Σε πτώση οι ηλεκτρονικές συναλλαγές για τις μεγάλες πλατφόρμες FX
Το 2019 δεν ήταν πολύ καλό έτος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στις μεγάλες πλατφόρμες της αγοράς συναλλάγματος (FX). Και τούτο γιατί η περιορισμένη μεταβλητότητα οδήγησε μεγάλες τράπεζες στο να κατευθύνουν μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών στις δικές τους εσωτερικές πλατφόρμες.
Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), πλατφόρες ηλεκτρονικών συναλλαγών που χρησιμοποιούν οι κορυφαίες τράπεζες, όπως η Refinitiv του Thomson Reuters και η EBS του χρηματιστηριακού ομίλου CME, είδαν την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται φέτος στα 368 δισ. δολάρια ημερησίως. Πρόκειται για πτώση 7% σε σχέση με πριν από τρία χρόνια, όταν πραγματοποιήθηκε ανάλογα έρευνα από την BIS.
Aυτές οι πλατφόρμες έχουν δει τα τελευταία χρόνια το ρόλο τους να περιορίζεται ελαφρώς, αν και παραμένουν καθοριστικής σημασίας για το σύστημα. Τη μεγαλύτερη πτώση στην αξία συναλλαγών είχαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη εξακολουθούν πάντως να κατέχουν την πρώτη και δεύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος.
Η ικανότητα των κορυφαίων τραπεζών να κατευθύνουν σε εσωτερικές πλατφόρμες σημαντικό όγκο συναλλαγών έχει να κάνει με τη δυνατότητά τους να προσελκύουν ροές κεφαλαίων από πελάτες μέσω απευθείας stream τιμών, ενώ συνδέεται και με την αύξηση των αυτοματοποιημένων συναλλαγών. Για παράδειγμα οι συναλλαγές που στηρίχθηκαν σε αλγόριθμους στην πλατφόρμα EBS έφτασαν στο 75% το 2019, ενώ το 2004 ήταν σχεδόν μηδενικές, σύμφωνα με την έκθεση της BIS.