Προς νέο μορατόριουμ για τα χρέη των φτωχών από το G20
Έκκληση προς τους υπουργούς Οικονομικών της ομάδας του G20, ώστε να συμφωνήσουν σε νέα παράταση των προθεσμιών για τη αποπληρωμή των χρεών μικρομεσαίων αλλά και πολύ φτωχών κρατών απευθύνει το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) σε ανοιχτή επιστολή του που δημοσιεύεται σήμερα εν όψει της τηλεδιάσκεψης του G20 το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Θυμίζουμε ότι εν μέσω της πανδημίας, τον Απρίλιο, τα κράτη μέλη του G20 σε συνδυασμό με τους μεγάλους πιστωτές-μέλη της Λέσχης των Παρισίων (Paris Club) και διεθνείς οργανισμούς προχώρησαν σε μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία σύμφωνα με την οποία πάγωσαν όλες τις υποχρεώσεις που αφορούσαν την αποπληρωμή χρεών 73 φτωχών και εξαιρετικά φτωχών κρατών μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Βέβαια στο τραπέζι τότε ήταν και μια πιθανή διαγραφή χρεών, όμως σε πρώτη φάση συμφωνήθηκε τελικά το πάγωμα της εξόφλησης των χρεών, έτσι ώστε να πάρουν ανάσα δεκάδες χώρες που βρίσκονταν ήδη σε εξαιρετικά δεινή θέση σε ανθρωπιστικό αλλά και οικονομικό επίπεδο λόγω της επέλασης του κορονοϊού.
Όμως, με την πανδημία όχι μόνο να μην έχει καταλαγιάσει, αλλά πολλές περιοχές του πλανήτη να βρίσκονται αντιμέτωπες με αναζωπύρωση του κορονοϊού, με αποτέλεσμα και την επαναφορά κάποιων περιοριστικών μέτρων που μπορεί να δημιουργήσουν νέες οικονομικές πιέσεις διεθνώς, το ζήτημα της αποπληρωμής των χρεών επανέρχεται στο τραπέζι.
To ICC, στην ανοιχτή επιστολή που υπογράφει μαζί και με άλλους φορείς όπως η Ομοσπονδία του International Trade Union Confederation και η οργάνωση Global Citizen επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανή μεγαλύτερη καθίζηση από αυτή που είχε υπολογιστεί τον Απρίλιο, οπότε ζητά περαιτέρω παράταση στο πάγωμα της εξόφλησης των χρεών τρίτων χωρών.
Πραγματικά, στην επικείμενη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του G20, το ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, μαζί με την πιθανή διεύρυνση της λίστας των κρατών που θα τεθούν υπό προστασία από τους διακρατικούς πιστωτές τους, αλλά και την άσκηση πιέσεων προς ιδιώτες πιστωτές ώστε να συμμετέχουν επίσης στο συμφωνηθέν μορατόριουμ.
Σημειωτέον πως στο πρόγραμμα που τρέχει από το G20 (G20 Debt Service Suspension Initiative) συμμετέχουν ήδη 41 χώρες, ενώ άλλες 20 έχουν υπογράψει ανάλογες συμφωνίες με την Λέσχη των Παρισίων. Επίσης, σημαντικές διευκολύνσεις παρέχει και το ΔΝΤ.