Γιατί ανεβαίνει το Χρηματιστήριο;
Tο ταμπλό χαίρεται γιατί βλέπει εκλογές την άνοιξη. Μα καλά, δικαίως, θα σκεφθείτε: Η παγκόσμια χρηματιστηριακή «επιστήμη» λέει ότι οι κεφαλαιαγορές ποτέ δεν χαίρονται με την πολιτική αστάθεια, ούτε ανεβαίνουν όταν στήνονται πρόωρες κάλπες. Αντιθέτως, πέφτουν σε τέτοιες πολιτικές καταστάσεις.
Ναι, αλλά εδώ δεν μιλάμε για μια υγιή χρηματιστηριακή αγορά. Έχουμε να κάνουμε με το διεθνές παράδοξο: Τη μοναδική αναδυόμενη αγορά του πιο σκληρού νομίσματος της Δύσης, του ευρώ. Μιλάμε για την αγορά, που δεν προσελκύει ούτε τα funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές. Σε μια συγκυρία, μάλιστα, όπου αρκετά εκατομμύρια μετακινήθηκαν, από το δολάριο και τα ισχυρά χρηματιστήρια, σε αναδυόμενες αγορές.
Από το Πάσχα του 2021 έως την Πρωτοχρονιά του 2022, το Χρηματιστήριο Αθηνών ταλαντευόταν από τις 870 έως τις 920 μονάδες. Εννιά μήνες. Παρά τον βομβαρδισμό εξαιρετικά θετικών αναλύσεων και εκθέσεων από το σύνολο των κορυφαίων ξένων οίκων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εννιά μήνες κυριαρχούσε η μιζέρια των 30 και των 40 εκατ. ευρώ στις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου.
Και ξαφνικά, ο Γενικός Δείκτης καταπίνει τις 950 μονάδες, ανοίγοντας τον δρόμο για τις 970. Χωρίς την πολυπόθητη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, τη Fitch και την S&P, η ημερήσια αξία συναλλαγών εκτινάσσεται στα 120 εκατ. ευρώ.
Με την άνοδο αυτή να είναι, μάλιστα, τραπεζοκεντρική. Ενώ, σχεδόν όλο το 2021, οι τράπεζες σέρνονταν στο ταμπλό. Λες και δεν έβλεπαν οι αγορές πέρυσι το ξεφόρτωμα των Κόκκινων Δανείων από τις ελληνικές τράπεζες και την εξυγίανση των ισολογισμών τους.
Σίγουρα το 2022 μπήκε με κάποιες πολύ σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις. Αλλά, το -γνωστό από παλιά- deal του Σπύρου Θεοδωρόπουλου με τη Mondelez ή το deal του Νίκου Βαρδινογιάννη με την Carrefour ή η συμφωνία Alpha Bank-Τράπεζας Πειραιώς για τα δάνεια της ΑΝΕΚ, ήταν ειδήσεις ικανές να αλλάξουν τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς μας;
Θα μπορούσε η απάντηση να ήταν θετική, αν δεν είχε μεσολαβήσει το ναυάγιο της χώρας στον EastMed. Σε μια υγιή χρηματιστηριακή αγορά, το «κόκκινο» θα κυριαρχούσε για εβδομάδες μετά την ακύρωση του αγωγού φυσικού αερίου στον οποίο ποντάριζε τόσα πολλά η χώρα στην οποία εδρεύει η συγκεκριμένη αγορά, για την αναβάθμιση της ενεργειακής και γεωπολιτικής της θέσης.
Αλλά, εδώ μιλάμε για την Ελλάδα και το Χρηματιστήριό της. Ένα Χρηματιστήριο τόσο ρηχό και χειραγωγούμενο, ώστε είναι δυνατόν τα… funds και οι «θεσμικοί επενδυτές» να το ανεβάζουν γιατί ο Μητσοτάκης θα ξανακερδίσει τις εκλογές. Έτσι δεν έγινε το 2019; Από το φθινόπωρο του 2018 μας έλεγαν ότι ανέβαινε η κεφαλαιαγορά γιατί θα γινόταν πρωθυπουργός ο κύριος Μητσοτάκης. Και έγινε. Και από τότε, με αυτόν πρωθυπουργό, η αγορά δεν ανέβηκε ουσιαστικά καθόλου επί δυόμισι χρόνια.
Μην ψάξετε, συνεπώς, εξήγηση στην τεχνική ή στην θεμελιώδη ανάλυση, αν δείτε όλα τα χρηματιστήρια να διορθώνουν στο πρώτο τρίμηνο του έτους και, κόντρα στο ρεύμα, το δικό μας «μαγαζί» να οδηγείται στις 1.000 μονάδες. Άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια της δικής μας μιζέριας, σχεδόν όλα τα δυτικά χρηματιστήρια κάλπαζαν.