fbpx

Economist: Ευρυζωνικότητα και οικονομική ανάπτυξη(upd)

0

Η χώρα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει χωρίς να επιτύχει πρόοδο στις νέες τεχνολογίες και την ευρυζωνικότητα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, στο συνέδριο του Economist. Η χώρα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει χωρίς να επιτύχει πρόοδο στις νέες τεχνολογίες και την ευρυζωνικότητα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, στο συνέδριο του Economist.

John Andrews, Consultant Editor, The Economist

Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στη διεθνή κατάταξη ως προς την πρόσβαση και την ταχύτητα στον τομέα της ευρυζωνικότητας επισήμανε ο εκπρόσωπος του περιοδικού The Economist John Andrews, σημειώνοντας ότι τον περσινό Ιούνιο μόλις το 18,7% των Ελλήνων είχε πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα, σε αντίθεση με το 37% των Ολλανδών (στοιχεία ΟΟΣΑ).

Σπύρος Νικολάου, Επικεφαλής Νοτιοανατολικής Μεσογείου και Διευθύνων Σύμβουλος, Ericsson Hellas

Η επένδυση στην έξυπνη τεχνολογία και την ευρυζωνικότητα αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση, διαμήνυσε ο Επικεφαλής Νοτιοανατολικής Μεσογείου και Διευθύνων Σύμβουλος της Ericsson Hellas Σπύρος Νικολάου, υπογραμμίζοντας ότι το 45% της παγκόσμιας τηλεπικοινωνιακής ζήτησης «περνάει» από την Ericsson (ένα από τα ισχυρότερα χαρτοφυλάκια ευρεσιτεχνιών με 27.000 πατέντες).

Αξιώνοντας αναπτυξιακές μεθόδους που προάγουν τις πράσινες αξίες και την τεχνολογία αιχμής, προέτρεψε το ελληνικό κράτος να αναζητήσει ικανούς, έξυπνους και αξιόπιστους αρωγούς στην προσπάθεια. Ο ίδιος, ανάμεσα σε άλλα, ζήτησε την εξυγίανση της αγοράς στη βάση ενός «σκληρού αλλά έντιμου και ορθολογικού ανταγωνισμού» όπως και τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, με τη διασφάλιση πρόσβασης χαμηλού κόστους στο διαδίκτυο.

Γιάννης Ραγκούσης, Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Τη μετάβαση του ελληνικού κράτους από την περίοδο των εγγράφων στη «μετά ΚΕΠ» εποχή εξήγγειλε χαρακτηριστικά μιλώντας από το βήμα του Economist ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει χωρίς να επιτύχει πρόοδο στις νέες τεχνολογίες και την ευρυζωνικότητα.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (εκτιμάται ότι θα επιφέρει εξοικονόμηση 4 δις ευρώ ετησίως για το ελληνικό δημόσιο), το οποίο θα κατατεθεί το αργότερο την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, έκανε λόγο για καινοτομίες όπως η δημιουργία θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα προβλέπει την έκδοση ηλεκτρονικών πράξεων από το ελληνικό δημόσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για ισχυρό χτύπημα στη γραφειοκρατία, απλούστευση των διοικητικών λειτουργιών του Δημοσίου, ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και ισχυρό πλήγμα στη διαφθορά, επικαλούμενος μελέτες βάσει των οποίων η αυτοπρόσωπη επαφή του πολίτη με το δημόσιο υπάλληλο αποτελεί βασικό παράγοντα για την εκδήλωση κρουσμάτων διαπλοκής.

Χρήστος Ζώης, Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Νέα Δημοκρατία

Την πεποίθηση ότι «στην Ελλάδα πάσχουμε από την εφαρμογή» των εκάστοτε νομοθετικών πρωτοβουλιών» εξέφρασε ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Ζώης, ο οποίος πρότεινε να οριστεί συγκεκριμένος υφυπουργός ο οποίος θα παρακολουθεί την υλοποίηση του σχεδίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Ο ίδιος ερμήνευσε το θέμα του συνεδρίου, αν όχι σαν «έμμεση διαμαρτυρία», τουλάχιστον ως «μια φιλική παρότρυνση» προς την κυβέρνηση «να προχωρήσει πιο γρήγορα». Ο κ. Ζώης πρόσθεσε ότι οι δικτυακές επενδύσεις «συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας σχεδόν σε κάθε τομέα της οικονομίας».

David McNeill, Ανώτερος Εμπορικός Σύμβουλος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Στόχο-κλειδί» για την διακυβέρνηση Ομπάμα χαρακτήρισε την εξάπλωση των ευρυζωνικών συνδέσεων (broadband connections) στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο κ. David McNeill, Ανώτερος Εμπορικός Σύμβουλος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μιλώντας σήμερα από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Όπως ανέφερε, αρκετοί Αμερικανοί πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο «γρήγορο» Ίντερνετ, ούτε διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για τη χρήση των υπηρεσιών που παρέχει η ευρυζωνικότητα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός πλέγματος ολοκληρωμένης εκπαίδευσης των πολιτών στο Διαδίκτυο, τόνισε ο κ. McNeill, αναφερόμενος στους στόχους που έχει θέσει ο Λευκός Οίκος, οι οποίοι περιλαμβάνουν την πρόσβαση 100 εκατομμυρίων νοικοκυριών σε ταχύτητες 100 MBps και 50 Mbps upload.

Κάθε Αμερικανός πρέπει να έχει πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα, το ίδιοι και οργανισμοί, όπως σχολεία και νοσοκομεία, κατέληξε ο κ. McNeill.

Henrik Hansson, Πολιτικός Σύμβουλος Υπουργείου Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Επικοινωνιών Σουηδίας

Η εξάπλωση της ευρυζωνικότητας σε όλο το φάσμα της κοινωνίας έχει σημαντικά οφέλη για τους πολίτες αλλά και το κράτος, επισήμανε ο κ. Henrik Hansson, Πολιτικός Σύμβουλος του Υπουργείου Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Επικοινωνιών της Σουηδίας, παρουσιάζοντας την Σουηδική Ψηφιακή Ατζέντα.

Το 99% του πληθυσμού της Σουηδίας απολαμβάνει σήμερα τις υπηρεσίες της ευρυζωνικότητας, χάρη κυρίως στις ασύρματες συνδέσεις, τόνισε ο κ. Hannson.

Η Σουηδία κατατάσσεται πρώτη στον κατάλογο του Economist για την Ψηφιακή Οικονομία για το 2010. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη σε ένα επταετές πρόγραμμα ύψους 650 εκατ. Ευρώ, που είχε στόχο τη δημιουργία «ανοικτών δικτύων», όπως ανέφερε ο κ. Hansson.

Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση της χώρας μέχρι το 2020 είναι το 90% του πληθυσμού να έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ με ταχύτητες 40 τουλάχιστον 100 Mbps.

Λεωνίδας Κανέλλος, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντιπρόεδρος Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC)

Την ανάγκη υιοθέτησης μιας Εθνικής Ευρυζωνικής Στρατηγικής επισήμανε ο κ. Λεωνίδας Κανέλλος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και Αντιπρόεδρος του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC), μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε, στην κατηγορία των ψηφιακά αναλφάβητων ανήκει σήμερα ένας στους τρεις Ευρωπαίους και ένας στους δύο Έλληνες, γεγονός που, όπως τόνισε, επιτείνει σημαντικά το ψηφιακό χάσμα που μας χωρίζει από τις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Κανέλλος ανέφερε ότι στην Ελλάδα η ανάπτυξη δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς (NGAs) απαιτεί αφενός δυναμικές επενδυτικές στρατηγικές, αφετέρου κοινές επενδύσεις παρόχων, καθώς και συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αναβάθμιση των δικτύων.

Όπως σημείωσε, οι νέες δικτυακές υποδομές πρέπει να εξασφαλίζουν ανοικτή και ισότιμη πρόσβαση σε όλους.

Όταν η ευρυζωνικότητα πάψει να αποτελεί πολυτέλεια των λίγων, αλλά καταστεί κοινωνικό αγαθό των πολλών, όπως η ενέργεια, η ύδρευση ή ο ηλεκτρισμός, τότε μόνο θα εδραιωθεί ως όχημα ανάκαμψης για την οικονομία και ως εργαλείο ενσωμάτωσης του πληθυσμού στην κοινωνία της Γνώσης και στη συμμετοχική δημοκρατία, τόνισε ο κ. Κανέλλος.

Jeffrey Cole, Διευθυντής Σχολής Annenberg Κέντρου για το Ψηφιακό Μέλλον, Πανεπιστήμιο Ν. Καλιφόρνιας ΗΠΑ

Στην καταλυτική επιρροή της ευρυζωνικότητας σε όλο το φάσμα της κοινωνίας αναφέρθηκε ο Jeffrey Cole, Διευθυντής της Σχολής Annenberg του Κέντρου για το Ψηφιακό Μέλλον στο Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνιας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Καινοτομίας του Economist για την ευρυζωνικότητα.
«Η ευρυζωνικότητα άλλαξε τα πάντα», τόνισε ο κ. Cole, εκτιμώντας ότι η ενασχόληση με το Ίντερνετ «έκλεψε» χρόνο από την τηλεόραση. Ο μέσος άνθρωπος το 1975 ξόδευε 16 ώρες την εβδομάδα μπροστά στην οθόνη. Χάρη στην ευρυζωνικότητα, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 36 ώρες, ενώ με τη ραγδαία εξάπλωση των φορητών συσκευών (tablet PC, smartphone κ.λ.π), θα ξεπεράσει τις 50 ώρες μέσα στην προσεχή τριετία.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Cole στις φορητές συσκευές, οι οποίες, όπως προέβλεψε, θα αποτελέσουν στο μέλλον τον βασικό τρόπο πρόσβασης των ανθρώπων στο Διαδίκτυο.
Ήδη, σημείωσε, τα tablet PC και τα smartphone ξεπέρασαν σε πωλήσεις τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι «σταδιακά ξεπερνιούνται».

Θεαματική είναι η διείσδυση των νέων τεχνολογιών στους εφήβους, οι οποίοι «είναι όλη την ώρα μπροστά σε μια οθόνη», ενώ το 55% από αυτούς είναι μέλος σε online κοινότητες, κάτι που είναι «τόσο σημαντικό γι’ αυτούς όσο και η πραγματική τους ζωή», σύμφωνα με τον κ. Cole.
Καταλήγοντας, ο κ. Cole αναφέρθηκε στην σημασία του Διαδικτύου στην εκπαίδευση, αλλά και στην κοινωνική και πολιτική ζωή, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα πρόσφατα γεγονότα στην Μέση Ανατολή.

Jorgen Kleist, Διευθύνων Σύμβουλος, Stokab, Σουηδία

Έως το 2012 περίπου 400.000 νοικοκυριά στη Στοκχόλμη θα είναι συνδεδεμένα σε δίκτυα οπτικών ινών με απεριόριστες δυνατότητες, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stokab Σουηδίας Jorgen Kleist, παρουσιάζοντας τους στόχους της σουηδικής εταιρείας στο συνέδριο Καινοτομίας του Economist για την ευρυζωνικότητα. Σήμερα, η ευρυζωνική κάλυψη στην πρωτεύουσα της Σουηδίας ανέρχεται στο 100%. Συνδεδεμένο είναι το 80% των επιχειρήσεων. Με 1 εκατ. 200 χιλ. χλμ, η Σουηδία διαθέτει το μεγαλύτερο ανοικτό δίκτυο οπτικών ινών στον κόσμο.

Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, Δήμαρχος Βέροιας

Στο «στοίχημα» της επένδυσης στις νέες τεχνολογίες που έθεσε η Βέροια, αναφέρθηκε η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, Δήμαρχος Βέροιας από το βήμα του Economist. Ο Δήμος της Βέροιας προχώρησε στην ανάπτυξη σύγχρονων ηλεκτρονικών ψηφιακών υποδομών και εφαρμογών οι οποίες, σύμφωνα με την κ. Γεωργιάδη, συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις μιας ανοικτής, εξωστρεφούς και τεχνολογικά προηγμένης πόλης.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος υλοποίησε μια σειρά σημαντικών έργων ψηφιακής υποδομής. Συγκεκριμένα, κατασκεύασε δίκτυο οπτικών ινών μήκους 22 χλμ., ανέπτυξε τον «Έξυπνο Οικισμό», εφάρμοσε το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GiS), ίδρυσε Μεταπτυχιακό Τμήμα στην Επιστήμη του Διαδικτύου, ανέπτυξε Δημόσια Ευρυζωνικά Σημεία Πληροφόρησης (infotubes και infokiosks) και εγκατέστησε Βάση Ηλεκτρονικού εξοπλισμού στους υπόγειους χώρους του Δημαρχείου.

Η Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον «Έξυπνο Οικισμό», ο οποίος οικοδομήθηκε στο κέντρο της Βέροιας και περιλαμβάνει ψηφιακή υποδομή για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών στους τομείς της τουριστικής ανάπτυξης, της ηλεκτρονικής δημοκρατίας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής φροντίδας, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις επιχειρήσεις μας.

Αντώνης Μαρκόπουλος, Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, 72 πόλεις ανά την επικράτεια διαθέτουν δίκτυα οπτικών ινών στα οποία έχουν συνδεθεί μόνο δημόσια κτήρια, μετέφερε ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αντώνης Μαρκόπουλος στο συνέδριο του Economist, προαναγγέλλοντας την επέκταση και στον ιδιωτικό τομέα (θα οριστούν 3 διαχειριστές με μια σύμβαση παραχώρησης).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ελληνικό δημόσιο δαπανά 320 εκατ. ευρώ ετησίως για τηλεφωνία και διαδίκτυο, εξαγγέλλοντας μείωση του κόστους κατά 50%, μέσω της προωθούμενης συνάθροισης της ζήτησης.

Εύα Κοντοσταθάκου, Αντιδήμαρχος Διαφάνειας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Δήμος Αθηναίων

«Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός για εμάς ισοδυναμεί με οπισθοδρόμηση» δήλωσε η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής στο συνέδριο καινοτομίας του Economist.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην έναρξη της διαχείρισης οφειλών και πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, που καθημερινά συναλλάσσονται με τον Δήμο, όπως και την προώθηση της παραλαβής τυποποιημένων εγγράφων, ώστε να ξεκινά η διαδικασία εξυπηρέτησης. Παράλληλα, επισήμανε τη λειτουργία ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, τονίζοντας ότι «μέχρι το 2011 δεν υπήρχε ηλεκτρονικό πρωτόκολλο στο δήμο Αθηναίων».

Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Την ανάδειξη της Ελλάδας ως «εστίας καινοτομίας στην παραγωγή νέων υλικών εξοικονόμησης ενέργειας» επισήμανε ως στόχο της κυβέρνησης η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο καινοτομίας του Economist με θέμα την ευρυζωνικότητα.

Η Υπουργός, εκτός από τη νομοθεσία η οποία «δίνει την κατεύθυνση», προανήγγειλε παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας (αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα). Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για «έξυπνα» δίκτυα, κτήρια και βιομηχανικά συστήματα.

Αναφέρθηκε, άλλωστε, στο πρόγραμμα για τις «πράσινες» γειτονιές (ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων), τα «πράσινα» μουσεία (ευφυείς και διαδραστικές τεχνικές διαχείρισης», στις αστικές βιοκλιματικές αναπλάσεις και σε projects όπως το «πράσινο» χωριό (ενεργειακά αυτόνομο χωριό στην Άρτα) ή το «πράσινο» νησί (Λειψοί).

Μελέτες καταδεικνύουν ότι στην Αθήνα αυξάνονται σταδιακά οι ώρες με θερμοκρασία άνω των 37 βαθμών κελσίου. Έως το 2050, το κόστος για την ανακαίνιση εγκαταστάσεων προκειμένου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 20 δις ευρώ.

Σταύρος Δήμας, Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Πάνω στην «έξυπνη πράσινη ανάπτυξη» οφείλει να θεμελιωθεί η μελλοντική οικονομική πολιτική της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα χαρακτήρισε την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας ως μία από τις απαιτούμενες μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για τη χώρα.

Όπως ανέφερε, η Ευρώπη, όπως και η Ελλάδα, θα αντιμετωπίσει στο μέλλον υψηλές τιμές για τους ενεργειακούς πόρους, περιορισμούς ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και ανταγωνισμό για πρώτες ύλες.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 16% των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη σχετίζονται με το περιβάλλον και εξαρτώνται από το εάν αυτό βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Η ΕΕ δαπανά επί του παρόντος 350 δις ευρώ, ή 700 ευρώ κατά κεφαλή, σε ετήσια βάση, για εισαγωγές στον τομέα της ενέργειας.

Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ

«Δεν νοείται η συνέχιση της εξάρτησης -σε τόσο μεγάλο βαθμό- από τον ορυκτό πλούτο», διαμήνυσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ο οποίος πρόταξε «ένα νέο ενεργειακό μοντέλο με καινοτομία στη σκέψη, στην κουλτούρα και στην εκπαίδευση, βασισμένο στις ΑΠΕ και στην ορθολογική χρήση ενέργειας».

Αναφερόμενος στις δράσεις της ΔΕΗ, υπογράμμισε το υπό κατασκευή υβριδικό ενεργειακό έργο της Ικαρίας (αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια), στα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Κοζάνη και τη Μεγαλόπολη και στην εφαρμογή πανελλαδικού προγράμματος τηλεμέτρησης (ήδη έχουν προωθηθεί 60.000 «έξυπνοι» μετρητές σε μεγάλους πελάτες χαμηλής τάσης».

Milena Matic, Επικεφαλής Στρατηγικής και Μάρκετινγκ Βορείων Βαλκανίων, Ericsson

Στην «ευεργετική» επίδραση της ευρυζωνικότητας στην κονωνία, την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών αναφέρθηκε η Milena Matic, Επικεφαλής Στρατηγικής και Μάρκετινγκ Βορείων Βαλκανίων της Ericsson μέσα από παρουσίασή της στο συνέδριο Καινοτομίας του Economist.
Η κ. Matic παρουσίασε ένα παράδειγμα χρήσης των ευρυζωνικών δικτύων στις μεταφορές. Πρόκειται για ένα σύστημα γνωστό με το όνομα «Ιχνηλάτης των λεωφορείων», το οποίο παρέχει πληροφορίες στους επιβάτες για τον χρόνο άφιξης των λεωφορείων αλλά και ενδείξεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ποιότητα του αέρα στην πόλη.

Πρόκειται για ένα σύστημα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία του cloud computing («υπολογιστική νέφους»), το οποίο, μαζί με ένα πλήθος επιπρόσθετων «ευφυών» υπηρεσιών μπορεί να συμβάλει στην εξοικονόμηση χρημάτων.

Σπύρος Βούγιας, Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Ζήτημα «στρατηγικής σημασίας» χαρακτήρισε τις επενδύσεις στις ευρυζωνικές υποδομές και στα δίκτυα νέας γενιάς ο κ. Σπύρος Βούγιας, Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τονίζοντας ότι μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και στην ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Βούγια, το Υπουργείο Υποδομών έχει θέσει ως βασικό του στόχο την προώθηση της ευρυζωνικότητας σε όλη την επικράτεια, ώστε να καταστεί «καθολική υπηρεσία».
Η υλοποίηση αυτού του στόχου στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

-Τη δημιουργία της νέας εθνικής υποδομής δικτύου οπτικών ινών ανοιχτής πρόσβασης μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home), που θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση σε νέα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων
– Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι ασύρματες/κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό, η πλήρης μετάβαση από την αναλογική στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, θα απελευθερώσει σημαντικό τμήμα του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για νέες και καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες.
– Την προώθηση ενός συνόλου νομοθετικών παρεμβάσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ευρυζωνικότητα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι το πρόγραμμα διέλευσης των οπτικών ινών αποτελεί ζήτημα ημερών ή εβδομάδων.

Παντελής Τζωρτζάκης, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί θεμάτων Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Η Ελλάδα έχει επείγουσα ανάγκη να καλύψει το ψηφιακό χάσμα που την χωρίζει από τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες κοινωνίες, τόνισε ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί θεμάτων Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, μιλώντας στο συνέδριο Καινοτομίας του Economist.

Όπως τόνισε, στην κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται και σε συνθήκες περιοριστικής πολιτικής και ύφεσης, η ενθάρρυνση της καινοτομίας και η ανάπτυξη των υπηρεσιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών αποτελούν προνομιακό πεδίο για την δημιουργία εστιών ανάπτυξης, ώστε να τεθούν από τώρα οι βάσεις για την αντιστροφή του οικονομικού κλίματος.

Ο κ. Τζωρτζάκης ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ραγδαία ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με πρώτη προτεραιότητα τον έλεγχο των δημοσιονομικών δεδομένων και την απλούστευση των διαδικασιών.

Για να γίνουν αυτά, τόνισε ο κ. Τζωρτζάκης, πρέπει άμεσα να υιοθετηθεί ένα σύνολο νομοθετικών ρυθμίσεων και έργων και να αναληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες από τους υπόλοιπους κρατικούς φορείς, από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, από την ιδιωτική πρωτοβουλία και από ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό.

Χρήστος Μπούρας, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών και ΕΑΙΤΥ

Σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το 10% θα ανέλθει η διείσδυση της τεχνολογίας των οπτικών ινών στην Ελλάδα στο τέλος του 2015, ανέφερε ο κ. Χρήστος Μπούρας, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΕΑΙΤΥ.
Στην κατηγορία αυτήν εντάσσονται, ακόμη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Τσεχία.

Ο κ. Μπούρας αναφέρθηκε, επίσης, στα οφέλη της τεχνολογίας των οπτικών ινών, τα οποία συνοψίζονται στις υπερ-υψηλές ταχύτητες πρόσβασης, στο γεγονός ότι η οπτική ίνα επηρεάζεται λιγότερο από περιβαλλοντικούς παράγοντες, στην παροχή νέων υπηρεσιών, όπως η διαδικτυακή τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και στη δυνατότητα σχεδόν απεριόριστης αναβάθμισης της ταχύτητας.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra