ΦΠΑ: Τον Δεκέμβριο οι πρώτες προσυμπληρωμένες δηλώσεις
Προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ έτοιμες για υποβολή θα αναρτήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στους λογαριασμούς χιλιάδων επιχειρήσεων στο σύστημα TAXISnet τον Δεκέμβριο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες αυτόματων διασταυρώσεων εκατομμυρίων συναλλαγών που παρέχει η λειτουργία της πλατφόρμας myDATA, στην οποία αναρτώνται αναλυτικά και συνοπτικά, σε ψηφιακή μορφή, τα δεδομένα των τηρούμενων φορολογικών βιβλίων όλων των επιχειρήσεων.
Την εξέλιξη αυτή προανήγγειλε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο «Tax Forum 2022» που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Στην ίδια εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Εμμανουήλ Μαστρομανώλης επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους αυθαίρετους κατόχους ακινήτων του Δημοσίου να τα εξαγοράσουν στην αντικειμενική τους αξία. Όπως διευκρίνισε μάλιστα αυτό θα μπορεί να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με τη χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Αναλυτικά, ο κ. Πιτσιλής, στην ομιλία του στο «Τax Forum» ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η πλατφόρμα myDATA είναι η κορωνίδα του ψηφιακού μετασχηματισμού στις σχέσεις των επιχειρήσεων με το δημόσιο. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περισσότερες από 1,1 εκατ. επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ έχουν εκδοθεί περί τα 1,45 δισεκατομμύρια παραστατικά, με τον τζίρο από την αρχή της χρήσης των myDATA να ξεπερνά τα 870 δισ. ευρώ σε αξία καταγεγραμμένων συναλλαγών. Φιλοδοξούμε ότι στις αρχές του Δεκεμβρίου θα έχουμε την πρώτη προσυμπληρωμένη δήλωση ΦΠΑ. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίζουμε τι πρέπει να εισπράξουμε από ΦΠΑ κάθε μήνα. Εμπιστοσύνη και συνεργασία. Αυτές είναι οι δύο έννοιες που χτίζουμε όλα αυτά τα χρόνια το προφίλ της φορολογικής διοίκησης με σκοπό να δείξουμε και σε εμάς αλλά και στους πολίτες ότι η φορολογική υπευθυνότητα δεν κοστίζει περισσότερο τουναντίον μας συμφέρει όλους».
Ο Γενικός Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Εμμανουήλ Μαστρομανώλης, στη δική του ομιλία ανέφερε: «Το project που τρέχουμε αυτή τη περίοδο με φορείς της αγοράς αφορά το νέο καθεστώς φορολογίας εταιρικών μετασχηματισμών. Ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα της αγοράς. Η σχετική νομοθεσία έχει διασπαρεί σε διάφορα νομοθετήματα που είναι παλιά. Πλέον, είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε να έχουμε ένα ενιαίο νομοθέτημα, χωρίς να αφήνει πίσω αυτά που ήδη ισχύουν, ωστόσο θα δίνει ασφάλεια δίκαιου στον εφαρμοστή και ταυτόχρονα θα επεκτείνει τα κίνητρα. Εκτός από τα φορολογικά μέτρα, αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε και δύο ακόμη νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η πρώτη και σημαντικότερη, η οποία νομίζω ότι πολύ γρήγορα θα οδηγηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, είναι η νομοθεσία για τα διακατεχόμενα ακίνητα του δημοσίου. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει ταλανίσει επί δεκαετίες ιδιώτες και επιχειρήσεις, για αυτό θα δίνεται πλέον η δυνατότητα στην αντικειμενική αξία να εξαγοράσουν αυτά τα ακίνητα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με χρήση κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά την δική του ομιλία στο «Tax Forum» αναφέρθηκε σε θεσμικές φορολογικές παρεμβάσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση από το 2019 με στόχο την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Όπως τόνισε ο υφυπουργός, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2023, ως αποτέλεσμα των διαρκών μειώσεων των φορολογικών επιβαρύνσεων και της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, αποδεικνύει έμπρακτα ότι η φορολογική πολιτική μπορεί να έχει και αναπτυξιακή διάσταση. Παράλληλα, ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε στα νέα φορολογικά μέτρα που θα ισχύσουν από το 2023 καθώς και στις καινοτομίες που υλοποιούνται, μέσω θεσμικών παρεμβάσεων, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον ευρύτερο εκσυγχρονισμό της Φορολογικής Διοίκησης.