«Επίθεση» οίκων σε τράπεζες και αγορές (upd)
Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στις αμερικανικές αγορές, καθώς επηρεάστηκαν από την ευρεία φημολογία, για υποβάθμιση τραπεζικών κολοσσών από τους οίκους. Λίγο αργότερα η Moody’s έκανε το… θαύμα της! Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street, ενώ σε πτωτικό κανάλι κινήθηκαν και οι ασιατικές αγορές, καθώς επηρεάστηκαν από την ευρεία φημολογία και την υποβάθμιση αντίστοιχα τραπεζικών κολοσσών από τους οίκους, καθώς η Moody’s έκανε το… θαύμα της!
Ο αμερικανικός οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κορυφαίων τραπεζικών ομίλων σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας νέα αναστάτωση στις αγορές.
Συγκεκριμένα, η Moody’s υποβάθμισε τη Bank of America (κατά 1 βαθμίδα, στο Baa2 με αρνητικό outlook), την JP Morgan Chase (2 βαθμίδες, στο A2 από AA3), τη Morgan Stanley (2 β. στο Baa1), την Goldman Sachs (2 β. στο A3), τη Citigroup (2 β. στο Baa2), τη Deutsche Bank (2 β.), την HSBC (1 β. σε AA3), τη Barclays (2 β.) και την Royal Bank of Scotland (1 β. σε Baa1).
Επίσης, στον κατάλογο του οίκου με τους τραπεζικούς ομίλους που υποβαθμίζονται περιλαμβάνονται η UBS (2 β.), η Credit Suisse (3 β.), η Credit Agricole (2 β. σε Α2), η BNP Paribas (σε A2 με αρνητικό outlook), η Societe Generale και η Royal Bank of Canada.
Στο ανακοινωθέν που εξεδώθη, φέροντας την υπογραφή του γενικού διευθυντή της Moody’s, Γκρεκ Μπάουερ, αναφερόταν ότι όλες οι τράπεζες «έχουν εκτεθεί σημαντικά στην αστάθεια και το ρίσκο των μεγάλων απωλειών εξαιτίας της ρευστότητας στις αγορές. Δίδεται δε, έμφαση στο γεγονός ότι ενώ οι τράπεζες «απορροφούν το σοκ» μέσω άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που βοηθούν στην ανακούφιση της αστάθειας των κεφαλαιαγορών, «παρουσιάζουν παρόλα αυτά εξαιρετικούς κινδύνους και προκλήσεις».
Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές χαρακτήρισαν την εξέλιξη αναμενόμενη, με δεδομένο ότι οι τράπεζες βρίσκονταν στο μικροσκόπιο της Moody’s, και όχι μόνο, εδώ και μήνες, και ότι η κατάσταση τον τελευταίο καιρό είχε επιδεινωθεί διεθνώς. Και για το λόγο αυτό θεωρούν ότι οι αγορές θα αντιδράσουν με σχετική(!) ψυχραιμία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific Index υποχωρεί σε ποσοστό 1,2%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχώρησε σε ποσοστό 0,3% και ο ευρύτερος Topix έκλεισε με απώλειες 0,4% στις 750,92 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει πτώση 1,10%, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί σε ποσοστό 1,4%, ενώ ο ευρύτερος CSI 300 χάνει 1,60%.
Μεγάλες απώλειες καταγράφει και ο Kospi της Νότιας Κορέας (-2,2%), ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex καταγράφει πτώση 0,8%.
Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX υποχωρεί 1%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία υποχώρησε 0,3%. Τέλος στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 υποχωρεί 0,6%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη χάνει 0,4%.
Νωρίτερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε στις 12.573 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 1,96%. Ο Nasdaq διαμορφώθηκε χαμηλότερα κατά 2,44% (2.859 μον.) και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,23%, καθώς έκλεισε στις 1.325,50 μονάδες.