερο όραμά του.

Για να σας απαντήσω, όμως, και στο ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου λιτότητας, που η Νέα Δημοκρατία εδώ και χρόνια βαφτίζει «μεταρρυθμίσεις», αρκεί να σας θυμίσω ότι η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να αξιοποιήσει το εργαλείο του καταπιστευτικού λογαριασμού. Αυτό είναι ένα εργαλείο που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως «μαξιλάρι» για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και το οποίο η κυβέρνηση εγκατέλειψε ήδη από τις 8 Ιουλίου.

Το αποτέλεσμα; Η Ν.Δ. παραπέμπει το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων στο απώτερο μέλλον. Θέλω να σας θυμίσω πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σεβόμενη τις θυσίες του ελληνικού λαού, κατάφερε να δημιουργήσει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να δρομολογήσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων ελάφρυνσης για τη μεσαία τάξη και τα κατώτερα στρώματα. Με τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ απαξιώνει, ουσιαστικά, όλες αυτές τις προσπάθειες, επιλέγοντας να προωθήσει μονοσήμαντα φοροελαφρύνσεις για τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι, επί των ημερών του, η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και η ελληνική οικονομία ανέκαμψε. Οι αντίπαλοί σας, όμως, σας κατηγορούν για καθυστερήσεις στην προώθηση επενδύσεων που θα έδιναν μία άλλη δυναμική (π.χ. Ελληνικό, Ελληνικός Χρυσός). Τι απαντάτε;

Νομίζω πως η προσφυγή στους αριθμούς μπορεί να απαντήσει στην ερώτησή σας. Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Είναι το δέκατο συνεχόμενο τρίμηνο που καταγράφονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα, μιλώντας για τις επενδύσεις, αρκεί να σας θυμίσω ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που διαμόρφωσε για πρώτη φορά ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο, στο οποίο το ζήτημα των επενδύσεων συνδεόταν με κριτήρια για την περιβαλλοντική νομοθεσία, την εργασιακή προστασία, τη σύνδεση με άλλες κοινωνικές ανάγκες και προϋποθέσεις. Η δική μας λογική συγκεφαλαιώνεται στο «ανάπτυξη με κανόνες».

Τί είδαμε να κάνει ο Κ. Μητσοτάκης στον αντίποδα; Γενικόλογες αναφορές για την ανάπτυξη, μία δήθεν «ανάπτυξη για όλους» που στην πράξη μεταφράζεται σε «ανάπτυξη δίχως κανόνες για τους λίγους και τους ισχυρούς». Ας μην γελιόμαστε: η Ελλάδα που σχεδιάζει η Ν.Δ. είναι μία χώρα δίχως κανόνες που η θέληση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ο νόμος του κράτους.

Θέλετε να μας δώσετε ένα απτό παράδειγμα, για αυτά που ισχυρίζεστε;

Βεβαίως! Το παράδειγμα της «Ελληνικός Χρυσός» αποδεικνύει περίτρανα ότι η κυβέρνηση συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις της εταιρίας στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των υποχρεώσεών της, πλήττοντας άλλους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή. Την ίδια τακτική ακολουθούσαν και πριν το 2015 και αυτό έρχονται να συνεχίσουν σήμερα.

Ένα ακόμη τρανταχτό παράδειγμα είναι οι αλλαγές που φαίνεται ότι ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ., όσον αφορά το δημόσιο χαρακτήρα του αιγιαλού και των παραλιών. Αν αληθεύουν τα σχετικά δημοσιεύματα, θα πρόκειται για ένα ακόμη αρνητικό δείγμα γραφής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Συμπληρώθηκαν δύο μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ. Πώς κρίνετε τις έως τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης; Πόσο σας προβληματίζει η συσσώρευση εξουσιών στον Κ. Μητσοτάκη;

Σε δύο μήνες η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει καταφέρει να γκρεμίσει όλα όσα προσπάθησε να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα των αναγκών του ελληνικού λαού και να εμβαθύνει, την ίδια στιγμή, το όραμα της νεοφιλελεύθερης παράταξης για τη χώρα. Ποιο είναι αυτό; Πελατειακό κράτος, αναξιοκρατία και απουσία ουσιαστικής μέριμνας για την κοινωνική πλειοψηφία. Για μας είναι άκρως ανησυχητική η αγωνία της κυβέρνησης να επαναφέρει τη χώρα σε έναν παλιό τρόπο άσκησης πολιτικής που βαρύνεται αφενός με τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου με την απαξίωση των θεσμών και τον ευτελισμό της Δημοκρατίας μας.

Πράγματι, το θέμα της ΕΥΠ, όπου με μία φωτογραφική αλλαγή του νόμου επετράπη να οριστεί ο εκλεκτός του πρωθυπουργού στη διοίκηση, ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η κυβέρνηση έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της διοίκησής της, παραβαίνοντας το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και οι τροπολογίες Βρούτση που εξαπολύουν επίθεση στα εργασιακά κεκτημένα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ, ακόμη και η ανεπάρκεια στην κατανόηση και διαχείριση του Προσφυγικού ως γεωπολιτικού ζητήματος, αποτελούν ανησυχητικές ενδείξεις μιας κυβέρνησης που εναλλάσσει τον κυνισμό με την ανεπάρκεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά, εντός και εκτός Βουλής, έχοντας ως προτεραιότητα τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειονότητας και την υπεράσπιση των θεσμών και της Δημοκρατίας μας.

Πόσο «θερμό» αναμένετε ότι θα είναι το φθινόπωρο, από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες; Σε ποιους τομείς εκτιμάτε ότι θα ληφθούν νέα σκληρά μέτρα;

Τόσο «θερμό» όσο αρμόζει στο «δόγμα του σοκ», που επιλέγει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Είναι σαφές και από τις πρώτες αποφάσεις τους και από τα ταξίδια του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό και από τη στάση του στη ΔΕΘ: οδηγούμαστε σε νέα μέτρα λιτότητας, νέες επώδυνες μεταρρυθμίσεις για την ελληνική οικονομία.

Προσπαθώντας να προλάβει τις κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και για να πείσει ότι είναι αποφασισμένη και αποφασιστική, η κυβέρνηση της Ν.Δ. θέλει να αλώσει ό,τι έχει μείνει όρθιο στην οικονομία μας, ό,τι πάσχισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναχτίσει. Θέλει και να διατηρήσει τους δεσμούς της με τους λίγους και εκλεκτούς της, σε βάρος των ασθενέστερων. Οι εξαγγελίες για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης δια στόματος του κ. Μηταράκη, αλλά και οι αντεργατικές παρεμβάσεις που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, όπως η κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση των υπερωριών, η κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού. Με δεδομένο ότι εμφανίστηκαν δημοσκοπήσεις που δείχνουν άνοιγμα της «ψαλίδας» με τη Ν.Δ., πιστεύετε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος;

Η περίοδος «χάριτος» της Ν.Δ. σύντομα θα τελειώσει. Εξάλλου, είναι συχνά τέτοια φαινόμενα στις δημοσκοπήσεις, αμέσως μετά από εκλογές. Ήδη πολλοί και πολλές αντιλαμβάνονται ότι η κατασκευασμένη εικόνα του «τεχνοκράτη» πρωθυπουργού έχει πολύ σαφή όρια.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν εφησυχάζουμε. Τα δύσκολα είναι μπροστά, αφού προχωράμε σε μία λογική θαρραλέας διεύρυνσης αφενός σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Προοδευτικής Συμμαχίας, αφετέρου σε συμπόρευση με τους πολίτες, που ζητούν από εμάς να είμαστε παρόντες και τώρα, ως αντιπολίτευση, και την επόμενη ημέρα.

Στη βάση αυτή, το επικείμενο συνέδριό μας θα έχει ένα ιστορικό χαρακτήρα. Η διεύρυνση, για την οποία σας μιλώ, θέλουμε να είναι ποσοτική, να αποκτήσουμε δηλαδή περισσότερα μέλη, αλλά κυρίως ποιοτική, πώς δηλαδή θα αποκτήσουμε ισχυρούς αρμούς στην κοινωνία και με όσους μας προσεγγίζουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ της πολύτιμης -και δύσκολης- κυβερνητικής εμπειρίας και της κοινωνικής δυναμικής που καταγράφηκε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, είναι η αφετηρία μας για ένα βηματισμό και μία πορεία παράλληλη με όλους όσοι θέλουν να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του κόμματός μας. Έχουμε σταθερό προσανατολισμό στην υπεράσπιση των συμφερόντων των πολλών, τη σύγκρουση με τις συντηρητικές αδράνειες και στην ανάδυση ενός νέου κοινωνικού και οικονομικού-παραγωγικού μοντέλου. Με λίγα και απλά λόγια, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι παρά η κοινή συνισταμένη των ισχυρών δεσμών του με την κοινωνία για να λειτουργεί ως ανοιχτό πεδίο δημιουργικού σχεδιασμού, προοδευτικών πολιτικών και παραγωγικής δράσης.

Βρισκόμαστε πάλι, ως κοινωνία, αντιμέτωποι με νέο κύμα προσφύγων. Τι πρέπει να γίνει για να είναι έτοιμη η χώρα, να υποδεχθεί μαζικά τους πρόσφυγες που έρχονται από την Τουρκία;

Το έχω πει πολλές φορές – εξάλλου ήταν πάγια θέση και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: το Προσφυγικό είναι ένα γεωπολιτικό ζήτημα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την Ελλάδα και σίγουρα όχι με ξενοφοβικές πολιτικές. Ευτυχώς, φαίνεται να το αντιλαμβάνεται πλέον και η Ν.Δ. Ενώ ως τώρα υποστήριζε ότι φταίει η πολιτική ανοιχτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα αναγνωρίζει επιτέλους ότι πρόκειται για γεωστρατηγικό ζήτημα.

Τον Ερντογάν και τις αυξημένες ροές πρέπει να τον αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Και στη βάση αυτή, ήταν πολύ κακό σημάδι προς την Ευρώπη το γεγονός ότι, από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης ήταν η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σας θυμίζω ότι το 2015 η Ελλάδα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση, μόνη της, εκ μέρους όλης της Ευρώπης ουσιαστικά, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο. Και κάναμε μία τεράστια προσπάθεια, χωρίς να έχουμε τη στήριξη που εύλογα αναμέναμε από τις άλλες χώρες.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα, και στο οποίο πρέπει να στοχεύσει και η κυβέρνηση της Ν.Δ., είναι μία ενιαία ευρωπαϊκή στάση, βασισμένη στην αλληλεγγύη και τη διεθνή συνεργασία.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra