Ιδιωτικοποίηση τραπεζών μέσω ανακεφαλαιοποίησης
Μια πολύ σημαντική, δομική για την ελληνική οικονομία , μεταβολή συντελείται σχεδόν σιωπηλά τις τελευταίες ημέρες . Πρόκειται ουσιαστικά για την επαναϊδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω της πέραν πάσης προσδοκίας συμμετοχής ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Γράφει: Στάθης Σχινάς
Τo κλείσιμο των βιβλίων εγγραφής στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για τις Eurobank και Alpha bank χθες και σε όχι κατά το δυνατόν ευνοϊκότερες συνθήκες,λόγω της αβεβαιότητας στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, βρήκε τη μεν Alpha να υπερκαλύπτει κατά 140%, το λεγόμενο adverse σενάριο και την Eurobank πάνω από 110%.
Αν λάβει κανείς υπόψη του τις αβεβαιότητες που δημιουργούσε όλη αυτήν την περίοδο η εκκρεμότητα στη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για απροσδόκητο γεγονός.Που δημιουργεί όμως μια σειρά πολύ σημαντικών συνεπειών:
1ον.Την επαναϊδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών,καθώς η Alpha θα ανήκει κατά 80% σχεδόν σε ιδιωτικά funds και η Eurobank κατά 97% (αυτή ήταν βεβαίως ιδιωτική από την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση) Το πλέον πιθανό είναι ότι το ίδιο θα συμβεί με την Πειραιώς ,ενώ ερωτηματικά υπάρχουν ως προς τον πλειοψηφούντα μετοχο της Εθνικής.
2ον .Τον περιορισμό της συμμετοχής κρατικών δανειακών κεφαλαίων σε επίπεδα χαμηλότερα ίσως και των 6 δις ευρώ,κάτι που σημαίνει το σημαντικό περιορισμό του κρατικού δανεισμού για την ανακεφαλαιοποίηση άρα και του Δημοσίου χρέους κατά 10% ου ΑΕΠ (25 δις αρχική πρόβλεψη μείον 6 δις=19 δις ή 10% του ΑΕΠ).
3ον.Την απώλεια του κρατικού ελέγχου (έστω μέσω ΤΧΣ) στις τράπεζες με παραλληλη όμως προσέλκυση υψηλών ξένων κεφαλαίων,κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία και αποτελεί σημαντική στήριξη για την παρούσα κυβέρνηση.
Εξ αντικειμένου τα 2 και 3 τίθενται από μια κυβέρνηση της Αριστεράς στη ζυγαριά.Τι είναι προτιμότερο; Κρατικοποιημένες τράπεζες ή προσελκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, ειδικά σε αυτήν τη φάση;
Βεβαίως μπορεί να υποστηριχτεί ότι το Δημόσιο ουσιαστικά χάνει λόγω dilution σχεδόν το 90% των κεφαλαίων που έχει επενδύσει,από την άλλη όμως γλιτώνει 10 δις δανεισμού.
Και βεβαίως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι η ανακεφαλαιοποίηση με άλλα 25 δις δανεικό χρήμα θα οδηγούσε σε ανάκτηση των προηγούμενων 25 δις. της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης…