Στην Βουλή ο νέος νόμος για την προστασία της α΄ κατοικίας
Στην τελική ευθεία εισέρχεται μέσα στις επόμενες μέρες, η ολοκλήρωση του νέου πτωχευτικού κώδικα που μεταξύ των βασικών διατάξεων του περιλαμβάνει τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το βασικό κείμενο του σχεδίου νόμου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένει η συζήτηση ορισμένων κρίσιμων σημείων με τους θεσμούς, έτσι ώστε να «πάρει το δρόμο» για την ψήφισή του από τη Βουλή.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η κυβέρνηση «κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα». Μετά την πλήρη και πανθομολογούμενη ακόμη και από κορυφαία στελέχη της αποτυχία στην πίεση προς τις τράπεζες για τη δανειοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το οικονομικό επιτελείο αντιλαμβάνεται ότι τα περιθώρια στενεύουν.
Για το λόγο αυτό και επιδιώκεται να υπάρξει έστω και ένα μικρό θετικό βήμα , στο «μέτωπο» της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αυτή την περίοδο στον τομέα υπάρχει νομικό κενό για το λόγο αυτό άλλωστε και έχουν ανασταλεί όλες οι δημοπρασίες μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Στην κυβέρνηση όμως γνωρίζουν καλά ότι από το Σεπτέμβριο χιλιάδες δανειολήπτες μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι τόσο με τις τράπεζες όσο και με τα διάφορα funds στα οποία έχουν περιέλθει τα δάνεια τους. Αναγνωρίζουν επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να πιέσουν τις τράπεζες όπως έχει αποδειχθεί από τα γραφειοκρατικά εμπόδια που προβάλλει ο τραπεζικός κλάδος στις πιέσεις της κυβέρνησης για την εκλογίκευση των κριτηρίων χορήγησης δανείων προς την μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Για το λόγο αυτό και φοβούνται ότι από τον προσεχή Σεπτέμβριο μπορεί να συμβούν «ατυχήματα», ήτοι τράπεζες και funds σε αντίθεση με τις διαθέσεις της κυβέρνησης, να αρχίζουν να βγάζουν σε πλειστηριασμούς πρώτες κατοικίες ακόμα και χαμηλής αξίας. Για να μην φθάσουμε σε σημείο κοινωνικής έκρηξης επιδιώκεται να υπάρξει κάποια μορφής θωράκισης για τους δανειολήπτες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον πτωχευτικό κώδικα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Όσοι δανειολήπτες βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πτώχευσης ή του πλειστηριασμού θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία: Θα μπορούν δηλαδή να πωλήσουν το σπίτι τους σε εταιρία –ομπρέλα του Δημοσίου και στην στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα να κατοικίσουν πληρώνοντας ενοίκιο ενώ θα έχουν ανοικτή option για την επαναγορά του ακινήτου σε βάθος χρόνου.
Πάντως για να φθάσει σε αυτό το σημείο ο δανειολήπτης πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια:
Η αντικειμενική αξία της κατοικίας να φθάνει μέχρι τις 200.000 ευρώ ( για άγαμο). Το ποσό αυτό μπορεί να φθάσει μέχρι τις 300.000 ευρώ για έγγαμο με τρία παιδιά.
Η αντικειμενική αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας να φθάνει μέχρι τις 100.000 ευρώ.
Η συνολική αξίας της κινητής περιουσίας της οικογένειας να φθάνει μέχρι τις 60.000 ευρώ
Το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά το 170% από τις εκάστοτε οριζόμενες εύλογες δαπάνες διαβίωσης.