Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ησυχία, κοιμάται…
Περίεργες συμπτώσεις εμφανίζονται στο μετοχολόγιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Δύο από τις ανεξιχνίαστες περιπτώσεις θα έπρεπε ήδη να έχουν ερευνηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς είναι πιθανό να κρύβουν γνωστούς πρωταγωνιστές της πολύκροτης υπόθεσης.
Γράφει: Ειδικός Συνεργάτης
Σε κάθε περίπτωση και μόνον το γεγονός ότι επιμελώς κρύβονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, θα έπρεπε να είναι αντικείμενο έρευνας.
Η μία περίπτωση αφορά το 8,57 % των μετοχών που βρίσκεται «παρκαρισμένο» στην κυπριακή τράπεζα Astro Βank. Πρόκειται για την πρώην Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου που έχει αγοραστεί από Λιβανέζους επιχειρηματίες και στην οποία διατηρεί 10% η Τράπεζα Πειραιώς.
«Ιδιοκτήτης» του ποσοστού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κατά 3,63% η ίδια η κυπριακή τράπεζα και με 4,94% εμφανίζεται η ελβετική χρηματιστηριακή εταιρεία Kendra Securities House. Προφανώς η μικρή χρηματιστηριακή εταιρεία με έδρα την Γενεύη και τουλάχιστον ένα συνεργάτη ελληνικής καταγωγής, δεν αγόρασε μετοχές της εταιρείας ως επένδυση αλλά για λογαριασμό άγνωστου πελάτη που πλήρωσε ή και εγγυήθηκε…
Η δεύτερη αδιευκρίνιστη περίπτωση αφορά πακέτο μετοχών που είναι το 6,14% της εταιρείας και βρίσκεται στην Barclays. Η διεθνής τράπεζα είναι θεματοφύλακας των μετοχών αυτών και προφανώς όχι ιδιοκτήτης που παραμένει στην αφάνεια.
Το πραγματικό ερώτημα είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην οποία έχουν κατατεθεί τα στοιχεία αυτά, θα κάνει την έρευνα που οφείλει ώστε να διασφαλίσει την αναγκαία διαφάνεια; Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ο φορέας που έχει την ευθύνη αλλά και την δυνατότητα να εντοπίσει ποιοι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και παραπλανούν την χρηματιστηριακή αγορά εμφανιζόμενοι ως ανώνυμοι θεσμικοί επενδυτές…
Επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα μπορούσε εύκολα να λύσει το «μυστήριο», τι κρύβει η συμφωνία option της Reggeborgh με τον Λ. Μπόμπολα. Απλά, μπορεί να ζητήσει το κείμενο της συμφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που το εξασφάλισε στα πλαίσια της δικής της έρευνας στον κλάδο των κατασκευών. Ίσως το πραγματικό μυστήριο είναι γιατί αποφεύγει να δραστηριοποιηθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση αυτή.
Ήδη στην πρόσφατη γενική συνέλευση οι μέτοχοι ψήφισαν αγνοώντας ενδεχόμενες κρυφές σχέσεις ανάμεσα σε μετόχους και η ίδια επικίνδυνη άγνοια θα υπάρχει και στην επόμενη συνέλευση μετόχων αν δεν κινηθούν γρήγορα οι αρχές.
Εφόσον βεβαίως ενδιαφερθεί η πρόεδρος της Επιτροπής Βασιλική Λαζαράκου, υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αποφεύγει να στεναχωρήσει τους κυβερνητικούς παράγοντες που είναι φανεροί ή μυστικοί σύμβουλοι των ολλανδών της Reggeborgh.
Όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται σε κατάσταση ζεν, συνήθως κυοφορείται σκάνδαλο. Το είδαμε και με τον προηγούμενο πρόεδρο τον Καθηγητή Χ. Γκότση που σφύριζε αδιάφορα στην πρώτη φάση του σκανδάλου Folli Follie με τις γνωστές συνέπειες.