fbpx

Ελλάδα-Κύπρος: Μεγάλες προοπτικές συνεργασίας σε ναυτιλία και επενδυτικά ταμεία

0

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το Επενδυτικό Φόρουμ Κύπρου- Ελλάδας με θέμα «Επενδυτικά Ταμεία και Ναυτιλία – Συνεργασίες για το μέλλον μας» που διοργάνωσαν χθες το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κύπρου, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Κατά τις εργασίες του Φόρουμ παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων στους τομείς της Ναυτιλίας και των Επενδυτικών Ταμείων. Παράλληλα, υπήρξε μία αμφίδρομη ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά και επισημάνθηκε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία υστέρηση της παρουσίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ, επεσήμανε ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο για τη διεύρυνση και εμβάθυνση των οικονομικών τους σχέσεων. «Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν περάσει στη φάση της ανάκαμψης, με τις οικονομίες τους να βελτιώνονται σταθερά.

Η οικονομία της Κύπρου καταγράφει θετική πορεία ήδη από το 2015, μέσα σε συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας. Όλοι σχεδόν οι τομείς ανακάμπτουν σταθερά, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης να διατηρείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, φθάνοντας το 3,9% του ΑΕΠ το 2018.

Η Ελλάδα, από την άλλη, μετά από μια δύσκολη δεκαετία, δείχνει έτοιμη σήμερα να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση. Έχει διορθώσει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες του παρελθόντος και – όπως αποτυπώνεται στη δραστική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων – επανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ειδικότερα στη διάρκεια του 2019 υπήρξαν αρκετές θετικές εξελίξεις, οι οποίες δημιουργούν προσδοκίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για τη χρονιά που έρχεται. Μεταξύ αυτών, ήταν η πλήρης άρση των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, αλλά και η ανακοίνωση μιας σειράς ευνοϊκών για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα φορολογικών μέτρων, όπως η μείωση των βασικών συντελεστών σε κέρδη και μερίσματα, οι ρυθμίσεις για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, η ευνοϊκότερη φορολόγηση των παροχών προς τους εργαζόμενους κ.ά. Πρόκειται για παρεμβάσεις, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της οικονομίας, παρέχοντας ανάσα στις επιχειρήσεις και ενθαρρύνοντας την ανάληψη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Επίσης, είχαμε την ψήφιση ενός νέου Αναπτυξιακού Νόμου, με ρυθμίσεις που βελτιώνουν αισθητά το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, απομακρύνοντας γραφειοκρατικά, χωροταξικά και άλλα εμπόδια, απλοποιώντας τη διαδικασία αδειοδότησης επενδύσεων, παρέχοντας κίνητρα και διευκολύνσεις.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν θετικό κλίμα για την επίτευξη του μεγάλου στόχου, που είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης, με όχημα την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι υπάρχει ένα ευρύ και σημαντικό πεδίο για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και Κύπρου.

Και σήμερα παρουσιάζονται δύο από τους τομείς, οι οποίοι παρουσιάζουν εξαιρετικές ευκαιρίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα Επενδυτικά Ταμεία αποτελούν διεθνώς ένα σημαντικό εναλλακτικό εργαλείο χρηματοδότησης, το οποίο διευκολύνει τη συλλογική επένδυση σε υποσχόμενες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Το πλαίσιο, μάλιστα, που διέπει τη λειτουργία τους στην Κύπρο καθιστά αυτή τη μορφή επένδυσης ιδιαίτερα ελκυστική, παρέχοντας ευελιξία και παράλληλα αξιοπιστία κάτω από την επίβλεψη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κλάδος παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς αυξάνονται τόσο ο αριθμός των επενδυτικών εταιριών, όσο και η αξία των υπό διαχείριση στοιχείων ενεργητικού.

Σπουδαίες προοπτικές υπάρχουν και στον τομέα της ναυτιλίας, στον οποίο και οι δύο χώρες διαθέτουν ισχυρή παράδοση.

Η Κύπρος είναι σήμερα ένα ολοκληρωμένο, διεθνές ναυτιλιακό κέντρο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη όσον αφορά τη διαχείριση πλοίων.

Διαθέτει οργανωμένες υποδομές, μεγάλο εύρος ανταγωνιστικών υπηρεσιών, ένα ισχυρό δυναμικό ναυτιλιακών εταιριών και βεβαίως έναν ισχυρό στόλο πλοίων, που είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων, σε θέματα όπως η διαχείριση πλοίων, η ναυτιλιακή τεχνολογία, η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και η παροχή συναφών υπηρεσιών, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του εξωστρεφούς αυτού κλάδου με αμοιβαία οφέλη για τις οικονομίες μας.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο χώρες που συνδέονται με ακατάλυτους αδελφικούς δεσμούς. Μοιράζονται κοινή ιστορία και πολιτισμό, κοινές αξίες, αλλά και σπουδαία φυσικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα.

Τώρα είναι η στιγμή να επενδύσουμε ακόμη πιο ενεργά στην από κοινού αξιοποίησή τους, με αιχμή το εξαιρετικό επιχειρηματικό δυναμικό που υπάρχει και στις δύο πλευρές.

Εύχομαι η σημερινή συνάντηση να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτό το σκοπό, ανοίγοντας το δρόμο για γόνιμες επαφές και συνεργασίες» είπε ο κ. Αγνιάδης.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής κ. Νίκος Πέππας, αναφερόμενος στις προοπτικές και τις δυνατότητες που παρουσιάζει η συνεργασία της ελληνικής και της κυπριακής περιφέρειας σε θέματα επενδύσεων και ειδικότερα στον τομέα της ναυτιλίας. Επίσης, στο Φόρουμ μίλησε και ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου-Ελλάδος κ. Ιωσήφ Ιωσήφ. Κεντρικός ομιλητής του Φόρουμ ήταν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος περιέγραψε τις κινήσεις των εποπτικών αρχών για τη θέσπιση διαδικασιών και πλαισίου για την ανάπτυξη στην Κύπρο μια αγοράς επενδυτικών σχημάτων για την στήριξη της ναυτιλίας. Ενώ, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Σχεδίων – CIFA κ. Ανδρέας Γιασεμίδης αναφέρθηκε στην Κύπρο, ως ελκυστικό προορισμό για τα Επενδυτικά Ταμεία.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν δυο ξεχωριστά πάνελ: ένα με θέμα τα Επενδυτικά Ταμεία, στο οποίο μίλησε ο κ. Ανδρέας Γιασεμίδης ως συνέταιρος της PWC Κύπρου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ENTERPRISE GREECE κ. Γεώργιος Φιλιόπουλος, το Μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Τρεππίδη, κ. Γιώργος Π. Νικολάου, και ένα με θέμα τη Ναυτιλία, στο οποίο συμμετείχαν ο κ. Χάρης Χαμπάκης από την Eurobank Cyprus, o κ. Πέτρος Αχτύπης από την Prevention at Sea Ltd, ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης από την XRTC Business Consultants και ο κ. Φάνης Ματσόπουλος από την Universal Carriers.

 Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ ΘΕΑ ΕΒΕΑ και Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.) του ΕΒΕΑ και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής (Π.Τ.Α.Α.) υπέγραψαν σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης. Σκοπός του Συμφώνου είναι η συνεργασία και η ανάληψη κοινών συνεργειών για την προώθηση, υλοποίηση, ενθάρρυνση και ενεργό στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Αττική.

Η συνεργασία ΕΒΕΑ και Περιφέρειας Αττικής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

    • Συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα, ακαδημαϊκούς φορείς, φορείς καινοτομίας σε Ελλάδα και εξωτερικό, πρεσβείες ξένων χωρών, Επιμελητήρια του εξωτερικού και διμερή Επιμελητήρια για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων,
    • Διασύνδεση με clusters, funds και οργανισμούς καινοτομίας Ελλήνων στο εξωτερικό,
    • Διοργάνωση αποστολών και συμμετοχή σε διεθνώς αναγνωρισμένα συνέδρια και εκθέσεις νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό,
    • Δημιουργία data base Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία και την καινοτομία στο εξωτερικό και στο εσωτερικό,
    • Σχεδιασμός και ανάπτυξη προγράμματος θεματικών θερμοκοιτίδων σε κτήρια της Περιφέρειας Αττικής, αναφορικά με τον Τουρισμό, τη Ναυτιλία και την Αγροτεχνολογία,
    • Ανάπτυξη συνεργασίας και αξιοποίηση του Business Angels Network,
    • Διασύνδεση με σημαντικά οικοσυστήματα του εξωτερικού με σκοπό την αποτελεσματική συνεργασία,
    • Διασύνδεση και συνεργασία με τις πρωτοβουλίες ψηφιακής οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
    • Επεξεργασία και ανάπτυξη προγράμματος αξιοποίησης καινοτομιών που αναπτύσσονται στα προγράμματα incubation και acceleration της Θ.Ε.Α., με σκοπό την κάλυψη αναγκών του Π.Τ.Α.Α.,
    • Ενεργοποίηση επικοινωνιακής στρατηγικής και προγράμματος προβολής και ενίσχυσης της αναγνωρισιμότητας της Θ.Ε.Α. και των πρωτοβουλιών και δράσεων σε συνεργασία με τo Π.Τ.Α.Α.,
    • Παροχή επιμορφωτικών σεμιναρίων – ημερίδων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας ανέφερε: «Σήμερα ανακοινώνουμε την υπογραφή ενός νέου Συμφώνου Συνεργασίας, το οποίο αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής συμμαχίας που έχει το ΕΒΕΑ με την Περιφέρεια Αττικής, με τη βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει ένα δυναμικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, όχι μόνο της Αττικής αλλά συνολικά της οικονομίας της χώρας, μέσα από τη στήριξη της νεανικής και όχι μόνο επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων βιώσιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Έτσι θα συμβάλλουμε ενεργά και στην αντιμετώπιση του brain drain όσο και του brain waste, της φυγής, αλλά και της σπατάλης, της υποαξιοποίησης ανθρώπινου κεφαλαίου, που συνιστούν τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση, στην προσπάθεια να χτίσουμε κάτι υγιές μετά τα χρόνια της κρίσης.

Τα Επιμελητήρια, όπως και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, έχουν άμεση γνώση των αναπτυξιακών αναγκών και των δυνατοτήτων κάθε περιοχής. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην τόνωση της ανάπτυξης, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Μπορούν, κυρίως, να συμβάλουν στην καλλιέργεια μιας σύγχρονης, θετικής επιχειρηματικής κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία.

Ως ΕΒΕΑ αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Υπηρετώντας αυτό το στόχο, το Επιμελητήριό μας έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δομών και υπηρεσιών, όπως είναι η Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων και το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων του ΕΒΕΑ. Επιπλέον, από κοινού με την Περιφέρεια έχουμε θεσμοθετήσει και διοργανώνουμε τα βραβεία Athens Startup Awards, το Athens Innovation Festival και συμμετέχουμε σε διεθνή events καινοτομίας».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής ως μοχλός ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής καλύπτει τις ανάγκες του περιφερειακού σχεδιασμού χρηματοδοτώντας και υλοποιώντας έργα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την έρευνα και την καινοτομία, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια Αττικής επιλέγει στρατηγικά την στήριξη της νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας, γιατί μπορεί να αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της οικονομίας του τόπου.

Στην Περιφέρεια Αττικής, πιστεύουμε, ότι οι startups χρειάζονται ουσιαστική βοήθεια και λύσεις, τις οποίες τελικά αν δεν βρουν στην Ελλάδα, θα απευθυνθούν σε άλλα οικοσυστήματα που είναι έτοιμα να τις αγκαλιάσουν υιοθετώντας ιδέες τους.

Στην προοπτική αυτή εντάσσεται και το Σύμφωνο Συνεργασίας που αναπτύσσουμε με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Συγκεκριμένα, με τη στήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής, καινοτόμες επιχειρηματικές ομάδες από τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων (Θ.Ε.Α.), στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΕΒΕΑ, παρουσιάζουν την επιχειρηματική τους ιδέα, με προϊόντα και υπηρεσίες εν δυνάμει νέων επιχειρηματιών.

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, μέσω της αμοιβαίας επωφελούς συνέργειας με τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ, έδωσε, δίνει και θα δίνει το παρόν, σε κορυφαία events, όπως το Web Summit στη Λισαβόνα, το Φεστιβάλ Slush στο Ελσίνκι και το Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, το DLD στο Τελ-Αβίβ, την Startup-grind στη Silicon Valley. Και ήδη δρομολογεί και για την επόμενη χρονιά, συμμετοχή σε διοργανώσεις παγκόσμιας εμβέλειας, με επίκεντρο τις start ups και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, με συνεργούς / εταίρους Επιμελητήρια και φορείς, όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Enterprise Greece ή το Σύνδεσμο Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας.

Η συνεργασία του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής και της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ εστιάζει στη δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου, με στόχο την ενίσχυση ομάδων και νεοφυών επιχειρήσεων που συνδέονται με τη θερμοκοιτίδα, διασφαλίζοντας την αναγκία χρηματοδότηση για την υλοποίηση δράσεων όπως η συμβουλευτική (mentoring/coaching) και η δικτύωση (networking).

Ο ρόλος των θερμοκοιτίδων έχοντας ξεπεράσει τα εμπόδια της χρηματοδότησης, των κανονιστικών διοικητικών απαιτήσεων και της διασύνδεσης με επιχειρηματικούς εταίρους, μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, που είναι και το ζητούμενο.

Και τα αναμενόμενα επιχειρηματικά αποτελέσματα, με την πολλαπλή παρουσία σε νέες αγορές με θετικές προοπτικές, την ενίσχυση και επέκταση παρουσίας σε ήδη υπάρχουσες αγορές, τη δημιουργία νέων συνεργασιών στην Περιφέρεια Αττικής, στη χώρα, στο εξωτερικό, με τη στήριξη της κοινωνικής αλληλεγγύης και οικονομίας, σκιαγραφείται το αύριο του ελληνικού επιχειρείν».

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra