Χρηματιστήριο: Έπεσε θύμα του σκανδάλου των υποκλοπών
Οι πολιτικές εξελίξεις χάλασαν το θετικό momentum των τελευταίων ημερών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που δέχτηκε σήμερα ισχυρές πιέσεις και έχασε τις 850 μονάδες, με την υπερπροσπάθεια των τελευταίων συνεδριάσεων να κρατηθεί πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών να γίνεται βορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών που ταλανίζει το Μαξίμου.
Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, στις 849,23 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 2,11% αφού η σοβαρή κυβερνητική κρίση έδωσε στους πωλητές την ιδανική αφορμή για να πάρουν τα ηνία της συνεδρίασης, αποκομίζοντας τα σημαντικά κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων.
Ακόμη μεγαλύτερη η υποχώρηση για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που έχασε 2,46% και έκλεισε στις 2.045,45 μονάδες, ενώ στο -1,02% και στις 1.369,09 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,46% στις 536,86 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE Large Cap σημείωσαν μικρές απώλειες, 0,21% και 0,22% αντίστοιχα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης που είχε υπεραποδώσει ανοδικά τις προηγούμενες ημέρες κράτησε εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 3%.
Alpha Bank και ΔΕΗ πρωτοστάτησαν στη σημερινή υποχώρηση, χάνοντας 5,73% και 5,05% αντίστοιχα. Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Πειραιώς και Lamda Development, άνω του 3% σε ΟΠΑΠ, Mytilineos, Coca Cola και Εθνική και άνω του 2% σε Aegean, Quest, ElvalHalcor, Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια.
Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.
Αντιστάθηκαν στο πτωτικό κρεσέντο ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ, με κέρδη πάνω από 1%, όπως και ο ΟΤΕ που κέρδισε 0,60%. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν ΟΛΠ και Motor Oil.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 56 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,65 εκατ. τεμάχια, με σχεδόν 3 εκατ. τεμάχια σε πακέτα.