Δυστυχώς επτωχεύσατε λένε Fitch & Moody’s
Μετά την υποβάθμιση τηςΕλλάδας από τη Fitch σε R.D. η Moody’s ανακοίνωσε ότι θεωρεί την Ελλάδα χρεοκοπημένη μετά από την ολοκλήρωση της ανταλλαγής χρέους των 177 δισ. ευρώ που υπόκειται στην ελληνική νομοθεσία, με ομόλογα που εκδίδονται από την ελληνική κυβέρνηση, τίτλους συνδεδεμένους με το ΑΕΠ και έντοκα γραμμάτια του EFSF.
Μετά την υποβάθμιση τηςΕλλάδας από τη Fitch σε R.D. η Moody’s ανακοίνωσε ότι θεωρεί την Ελλάδα χρεοκοπημένη μετά από την ολοκλήρωση της ανταλλαγής χρέους των 177 δισ. ευρώ που υπόκειται στην ελληνική νομοθεσία, με ομόλογα που εκδίδονται από την ελληνική κυβέρνηση, τίτλους συνδεδεμένους με το ΑΕΠ και έντοκα γραμμάτια του EFSF.
Ειδικότερα, ο οίκος αντιλαμβάνεται την ανταλλαγή που περιλαμβάνει ζημιά για τους επενδυτές τουλάχιστον 70% στην καθαρή παρούσα αξία του υπάρχοντος χρέους ως υποχρεωτική και για αυτό οδηγεί σε χρεοκοπία. Αυτό είναι εξαιτίας του ότι η ανταλλαγή ανέρχεται σε μια πιο περιορισμένη χρηματοοικονομική υποχρέωση σε σχέση με την αρχική, καθώς και στο ότι η ανταλλαγή έχει την επίδραση του να επιτρέψει στην Ελλάδα να αποφύγει πληρωμές στο μέλλον.
Η ανακοίνωση της Moody΄s δεν έχει αποτελέσματα στην αξιολόγηση της Ελλάδας η οποία παραμένει C, ωστόσο ήδη ο οίκος δίνει αξιολογήσεις των ελληνικών τίτλων σε default που είναι ενδεικτικές του μεγέθους των αναμενόμενων απωλειών για τους επενδυτές.
Fitch: Και οι υποβαθμίσεις συνεχίζονται…
Νωρίτερα η fmvoice.gr έγραφε:
Σε ΄RD΄ (περιορισμένη χρεοκοπία) πλέον από ΄C΄ υποβάθμισε η Fitch Ratings την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας μετά την επιβεβαίωση από την ελληνική κυβέρνηση και αξιωματούχος της Ευρωζώνης ότι η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων θα προχωρήσει.
Η υποβάθμιση σε restrictive default συμβαδίζει με προηγούμενες δηλώσεις του οίκου ότι η ανταλλαγή θα αποτελεί κρατική χρεοκοπία σύμφωνα με τα distressed debt κριτήρια αξιολόγησης του οίκου, και έρχεται μετά από την υποβάθμιση της Ελλάδας σε C από CCC στις 22 Φεβρουαρίου.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επιβεβαίωσε παράλληλα την αξιολόγηση ΄AAA΄ στο Country Ceiling η οποία ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.
‘Διαχειρίσιμη η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων’
Από κει και πέρα ο οίκος αξιολόγησης τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι θεωρεί την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι εταιρείες αυτές έχουν ήδη απομειώσει την αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους εν αναμονή της συμφωνίας και θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπλέον απώλειες.
Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές γενικά εφαρμόζουν αυστηρές πολιτικές απομειώσεων ακολουθώντας την πτώση των τιμών στην αγορά.
Όπως σημειώνει οι ασφαλιστικές κατέχουν τώρα ελληνικά ομόλογα περίπου στο 20 έως 25% του ιστορικού/αποσβεσμένου κόστους και γι’ αυτό είναι απίθανο να έχουν επιπλέον απώλειες από την ανταλλαγή, η οποία στηρίχθηκε ευρέως από τον κλάδο.
Από την εμφάνιση της κρίσης του κρατικού χρέους οι ασφαλιστικές έχουν μειώσει σταδιακά του κινδύνους στους ισολογισμούς τους.
Γι’ αυτό, ακόμα και σε περίπτωση νέου default και απομειώσεων στο μέλλον, ο οίκος θεωρεί πως ο κλάδος συνολικά θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μία πλήρη διαγραφή όλου του ελληνικού χρέους.
Η Fitch θεωρεί ότι οι ζημιές που συνδέονται με την Ελλάδα θα μεταφερθούν μέσω χαμηλότερων αποδόσεων. Ωστόσο, εάν περαιτέρω απώλειες έχουν ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις να υποχωρήσουν κάτω από το ελάχιστο επίπεδο που εγγυάται για τους κατόχους, οι ασφαλιστικές θα πρέπει να αναπληρώσουν τη διαφορά από τα δικά τους κεφάλαια.
Οι μετέχοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ζημιές από την ανταλλαγή χρέους σε σχέση με τους αρχικούς όρους και τους κανόνες των ομολόγων στο 74% περίπου.
«Παρακολουθούμε την έκθεση των ασφαλιστικών στις χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης και θα προχωρήσουμε σε rating actions εάν αυξηθεί περισσότερο από αυτό που θεωρούμε λογικό για την κατηγορία αξιολόγησης».