ΔΕΘ: Εξαγγελίες Μητσοτάκη για μπίζνες στην ενέργεια και στα καμένα
Και να θέλεις να είσαι καλοπροαίρετος, να δεις το ποτήρι «μισογεμάτο και όχι μισοάδειο», να προσεγγίσεις την πραγματικότητα από την πλευρά των «άλλων». Είναι, όμως, τέτοια η αλληλουχία των γεγονότων που δεν σε αφήνει να αγιάσεις.
Όπως στην περίπτωση της βιομηχανίας των ΑΠΕ, που προωθεί η κυβέρνηση, που δεν μπορείς να αποφύγεις, δεν μπορείς να μη δεις μια σειρά συμβάντων και ενεργειών, πολιτικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών, που αρχίζουν με το «καλημέρα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και καταλήγουν στις εξαγγελίες για την ανάπλαση των καμένων στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη ημέρα στην ενέργεια.
Όπως είπε στο Βελλίδειο το Σάββατο ο πρωθυπουργός, πριν δυο χρόνια, στο ξεκίνημα της κυβερνητικής θητείας του, ανακοίνωσε το τέλος του λιγνίτη στη χώρα μας, μια κατ’ εξοχήν λιγνιτοπαραγωγός χώρα με τα καλά και τα κακά αυτής της μορφής ενέργειας. «Πριν δυο χρόνια, από το βήμα της γ.γ. του ΟΗΕ ανακοίνωσα το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023. Μια απόφαση τολμηρή αλλά αναγκαία» είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, που αναφέρθηκε στη συνέχεια στα οφέλη για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη των φορολογούμενων από αυτήν την απόφαση. Ξέχασε, βεβαίως, να πει ότι η εκβιομηχάνιση της χώρας αλλά και το ενεργειακό βάρος των όποιων βιομηχανιών της «σηκώθηκε» από τον λιγνίτη, ότι το κλείσιμο των λιγνιτορυχείων κοστίζει από 2 μέχρι 2,8 δις. το χρόνο ενώ χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας. Θα πει κάποιος ότι όλα αυτά είναι γνωστά και για την κάλυψη των απωλειών υπάρχει ένα πλάνο αναπλήρωσης. Ας μείνουμε, όμως, μόνο στα της ενέργειας, βάσει των πρωθυπουργικών λεγομένων και της μέχρι στιγμής αλληλουχίας γεγονότων.
Της πρωθυπουργικής δέσμευσης για άμεση απολιγνιτοποίηση της χώρας ακολούθησε ο περιβαλλοντικός νόμος του Μαίου 2020 εν μέσω σκληρού lockdown. Βάσει αυτού, διευκολύνονται στον μέγιστο βαθμός οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και αντιμετωπίζονται ως fast track επενδύσεις με τις γνωστές ευνοϊκές διατάξεις σε ζητήματα χρόνου αδειοδότησης, απαραιτήτων εγγράφων κλπ. Το ενδιαφέρον για αυτού του τύπου επενδύσεις είναι γνωστό εδώ και χρόνια (θυμίζουμε προγράμμα «Ήλιος» επί Τρόικας), προερχόμενο σχεδόν αποκλειστικά από τη Γερμανία. Επιβεβαιωτικά των παραπάνω τα λόγια του Κ. Μητσοτάκη στην Bild τον περασμένο Ιούνιο, όταν αποκάλυψε ότι «η RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα (…) είναι και προς το συμφέρον των γερμανικών εταιρειών η μεταστροφή στις ΑΠΕ στην Ελλάδα».
Ως πρόγευση έρευνας της Voice για το παιχνίδι στις ΑΠΕ, υπενθυμίζουμε τι είπε ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη. «Το μέλλον την ενέργειας είναι μόνο οι ΑΠΕ, το μέλλον της οικονομίας είναι μόνο πράσινο» είπε και προανήγγειλε την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων «που θα παρέχουν δωρεάν ρεύμα στις ευάλωτες οικογένειες». «Πράσινες επενδύσεις θα επιδοτηθούν από το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0, το ΕΣΠΑ αλλά θα ενεργοποιήσουν και εθνικά κεφάλαια» συνέχισε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας ότι η ολιστική ανάπτυξη της κατεστραμμένης από τις φωτιές βόρειας Εύβοιας θα πραγματοποιηθεί με βάση την πράσινη ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, ανεμογεννήτριες και βιομηχανικά πάρκα ΑΠΕ θα «ξεφυτρώσουν» τόσο στην Εύβοια όσο και σε μια σειρά άλλων περιοχών, τη λίστα των οποίων έχει η V. με τουριστικό, περιβαλλοντικό, αρχαιολογικό αποτύπωμα. Τα υπόλοιπα προσεχώς.