Μητσοτάκης: Νίπτει τας χείρας του και παραπέμπει στη ΡΑΕ
Σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο 1ο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου σχετικά με την “αποκάλυψη” για τα “ουρανοκατέβατα κέρδη” των παραγωγών ρεύματος, οι οποίοι αμφισβητούν έντονα τις αιτιάσεις για υπερκέρδη.
“Μιλάμε για μία κρίση η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες του 2021, άρα τα υπερκέρδη εφόσον υπάρχουν -που κι εγώ εκτιμώ ότι υπάρχουν, δεν ξέρω σε ποιο ύψος διαμορφώνονται- αφορούν τους τελευταίους μήνες του 2021 και αφορούν σίγουρα και το 2022” τόνισε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε “εγώ από την πρώτη στιγμή είπα -αιφνιδιάζοντας ενδεχομένως κάποιους που δεν περίμεναν να το ακούσουν αυτό από έναν κεντροδεξιό πρωθυπουργό- ότι τα υπερκέρδη πρέπει να φορολογηθούν. Να επιστραφούν ουσιαστικά στην κοινωνία μέσω μιας έκτακτης φορολόγησης”.
Σε σχέση με το πώς θα υπολογιστούν αυτά ο πρωθυπουργός πέρα από την εμπλοκή της ΡΑΕ ανέδειξε και το ρόλο των ορκωτών λογιστών. “Το πόσα είναι τα υπερκέρδη δεν θα μας το πει η αντιπολίτευση, βγάζοντας ένα νούμερο από ένα καπέλο, το οποίο ειλικρινά δεν έχω καμία ιδέα από πού προέκυψε. Θα μας το πει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία έχει την τελική ευθύνη προσδιορισμού των κερδών αυτών” είπε και πρόσθεσε “προφανώς, οι εταιρείες έχουν υποχρέωση στις οικονομικές τους καταστάσεις, οι οποίες ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές, να αποκαλύψουν την οικονομική πραγματικότητα. Δεν κρύβει εύκολα μία μεγάλη εταιρεία κέρδη και δεν βάζει κάποιος ορκωτός την υπογραφή του σε έναν ισολογισμό που θεωρεί ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”.
Άρα, κατά τον κ. Μητσοτάκη “η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα κάνει αυτή τη δουλειά, πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα προσδιορίσει τα υπερκέρδη για το 2021 και για το 2022 και η κυβέρνηση θα έρθει να τα φορολογήσει με 90% και να ανακτήσει το ποσό που της αναλογεί”, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι εάν μέσα από την έρευνα φανεί ότι όλα τα υπερκέρδη έχουν περάσει σε παροχές στους πελάτες τότε δε θα υπάρξει παρέμβαση. “Αν όλο το όφελος από την παραγωγή έχει επιστραφεί στον καταναλωτή, τότε είμαστε ίσα βάρκα ίσα νερά”.
“Δεν το ξέρω. Δεν είναι η δουλειά μου. Είναι η δουλειά των ορκωτών, της ΔΕΗ και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να μας πει αν αυτό είναι αλήθεια. Ότι η ΔΕΗ έχει κάνει εκπτώσεις δεν αμφισβητείται. Το αν οι εκπτώσεις αυτές έχουν απορροφήσει όλα τα κέρδη από την παραγωγή ή ένα μέρος τους, αυτό ας μας το πει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας” έσπευσε να τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε σε σχέση με τη λειτουργίας της αγοράς ότι “η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει μεγάλη εμπειρία και πολύ ικανά στελέχη και σοβαρή ηγεσία. Είναι πάρα πολύ σύνθετα τα ζητήματα της τιμολόγησης της αγοράς ενέργειας, δεν τα καταλαβαίνουν πολλοί. Γι’ αυτό και έχουμε ανεξάρτητο ελεγκτή και επόπτη της αγοράς ο οποίος έχει πλήρη γνώση της αγοράς και πλήρη πρόσβαση και σε όλα τα στοιχεία, καθώς ξέρετε ότι είναι τιμές οι οποίες διαμορφώνονται καθημερινά”
Να σημειωθεί ότι ήδη η ΡΑΕ δημοσιοποίησε πριν λίγες μέρες αναλυτική ανακοίνωσή βάσει της οποίας έχει βάλει στο “μικροσκόπιο” από τον Οκτώβριο του 2021 τις κινήσεις στην χονδρεμπορική αγορά των παραγωγών ενέργειας ώστε να δει ένα υπάρχουν καταχρηστικές πρακτικές και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας ΕΣΑΗ και Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Μυτιληναίος, Ντίνος Μπενρουμπή μιλώντας στο Power & Gas Forum τόνισε ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους δεν οφείλεται ούτε σε συγκυριακούς – με την έννοια της παροδικότητας – ούτε σε δομικούς παράγοντες της αγοράς και αναφερόμενος στα λεγόμενα “ουρανοκατέβατα” κέρδη σημείωσε ότι αυτά δεν αφορούν μονάδες φυσικού αερίου αλλά τις υπόλοιπες τεχνολογίες, επικαλούμενος το σχετικό έγγραφο της Κομισιόν.
“Ουρανοκατέβατα σημαίνει ότι είναι κάτι το οποίο δεν εξαρτάται καθόλου από το τι έχεις κάνει εσύ, κάποιος άλλος έχει κάνει κάτι και εσύ απλά κερδίζεις. Αυτό είναι ο ορισμός. Το φυσικό αέριο έχει ανέβει ψηλά, εσύ δεν έχεις αέριο, έχεις κάτι άλλο και έτσι ενώ κάνεις business as usual αποκομίζεις κέρδη, επειδή κάποιος άλλος βάζει την οριακή τιμή. Δεν μπορεί στο φυσικό αέριο που ορίζεται το ταβάνι να το κάνει” ανέφερε και τόνισε ότι το μέτρο επίσης, της αναδρομικής φορολόγησης δεν συνιστά μια βιώσιμη λύση, μιας και υπάρχει σχετική συνταγματική πρόβλεψη που το απαγορεύει. “Φορολόγηση στο 90% είναι δήμευση” σημείωσε με έμφαση σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.
Επίσης ο Μίλτος Ασλάνογλου, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), σημείωσε ότι η συζήτηση για τα “ουρανοκατέβατα κέρδη” “δεν θα έχει αποτέλεσμα για τον τελικό καταναλωτή. Αυτό που θα έχει εκπλήξεις είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα υπερβάλλοντα κέρδη. Γιατί το ζήτημα της ελληνικής αγοράς ήταν πάντα δομικό και σχετιζόταν με την πρόσβαση όλων των παικτών στους ίδιους πόρους για να μπορέσουν να προσφέρουν μια μικρότερη τιμή σε σχέση με την οριακή.