Τι σημαίνει η μετατροπή της Παγκρήτιας σε ανώνυμη εταιρία
Με ισχυρό χαρτί, τη συνεταιριστική της παράδοση και αξιοποιώντας όλες τις ευελιξίες και δυνατότητες που παρέχει σήμερα το ελληνικό επιχειρείν η Παγκρήτια Τράπεζα κάνει το επόμενο βήμα και μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία.
Η ιστορική απόφαση που παρέχει στην Παγκρήτια την ευκαιρία να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις τα τέσσερα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας λήφθηκε κατά την χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας.
Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή: Σε μια περίοδο δύσκολη για την οικονομία της χώρας αλλά και της Κρήτης, ενός νησιού που οικονομικά συνδέεται άρρηκτα με τον τουρισμό, η Παγκρήτια Τράπεζα με ευέλικτη εταιρική μορφή και τεχνογνωσία έρχεται να στηρίξει ακόμη πιο ενεργά τους πελάτες της και την προσπάθεια της χώρας να οδηγηθεί εκ νέου σε ανάκαμψη.
Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα ξεκίνησε τη λειτουργία της ως Πιστωτικό Ίδρυμα Ν. Ηρακλείου τον Ιούνιο του 1994, αποτελώντας για 26 χρόνια μια επιχείρηση της κοινωνικής οικονομίας χρήσιμης και αναγκαίας για την ανάπτυξη της Κρήτης.
Τον Ιανουάριο του 2017 η Lyktos Participations συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας ως στρατηγικός επενδυτής. Ο Πρόεδρος της Lyktos Participations, του Στρατηγικού Επενδυτή της Παγκρήτιας Τράπεζας, ο κ. Μιχάλης Σάλλας ανέφερε πως η μετατροπή του πιστωτικού ιδρύματος σε Ανώνυμη Εταιρία μεταβάλει τις δυνατότητες της Τράπεζας. Εξ΄αυτού του λόγου, όπως είπε, στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την απόφαση για το μετασχηματισμό.
Αμέσως μετά την είσοδο της Lyktos στο μετοχική της κεφάλαιο η Παγκρήτια ήταν η πρώτη τράπεζα που κατάφερε να αποπληρώσει τον ELA και να λειτουργήσει με τις πηγές ρευστότητας της ελεύθερης αγοράς.
‘Εκτοτε, σημειώνει διαρκή αύξηση των καταθέσεων των πελατών της, οι οποίες το 2019 ανήλθαν σε 1,3 δις ευρώ. Σε ότι αφορά τα λοιπά οικονομικά μεγέθη της προηγούμενης χρήσης, το συνολικό Ενεργητικό αυξήθηκε κατά 5% περίπου φτάνοντας τα 1,65 δις ευρώ, οι χορηγήσεις ανήλθαν σε 1,48 δις ευρώ, ενώ η κερδοφορία προ φόρων ανήλθε σε 6,3 εκ. ευρώ. Οι συσσωρευμένες προβλέψεις ανήλθαν στα 339,99 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών σε 46,47%.
Με την έναρξη της πανδημίας η Τράπεζα προχώρησε στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και προχώρησε σε μέτρα διευκόλυνσης για ιδιώτες και επιχειρήσεις με αναστολές χρεολυσίων δανειακών υποχρεώσεων ύψους άνω των 200 εκ. ευρώ
Επίσης αξιοποίησε τις δυνατότητες που παρείχε η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα συμμετείχε σε όλα τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων της ΕΑΤ, τόσο στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ όσο και στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας Covid 19. Ειδικότερα στη δράση ΤΕΠΙΧ ΙΙ ενέκρινε περισσότερα από 225 δάνεια σε Επιχειρήσεις της Κρήτης, ενώ στη δράση Εγγυοδοσίας Covid 19 εξάντλησε άμεσα τον διαθέσιμο όγκο χαρτοφυλακίου δανείων που είχε συμφωνηθεί με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, συνολικού ύψους 29,5 εκ. ευρώ, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στήριξή της στην επιχειρηματικότητα.