Μεγάλη παγίδα η «δεύτερη ευκαιρία» για τα στεγαστικά δάνεια
Λιγότεροι από δύο μήνες απέμειναν μέχρι τις αρχές Μαίου που παύει να ισχύει η ελάχιστη προστασία για όσους έχουν συνάψει στεγαστικά δάνεια. Με τον κίνδυνο του πλειστηριασμού -εξπρές να επικρέμαται οι δανειολήπτες έχουν πλέον περιορισμένες επιλογές.
Για τις αρνητικές εξελίξεις προειδοποιούν δύο κορυφαίου θεσμικοί παράγοντες το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, που επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση στήνει παγίδες στους δανειολήπτες αφού η δυνατότητα που θα προβλέπει το νέο σύστημα «ατομικής πτώχευσης» για οφειλές προς Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες θα είναι πολύ δυσμενέστερο από το σημερινό.
Όπως αναφέρει το ΕΒΕΠ, η λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» συνίσταται στο ότι ο οφειλέτης, μετά τη διαγραφή των χρεών του θα μπορεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, απαλλαγμένος από τα βάρη του παρελθόντος. Τρίτη ευκαιρία δεν θα υπάρχει, που σημαίνει πως η προσωπική χρεοκοπία και η διαγραφή των οφειλών θα γίνεται μια φορά στη ζωή του καθενός. Όσο για τις προϋποθέσεις παροχής της δεύτερης ευκαιρίας, θα είναι πολύ συγκεκριμένες και καθόλου εύκολες για τους οφειλέτες που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και έχουν ήδη καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ρύθμισης.
Για παράδειγμα, ο δανειολήπτης δεν θα μπορεί να κρατήσει την πρώτη κατοικία στην κυριότητά του και ταυτόχρονα να του σβηστούν χρέη. Ούτε θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει το στεγαστικό δάνειο με όρους νομοθετικά κατοχυρωμένους, όπως συμβαίνει τώρα με «κούρεμα» οφειλής έως 120% και με 25ετή διάρκεια δανείου με επιτόκιο όχι υψηλότερο του 2,5%.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι τράπεζες και funds δηλώνουν πως θα προκρίνουν και θα ευνοήσουν τις συναινετικές ρυθμίσεις καταναλωτικών, στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, η καλύτερη συμβουλή, και ενδεχομένως απόφαση, είναι η συμμετοχή των οφειλετών στην υφιστάμενη πλατφόρμα που θα κλείσει στο τέλος Απριλίου, πριν είναι αργά.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημειώνει ότι πριν οι πιστωτές ζητήσουν την πτώχευση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, θα πρέπει απλώς να εξαντλούνται τα περιθώρια εξωδικαστικής ρύθμισης, αλλά να διασφαλίζεται ότι τράπεζες και funds θα τηρούν αυστηρά τους Κανόνες Δεοντολογίας, προσφέροντας πραγματικές, συνεπώς βιώσιμες ρυθμίσεις. Με αυτήν τη λογική, προτείνει οι δανειολήπτες να έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς του δανείου τους με τους ίδιους ακριβώς όρους που θα το αγοράσει κάποιο fund, έτσι ώστε να μην βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση.
Αναφέρει ακόμη ότι στο «Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι η αγορά, άρα και η οικονομία, δεν μπορούν να αναπνεύσουν κάτω από αυτό το “βουνό” των Κόκκινων Δανείων , που ξεπερνάνε τα 70 δισ. ευρώ. Ακόμα κι αν ο “Ηρακλής” σημειώσει απόλυτη επιτυχία, το ποσοστό των προβληματικών δανείων θα είναι διπλάσιο σε σχέση με το μέσο κοινοτικό όρο! Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση των συναρμόδιων υπουργείων να εντοπίσουν τους χιλιάδες στρατηγικούς κακοπληρωτές, που συνεχίζουν να “κρύβονται” στους δαιδάλους του νόμου Κατσέλη ή ακόμα και στην πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία, έτσι ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός με βιώσιμες επιχειρήσεις, που πασχίζουν να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό προκειμένου να ξεφύγουν από το τέλμα της κρίσης».