«Μύρισε» και πάλι εκλογές στο Ισραήλ
Πολύ κοντά στην τέταρτη(!) εκλογική του αναμέτρηση μέσα σε δύο χρόνια βρίσκεται το Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας όσους στοιχημάτιζαν πως η ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία μεταξύ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Μπένι Γκαντζ δεν θα μπορούσε να μακροημερεύσει.
Πραγματικά, η απόφαση του Γκαντς να στηρίξει την πρόταση της αντιπολίτευσης για πρόωρη διάλυση της Βουλής επιταχύνει τις εξελίξεις. Η πρόταση πέρασε, χθες βράδυ, με 61 ψήφους υπέρ και 54 κατά και παρά το γεγονός ότι η διαδικασία έχει αρκετό δρόμο ακόμη, καθώς παραπέμπεται προς συζήτηση στη νομοθετική επιτροπή του Σώματος και κατόπιν θα επανέλθει για τρεις ακόμη ψηφοφορίες στην Κνεσέτ, οι περισσότεροι αναλυτές στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στο πότε και όχι στο αν, η χώρα θα πάει και πάλι σε εκλογές.
Μόνο παράθυρο είναι η περίπτωση ο Νετανιάχου να συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις του Μπλε και Λευκού Κόμματος και να συμφωνήσει επίσης για το περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού, που θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, όμως θεωρείται δύσκολο. Αν ο προϋπολογισμός δεν περάσει, είναι επίσης μια αιτία για πρόωρες εκλογές, καθώς η Κνεσέτ διαλύεται αυτόματα.
Σε κάθε περίπτωση το κλίμα ανάμεσα στους δύο εταίρους είναι ήδη εξαιρετικά βαρύ, όπως φαίνεται από τα επιθετικά σχόλια και τις καταγγελίες που ανταλλάσσουν δείχνοντας πως έχουν ήδη μπει στο ρυθμό μιας προεκλογικής εκστρατείας.
Το πρόβλημα, βέβαια, για το πολιτικό σκηνικό συνολικά είναι πως οι δημοσκοπήσεις δεν παραπέμπουν σε ένα «καθαρότερο» αποτέλεσμα που θα διασφάλιζε την πολιτικο-οικονομική σταθερότητα της χώρας.
Η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού, που σχηματίστηκε μόλις τον περασμένο Απρίλιο, ήταν ήδη μια έσχατη λύση ανάγκης, ακριβώς για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας τέταρτης εκλογικής αναμέτρησης και αφού είχε μεσολαβήσει ένα τρίμηνο πολιτικής αβεβαιότητας. Σύμφωνα με τη συμφωνία Νετανιάχου-Γκαντζ, οι δύο άντρες θα μοιράζονταν εναλλάξ την πρωθυπουργική καρέκλα με τον δεύτερο να αναλαμβάνει το τιμόνι της χώρας το φθινόπωρο του 2021.
Οι επτά μήνες που μεσολάβησαν ήταν δύσκολοι, τόσο λόγω της μεταξύ τους καχυποψίας (αν όχι έχθρας) όσο και λόγω της δύσκολης κατάστασης που αντιμετώπιζε η χώρα, με την πανδημία και τις οικονομικές της συνέπειες. Όμως, παρά τη δυσαρέσκεια του κόσμου για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και παρά την τριπλή δίκη του Νετανιάχου για υποθέσεις διαφθοράς, ο «επτάψυχος» Μπίμπι εξακολουθεί να είναι… πολύ σκληρός για να πεθάνει.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το Λικούντ να διατηρεί την πρωτιά, αν και με νέες απώλειες, κάτι που θα δυσκολέψει και πάλι τη δυνατότητα του να σχηματίσει κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά το κόμμα του Γκαντζ έχει επίσης χάσει έδαφος, λόγω της δυσαρέσκειας των οπαδών του για τη συνεργασία με τον Νετανιάχου, που πολλοί εξέλαβαν ως… προδοσία.
Ενδεχομένως ο Νετανιάχου να ποντάρει σε μια αλλαγή του κλίματος υπέρ του, μέσα στην άνοιξη, με την έλευση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Μπορεί επίσης να προσβλέπει σε μια πιο βολική δεξιά κυβερνητική συμμαχία με τη συμμετοχή της νέας Δεξιάς του Yamina, του κόμματος του πρώην υπουργού Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ που ανεβαίνει συνεχώς στις δημοσκοπήσεις. Όμως, ο 48χρονος Μπένετ μπορεί να αποδειχτεί πιο επικίνδυνος πολιτικά για τον Νετανιάχου, δεδομένου ότι στοχεύει στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων με το Λικούντ.