Τα κινητά… αντικαθιστούν τα γκισέ των τραπεζών
Δυνατότητα να ανοίξεις λογαριασμό μέσω κινητού έστω και αν δεν έχεις καμία συναλλαγή μαζί της, παρέχει η Εθνική Τράπεζα μέσω της ψηφιακής της πλατφόρμας.
Να δεις όλες τις πιστωτικές σου κάρτες και να τις διαχειριστείς μέσω του κινητού σου , αντιπροτείνει η AlphaBank. Την ευκαιρίας μέσω αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος να κάνεις επενδύσεις όπου γης , προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς. Το e-bankingτης Eurobank , σε προκαλεί να ξεχάσεις όλες τις άλλες πλατφόρμες και να διαχειριστείς κάρτες και κεφάλαια από το δικό της site.
Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι τράπεζες αθόρυβα κατά τους τελευταίους μήνες έχουν ρίξει το βάρος τους στην ψηφιακή μεταμόρφωσή τους. Όντως μπορεί ακόμη να παρατηρούνται αρρυθμίες και μερικές συναλλαγές να «κολλάνε», αλλά ακόμη και αυτό δείχνει ότι όλο και περισσότεροι συναλλασσόμενοι χρησιμοποιούν σήμερα τις ψηφιακές πλατφόρμες για τις καθημερινές τους συναλλαγές και «αποχαιρετούν» τα συμβατικά τραπεζικά υποκαταστήματα.
Φαίνεται λοιπόν ότι η σχέση μας με τις τράπεζες αλλάζει ριζικά μορφή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι τέλος του 2022 όλες οι κινήσεις που αφορούν καταθέσεις , αναλήψεις ,μεταφορές χρημάτων , πληρωμές θα γίνονται διαδικτυακά . Παρόλο που υπάρχουν αμφιβολίες αν το σύνολο της πελατείας των τραπεζών μπορεί να προσαρμοστεί στην νέα εποχή των συναλλαγών ,τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικά προβλήματα επικαλούμενα τα παραδείγματα άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου ( Γαλλία , Ισπανία κλπ).
Ήδη η αλλαγή συντελείται αθόρυβα στο παρασκήνιο και οι συναλλασσόμενοι δείχνουν να προσαρμόζονται καλά , αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, υπενθυμίζοντας ότι το βιβλιάριο καταθέσεων τείνει να μετατραπεί σε «μουσειακό είδος». Πράγματι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η κάθε μια από τις συστημικές τράπεζες ανοίγει σήμερα περί τα 1.000 νέα βιβλιάρια καταθέσεων όταν το αντίστοιχο νούμερο πριν μόλις δύο χρόνια έφθανε σχεδόν τις 20.000 νέα βιβλιάρια. Οι πελάτες έχουν πλήρως εξοικειωθεί με το ψηφιακό περιβάλλον των τραπεζών σε βαθμό που όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας κατά την πρόσφατη παρουσίαση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών να υπάρχουν σχεδόν καθημερνές είσοδοι σε λογαριασμούς , ενώ οι μέσες εβδομαδιαίες κινήσεις έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Σήμερα στα περισσότερα καταστήματα των τραπεζών δεν υπάρχουν ουρές για τα γκισέ ακόμα και τις μέρες «αιχμής» της πληρωμής των συντάξεων. Φαίνεται ότι τα capital controls μαζί νε τα δεινά που επισώρευσαν , προσέφεραν και κάτι θετικό: Εξοικείωσαν χιλιάδες πελάτες των τραπεζών ηλικίας άνω των –ηντα με τη χρήση της πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας. Αυτό «άνοιξε την όρεξη» πολλών από αυτούς που έμαθαν στη συνέχεια να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής τραπεζικής. ¨Ήδη περισσότερο από το 60% των συναλλαγών γίνονται μέσω των νέων καναλιών .