fbpx

Bitcoin: Οι άστοχες προβλέψεις των αναλυτών

0

Το 2022 ήταν η χρονιά της “ελεύθερης πτώσης” των crypto με εταιρείες υψηλού προφίλ να καταρρέουν σε όλους τους τομείς και τις τιμές των ψηφιακών νομισμάτων να πέφτουν θεαματικά. Τα γεγονότα της χρονιάς αιφνιδίασαν πολλούς επενδυτές και έκαναν το έργο της πρόβλεψης της τιμής του bitcoin πολύ πιο δύσκολο.

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων κατακλύστηκε από ειδικούς που έκαναν προβλέψεις σχετικά με το πού θα κατευθυνόταν το bitcoin. Συχνά οι προβλέψεις ήταν θετικές, αν και λίγοι προέβλεψαν σωστά την πτώση του κρυπτονομίσματος κάτω από τα 20.000 δολάρια.

Αλλά πολλοί αναλυτές της αγοράς πιάστηκαν απροετοίμαστοι σε μια ταραχώδη χρονιά για τα κρυπτονομίσματα, με αποτυχίες εταιρειών και έργων υψηλού προφίλ να στέλνουν κύματα σοκ σε ολόκληρο τον κλάδο.

Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο με την κατάρρευση του terraUSD, ή UST, ενός αλγοριθμικού stablecoin που υποτίθεται ότι είχε σχέση ένα προς ένα με το δολάριο ΗΠΑ. Η αποτυχία του οδήγησε στην κατάρρευση το αδελφού token του terraUSD, το luna, και έπληξε εταιρείες με έκθεση και στα δύο κρυπτονομίσματα.

Το Three Arrows Capital, μεγάλο hedge fund, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης λόγω της έκθεσής του στο terraUSD.

Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο κατέρρευσε το FTX, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, το οποίο διοικούσε ο Sam Bankman-Fried, ένα στέλεχος που βρισκόταν συχνά στο προσκήνιο. Οι επιπτώσεις της FTX συνεχίζουν να επηρεάζουν τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.

Εκτός από όλα αυτά, οι επενδυτές είχαν επίσης να αντιμετωπίσουν την άνοδο των επιτοκίων, η οποία άσκησε πίεση στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των χρηματιστηριακών αγορών και των κρυπτονομισμάτων.

Το Bitcoin έχει υποχωρήσει κατά 75% από τότε που έφτασε στο ιστορικό υψηλό του, σχεδόν στα 69.000 δολάρια, τον Νοέμβριο του 2021 και περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια έχουν σβηστεί από την αξία ολόκληρης της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Σήμερα, το bitcoin διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τα 17.000 δολάρια.

Tim Draper: $250.000
Το 2018, σε ένα τεχνολογικό συνέδριο στο Άμστερνταμ, ο επενδυτής Tim Draper προέβλεψε ότι το bitcoin θα φτάσει τα 250.000 δολάρια μέχρι το τέλος του 2022.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, φαίνεται αρκετά απίθανο να υλοποιηθεί η πρόβλεψη του Draper. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον στόχο των 250.000 δολαρίων νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ιδρυτής της Draper Associates δήλωσε στο CNBC ότι τα 250.000 δολάρια “εξακολουθούν να είναι ο αριθμός μου”, αλλά μεταβάλει την πρόβλεψή του κατά έξι μήνες.

Το Bitcoin θα πρέπει να σημειώσει ράλι σχεδόν 1.400% από την τρέχουσα τιμή του που είναι λίγο κάτω από τα 17.000 δολάρια για να επαληθευτεί η πρόβλεψη του Draper. Το σκεπτικό του είναι ότι, παρά την κατάρρευση αξιόλογων παικτών στην αγορά, όπως η FTX, υπάρχει ακόμη μια τεράστια ανεκμετάλλευτη δημογραφική ομάδα για το Bitcoin: οι γυναίκες. “Η υπόθεσή μου είναι ότι, δεδομένου ότι οι γυναίκες ελέγχουν το 80% των δαπανών λιανικής πώλησης και μόνο 1 στα 7 πορτοφόλια bitcoin βρίσκονται σήμερα στην κατοχή γυναικών, το φράγμα είναι έτοιμο να σπάσει”, δήλωσε ο Draper.

Nexo: $100.000
Τον Απρίλιο, ο Antoni Trenchev, διευθύνων σύμβουλος της Nexo, δήλωσε στο CNBC ότι πίστευε πως το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100.000 δολάρια “μέσα σε 12 μήνες”. Αν και έχει ακόμα τέσσερις μήνες μπροστά του, ο Trenchev αναγνωρίζει ότι είναι απίθανο το bitcoin να ανέβει τόσο ψηλά σύντομα.

Το Bitcoin “βρισκόταν σε μια πολύ θετική πορεία” με αυξανόμενη θεσμική υιοθέτηση, λέει ο Trenchev, αλλά “μερικές σημαντικές δυνάμεις παρενέβησαν”.

Ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι έχει επίσης τελειώσει με τις προβλέψεις για τις τιμές του bitcoin. “Η συμβουλή μου προς όλους, ωστόσο, παραμένει αμετάβλητη”, πρόσθεσε. “Επενδύστε ένα μονοψήφιο ποσοστό των επενδύσιμων περιουσιακών σας στοιχείων στο bitcoin και μην το κοιτάξετε για 5-10 χρόνια. Ευχαριστήστε με αργότερα”.

Guido Buehler: $75.000
Στις 12 Ιανουαρίου, ο Guido Buehler, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής τράπεζας Seba, η οποία επικεντρώνεται στα κρυπτονομίσματα, δήλωσε ότι η εταιρεία του είχε ένα “εσωτερικό μοντέλο αποτίμησης” μεταξύ 50.000 και 75.000 δολαρίων για το bitcoin το 2022.

Το σκεπτικό του Buehler ήταν ότι οι θεσμικοί επενδυτές θα βοηθούσαν στην αύξηση της τιμής.

Εκείνη την περίοδο, το bitcoin διαπραγματευόταν μεταξύ 42.000 και 45.000 δολαρίων. Το Bitcoin δεν έφτασε ποτέ τα 50.000 δολάρια το 2022.

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο προκάλεσε ένα σοκ στις αγορές”, δήλωσε ο Buehler, αναφερόμενος στις συνέπειες της αυξημένης αστάθειας των αγορών και της αύξησης του πληθωρισμού υπό το πρίσμα της διαταραχής των βασικών εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας ήταν “η συνειδητοποίηση ότι τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι ο κινητήριος μοχλός των περισσότερων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων”, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων, γεγονός που “ήταν σκληρό πλήγμα για την κοινότητα του κλάδου, όπου υπήρχε η πεποίθηση ότι αυτή η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων δεν συσχετίζεται με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία”.

Ο Buehler δήλωσε ότι η έλλειψη διαχείρισης κινδύνου στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, η έλλειψη κανονισμών και οι απάτες ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν τις τιμές.

Ο ίδιος παραμένει ωστόσο αισιόδοξος για το bitcoin, λέγοντας ότι θα φτάσει τα 75.000 δολάρια “κάποια στιγμή στο μέλλον”, αλλά ότι είναι “όλα θέμα χρόνου”.

Paolo Ardoino: $50.000
Ο Paolo Ardoino, επικεφαλής τεχνολογίας της Bitfinex και της Tether, δήλωσε στο CNBC τον Απρίλιο ότι αναμένει πως το bitcoin θα πέσει απότομα κάτω από τα 40.000 δολάρια, αλλά θα κλείσει το έτος “πολύ πάνω” από τα 50.000 δολάρια.

“Είμαι αισιόδοξος για το bitcoin … Βλέπω τόσα πολλά να συμβαίνουν σε αυτόν τον κλάδο και τόσες πολλές χώρες να ενδιαφέρονται για την υιοθέτηση του bitcoin που είμαι πραγματικά αισιόδοξος”, δήλωσε τότε.

Την ημέρα της συνέντευξης, το bitcoin διαπραγματευόταν πάνω από τα 41.000 δολάρια. Το πρώτο μέρος της πρόβλεψης του Ardoino ήταν σωστό, καθώς πράγματι το bitcoin έπεσε αρκετά κάτω από τα 40.000 δολάρια. Αλλά δεν ανέκαμψε ποτέ.

Τον Δεκέμβριο, ο Ardoino δήλωσε ότι πιστεύει στην ανθεκτικότητα του bitcoin. “Οι προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν. Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τον αριθμό των εταιρειών, οι οποίες χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από την παγκόσμια κοινότητα, που κατέρρευσαν με τόσο θεαματικό τρόπο”, δήλωσε στο CNBC.

Deutsche Bank: $28.000
Ένα βασικό θέμα το 2022 ήταν η συσχέτιση του bitcoin με τους δείτκες της Wall Street, ιδίως με τον Nasdaq. Τον Ιούνιο, οι αναλυτές της Deutsche Bank ανέφεραν ότι το bitcoin θα μπορούσε να κλείσει το έτος με τιμή περίπου στα 27.000 δολάρια. Την περίοδο εκείνη, το bitcoin διαπραγματευόταν λίγο πάνω από τα 20.000 δολάρια.

Όπως φαίνεται, αυτή η εκτίμηση είναι απίθανο να υλοποιηθεί.

Η Marion Laboure, μία από τους συντάκτες της αρχικής έκθεσης της Deutsche Bank τον Ιούνιο, δήλωσε ότι η τράπεζα αναμένει τώρα το bitcoin να κλείσει το έτος γύρω στα 21.000 δολάρια.

“Ο υψηλός πληθωρισμός, η νομισματική σύσφιξη και η αργή οικονομική ανάπτυξη έχουν πιθανότατα ασκήσει πρόσθετη καθοδική πίεση στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων”, δήλωσε η Laboure στο CNBC, προσθέτοντας ότι πιο παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ομόλογα, μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται πιο ελκυστικά για τους επενδυτές από το bitcoin.

JPMorgan: $13.000
Σε ένα ερευνητικό σημείωμα της 9ης Νοεμβρίου, ο αναλυτής της JPMorgan Nikolaos Panigirtzoglou και η ομάδα του προέβλεψαν ότι η τιμή του bitcoin θα υποχωρούσε στα 13.000 δολάρια “μέσα στις επόμενες εβδομάδες”. Είχαν το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων γνώσης μετά την κρίση ρευστότητας του FTX.

Εκπρόσωπος της JPMorgan δήλωσε ότι ο Panigirtzoglou “δεν είναι διαθέσιμος να σχολιάσει περαιτέρω” τις προβλέψεις της ερευνητικής του ομάδας.

Absolute Strategy Research: $13.000
Ο Ian Harnett, συνιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία μακροοικονομικών ερευνών Absolute Strategy Research, προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι το bitcoin ήταν πιθανό να υποχωρήσει μέχρι και τα 13.000 δολάρια.

Εξηγώντας τότε την εκτίμησή του, ο Harnett είχε πει ότι σε ράλι κρυπτονομισμάτων στο παρελθόν, το bitcoin είχε στη συνέχεια την τάση να υποχωρεί περίπου 80% από τα υψηλά όλων των εποχών. Το 2012, για παράδειγμα, το bitcoin έπεσε κοντά στα 3.000 δολάρια, αφού έφτασε στο αποκορύφωμα των σχεδόν 20.000 δολαρίων στα τέλη του 2017.

Το bitcoin θα πρέπει να υποχωρήσει περαιτέρω 22% για να υλοποιηθεί η εκτίμησή του.

Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) πιθανότατα να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια το επόμενο έτος, μια εκτεταμένη πτώση κάτω από τα 13.000 δολάρια στα 12.000 δολάρια ή ακόμη και στα 10.000 δολάρια το επόμενο διάστημα δεν μπορεί να αποκλειστεί, σύμφωνα με τον Harnett.

Mark Mobius: $20.000 και ύστερα $10.000
Ο βετεράνος επενδυτής Mark Mobius υπήρξε ίσως ένας από τους πιο ακριβείς προγνώστες του bitcoin.

Τον Μάιο, όταν η τιμή του bitcoin ήταν πάνω από τα 28.000 δολάρια, δήλωσε στο Financial News ότι το bitcoin πιθανότατα θα πέσει στα 20.000 δολάρια, στη συνέχεια θα ανακάμψει, αλλά τελικά θα κινηθεί προς τα κάτω, στα 10.000 δολάρια.

Το bitcoin όντως υποχώρησε κάτω από τα 20.000 δολάρια τον Ιούνιο και στη συνέχεια ανέκαμψε τον Αύγουστο, προτού πέσει ξανά κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.

Ωστόσο, το όριο των 10.000 δολαρίων δεν επετεύχθη. Ο Mobius δήλωσε στο CNBC ότι προβλέπει το bitcoin να φτάνει τα 10.000 δολάρια το 2023.

Carol Alexander: $10.000
Τον Δεκέμβριο του 2021, η Carol Alexander, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sussex, είχε δηλώσει ότι ανέμενε το bitcoin να πέσει στα 10.000 δολάρια “ή και περισσότερο” το 2022.

Το bitcoin εκείνη την εποχή είχε διολισθήσει άνω του 30% από το ρεκόρ του που ήταν κοντά στα 69.000 δολάρια. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αναλυτές προέβλεπαν τότε περαιτέρω άνοδο. Η Alexander ήταν μία από τις ελάχιστες φωνές που πήγαν κόντρα στο ρεύμα.

“Αν ήμουν επενδυτής τώρα, θα σκεφτόμουν να βγω από το bitcoin σύντομα, επειδή η τιμή του πιθανότατα θα καταρρεύσει το επόμενο έτος”, είχε δηλώσει τότε. Η πτωτική πρόβλεψή της στηρίχθηκε στην ιδέα ότι το bitcoin χρησιμοποιείται κυρίως για “κερδοσκοπία”.

Το bitcoin δεν έπεσε τόσο χαμηλά όσο τα 10.000 δολάρια, αλλά η Alexander αισθάνεται καλά για την πρόβλεψή της. “Σε σύγκριση με τις προβλέψεις των άλλων, η δική μου ήταν μακράν η πιο κοντινή”, ανέφερε στο CNBC.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra