Εθνικό Σχέδιο για Ενέργεια και κλίμα: Επενδύσεις 44 δισ. την επόμενη 10ετία
«Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θα ενεργοποιήσει 44 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων την επόμενη δεκαετία».
Αυτό έκανε γνωστό η γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, στο επίκεντρο της εθνικής προσπάθειας, μεταξύ άλλων, τίθενται η απολιγνιτοποίηση της χώρας, τα νέα έργα ΑΠΕ, οι νέες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, η ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ενεργειακή αποδοτικότητα και η ηλεκτροκίνηση.
Η κ. Σδούκου μίλησε για «εθνική μετάβαση σε μία νέα εποχή με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με ορθολογική χρήση των ορυκτών πηγών της χώρας σε συνδυασμό με τη δημιουργία μίας ανταγωνιστικής οικονομίας», στο πλαίσιο του Green Deal της ΕΕ, θερμός υποστηρικτής του οποίου είναι η Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ίδια, με βάση το ΕΣΕΚ, μέχρι το 2030 προβλέπεται μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό πάνω από 50%, μέσω της απολιγνιτοποίησης, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2028, και «με σβήσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023», με αύξηση της καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ στο 35% μέχρι το 2030, και με δυναμική έμφαση σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης, με προώθηση της ηλεκτροκίνησης, τη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων, την κυκλική οικονομία.
Μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και της προώθησης των ΑΠΕ θα δημιουργηθούν περί τις 60.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης θα φθάσουν στα 3,5 δισ., καθώς προωθούνται νέα προγράμματα «Εξοικονομώ», αλλά και σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση.
Ταυτόχρονα, προωθούνται, μεταξύ άλλων, οι ηλεκτρικές νησιωτικές διασυνδέσεις, αλλά και τα έργα ανάπτυξης και ψηφιοποίησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.
Όσον αφορά την απολιγνιτοποίηση, η κ. Σδούκου τόνισε την ανάγκη «να διατηρήσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη», και πρόσθεσε ότι «ήδη εκπονείται master plan για περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους, με στόχο να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι που προσεγγίζουν τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ».
Επίσης, έκανε γνωστό ότι το ΥΠΕΝ σχεδιάζει νομοθετικές τροποποιήσεις σε σχέση με το χωροταξικό των ΑΠΕ, οι οποίες και θα κατατεθούν στη Βουλή το προσεχές διάστημα.
Τέλος, όσον αφορά τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών, η γγ αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την παροχή οικονομικών, φορολογικών κινήτρων και κινήτρων χρήσης. Μέχρι το 2025 ο σχεδιασμός προβλέπει οι πωλήσεις να φθάσουν τις 24.036, με την προοπτική να φθάσουν μέχρι το 2030 στα 82.422 οχήματα, με μετατροπή του 1/3 του στόλου των οχημάτων της χώρας σε ηλεκτρικά.
«Έχουμε μία ξεκάθαρη ατζέντα να βαδίσουμε σε δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε η κ. Σδούκου.