Το κανόνι της Thomas Cook: τα απόνερα στις αγορές και οι κερδισμένοι του ανταγωνισμού
Toκανόνι της ThomasCook ταρακούνησε συθέμελα τις αγορές, δεδομένου του εύρους των επιπτώσεων σε σειρά επιχειρήσεων και έτερων κλάδων, αλλά και σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Για την τεράστια ζημιά στην ελληνική αγορά, με δεκάδες ξενοδόχους να «κλαίνε» τα λεφτά τους έχει γίνει ήδη εκτενής αναφορά σε όλα τα ελληνικά media. Το ίδιο όμως ισχύει προφανώς για τον τουριστικό κλάδο άλλων αγορών και δη, οικονομιών που, όπως η Ελλάδα, στηρίζονται σημαντικά στα τουριστικά έσοδα για να κρατήσουν σε καλά επίπεδα τα οικονομικά τους δεδομένα.
Ενδεικτικά στην Ισπανία μιλούν χαρακτηριστικά για την μεγαλύτερη κρίση που έχει πλήξει ποτέ τον τουριστικό κλάδο της χώρας. Άλλωστε πέρα από την τρύπα που προκύπτει για τον ξενοδοχειακό κλάδο υπάρχουν και οι έμμεσες συνέπειες από τις απώλειες εσόδων σε κλάδους όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο.
Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται και οι ξενοδόχοι στην Τουρκία, τη δεύτερη σε προτίμηση χώρα για τους πελάτες της ThomasCook. Άλλωστε, πολλά ξενοδοχεία στη γείτονα (και δη στα νότια παράλια της Μικράς Ασίας) είχαν αποκλειστική συνεργασία με τον βρετανικό όμιλο.
Για την τουρκική οικονομία που ήδη βρίσκεται σε ύφεση, οι τριγμοί στον τουριστικό της κλάδο έρχονται στο χειρότερο δυνατό χρονικό σημείο. Για το σκοπό αυτό οι τουρκικές αρχές ήδη αποφάσισαν την υιοθέτηση εκτάκτων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων που επηρεάζονται άμεσα από την κατάρρευση του βρετανικού κολοσσού.
Για περίπου 150.000 τουρίστες που έχουν «ξεμείνει» σε διάφορες χώρες και περιμένουν τώρα βοήθεια από τη βρετανική κυβέρνηση για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους η ταλαιπωρία είναι τεράστια. Όμως, τεράστιο θα είναι και το αναμενόμενο κόστος από τις αποζημιώσεις που είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσουν, στα πλαίσια της ασφαλιστικής ταξιδιωτικής τους κάλυψης. Αναλυτές του κλάδου θεωρούν ότι αρκετές ασφαλιστικές θα πιεστούν σημαντικά, ενώ οι επιπτώσεις θα «σπρώξουν» ανοδικά το ύψος των μελλοντικών ασφαλίστρων.
Πολιτικά… απόνερα
Το όλο θέμα σε δεύτερο χρόνο εκτιμάται ότι θα έχει και πολιτικές επιπτώσεις, κυρίως για την ίδια βρετανική κυβέρνηση, δεδομένου ότι το Brexit ήταν σαφώς ένας από τους παράγοντες που επιβάρυνε τα οικονομικά του ομίλου και δυσκόλεψε τη δυνατότητα του να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε.
Δεν είναι μόνο οι χιλιάδες εργασίας που χάνονται (από τις 21.000 τουλάχιστον οι μισές είναι στην ίδια τη Βρετανία), είναι το καμπανάκι που κρούει για την επιχειρηματική σκηνή συνολικά, υπενθυμίζοντας ότι η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit έχει αρχίσει να κοστίζει σοβαρά στη βρετανική αγορά.
Η ThomasCookδεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία βρετανική εταιρία που βλέπει το Brexit να επηρεάζει τη βιωσιμότητα της. Και τα πράγματα μάλλον θα χειροτερέψουν, παρά θα βελτιωθούν, με την πίεση που συσσωρεύεται να στρέφεται αναπόφευκτα προς την πολιτική ηγεσία για τους ατυχείς χειρισμούς της στο ζήτημα του διαζυγίου.
Οι κερδισμένοι
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάρρευση του βρετανικού κολοσσού δεν μετρά μόνο χαμένους, αλλά και κερδισμένους, κυρίως από το χώρο του ανταγωνισμού.
Ο κυριότερος ανταγωνιστής της ThomasCook, ο έτερος ταξιδιωτικός κολοσσός της TUI, ήταν ο μεγαλύτερος κερδισμένος στο ταμπλό του FTSE 100 σήμερα, με κέρδη ύψους 6%. Μάλιστα σε εκτίμηση της η Barclays υπολόγισε ότι αν η TUI καταφέρει να κερδίσει έως και δύο δισ. στερλίνες από τα χαμένα έσοδα της ThomasCook, το μερίδιο αγοράς της θα αυξηθεί σημαντικά, ενισχύοντας τα κέρδη κατά επιπλέον 4%.
Αναλόγως κερδισμένες θα είναι οι νεότερες ιντερνετικές πλατφόρμες, η δράση των οποίων ήδη θεωρείται ένας από τους βασικούς παράγοντες που ο βρετανικός κολοσσός έπεσε έξω.
Αντιστοίχως, για να καλυφθεί το κενό από τις πτήσεις τσάρτερ της εταιρίας θα σπεύσουν να επωφεληθούν αρκετές αεροπορικές εταιρίες και δη, εταιρίες χαμηλού κόστους όπως η EasyJetκαι η Ryannair, οι μετοχές των οποίων –διόλου τυχαία- σημείωσαν σήμερα κέρδη στο βρετανικό χρηματιστήριο (η πρώτη κατά 4%).