Στήνουν παιχνίδια με τους αποδήμους για να κλέψουν τις εκλογές
Σημαντικές αλλαγές στον νόμο για την ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού προωθεί άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών με σχέδιο νόμου που αίρει όλους τους περιορισμούς του προηγούμενου νόμου και δίνει δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους σε όλους τους αποδήμους με μόνη προϋπόθεση την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους.
Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης το πρωί στο Mega, λέγοντας ότι σήμερα θα καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου με ένα άρθρο, στο οποίο θα προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές.
Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα “Εθνικός Κήρυκας”, η αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι “άδικοι” και “υποτιμητικοί” και πρόσθεσε ότι αν το κόμμα της επανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα τους καταργήσει.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, τόνισε μεν πως “όπου χρειάζονται βελτιώσεις, βεβαίως και θα γίνουν”, ωστόσο κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών για «μικροκομματικό παιχνίδι» και “εργαλειοποίηση” του ζητήματος.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 μετά από διαβουλεύσεις πολλών εβδομάδων μεταξύ των κομμάτων, ως προς τους περιορισμούς για την εγγραφή των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους προέβλεπε ότι:
– Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
– Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
– Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.
Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα.