Οι αποφάσεις και η αποτίμηση του Eurogroup (upd2)
Ολοκληρώθηκε αργά εχθές το βράδυ η συνεδρίαση του Eurogroup που κατέληξε στην ομόφωνη στήριξη Draghi για τη διαδοχή στην ΕΚΤ του J.C. Trichet, ενέκρινε το πορτογαλικό πακέτο στηριξης και ζήτησε τη συναίνεση της Νέας Δημοκρτατίας στο μνημόνιο, αφήνοντας την ίδια ώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους. Ολοκληρώθηκε αργά εχθές το βράδυ η συνεδρίαση του Eurogroup που κατέληξε στην ομόφωνη στήριξη Draghi για τη διαδοχή στην ΕΚΤ του J.C. Trichet, ενέκρινε το πορτογαλικό πακέτο στηριξης και ζήτησε τη συναίνεση της Νέας Δημοκρτατίας στο μνημόνιο, αφήνοντας την ίδια ώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα, όπως δήλωσαν ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο αρμόδιος επίτροπος, Ολι Ρεν, Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με ταυτόχρονη αύξηση του ποσού του μεσοπρόθεσμου στόχου των 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 και ότι, με τα πρόσθετα μέτρα, θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011. Οι δεσμεύσεις αυτές χαροποίησαν του ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών, οι οποίο, όμως, περιμένουν όπως τονίζουν να δουν πραξεις.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, για μία ακόμα φορά επανέλαβαν πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους, με τον Juncker, ωστόσο, να κάνει λόγο για δυνατότητα αναδιάταξης του χρέους, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί.
Κατά τα άλλα, ο φόβος, ωστόσο των ευρωπαίων, λόγω της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα τους κάνει να ζητούν, ή καλύτερα να απαιτούν, τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα μνημονιακά μέτρα, προϋπόθεση που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για τη χορήγηση επιπρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα για την περίοδο 2012-13. Η έλλειψη αυτής της συναίνεσης τη δεδομένη στιγμή είναι ένας από τους λόγους που η σχετική συζήτηση μεταφέρθηκε ουσιαστικά για τον Ιούνιο.
Συμφωνία για short-selling
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τους κανόνες που περιορίζουν το short-selling των μετοχών και των κρατικών ομολόγων.
Οι υπουργοί πρέπει πλέον να διαπραγματευτούν την τελική έκδοση της νομοθεσίας με τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που τάσσονται υπέρ ενός ευρύτερου κανονιστικού πλαισίου που θα καλύψει επίσης τις ανοιχτές πωλήσεις των CDS που σχετίζονται με κρατικά ομόλογα.
«Προσπαθούμε με αυτό το νομοθετικό πλαίσιο να ‘θεραπεύσουμε’ την κατάσταση, όπου τα κράτη βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Christine Lagarde κατά τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.
Συμφωνία για Draghi
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Mario Draghi για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την αποχώρηση του Jean-Claude Trichet.
Η απόφαση ήταν ομόφωνη όπως δήλωσε ο Jean-Claude Juncker κι έτσι αναμένεται πλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει τον Ιούνιο για τον διορισμό του Draghi, ενώ στη συνέχεια η υποψηφιότητα του θα πρέπει να επικυρωθεί από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης τον Ιούλιο.
Επικύρωσαν την πορτογαλική βοήθεια
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν, τέλος, να διαθέσουν οικονομική βοήθεια στην Πορτογαλία μετά το επίσημο αίτημα τις χώρας στις 7 Απριλίου.
Εξέφρασαν, ακόμη, τη συμφωνία τους με την Κομισόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πως η παροχή του δανείου προς την Πορτογαλία είναι δικαιολογημένη για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οικονομικό πακέτο να ανέρχεται σε 78 δισ. ευρώ και να κατανέμεται ισομερώς (από €26 δισ.) μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSM), του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του ΔΝΤ.
Lagarde: Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις
Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Christine Lagarde, απέκλεισε με τη σειρά της το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης αλλά και αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι θα προκαλούσε «credit event» και κάτι τέτοιο δεν συζητείται.
Είπε επίσης ότι η εκτέλεση του υφιστάμενου προγράμματος λιτότητας, η σωστή εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων και η αποφασιστικότητα του συνόλου της πολιτικής σκηνής της Ελλάδας αποτελούν τα καίρια σημεία για την επίλυση της κρίσης.
Η αποτίμηση
Όπως φαίνεται η έλλειψη οριστικών αποφάσεων για το ελληνικό ζήτημα επιδρά αρνητικά στις ευρωπαϊκές αγορές, με τα χρηματιστήρια που εδρεύουν στα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη να δέχονται πιέσεις και να υποχωρούν, ενώ την ίδια ώρα η ενίσχυση των spreads των ελληνικών ομολόγων επιτείνει τις δυσκολίες για δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές και τον επόμενο χρόνο.