EY: Ενισχύοντας τη θέση των γυναικών στην κυβερνοασφάλεια στην Ελλάδα
Την κρισιμότητα της ίσης αντιπροσώπευσης των γυναικών στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, αλλά και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η διαφορετικότητα στον κλάδο, ανέδειξε ημερίδα της ΕΥ Ελλάδος και του Women4Cyber Greece, με τίτλο “Women in Cybersecurity: Breaking the glass ceiling”.
Την ημερίδα προλόγισαν με χαιρετισμό τους, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, κυρία Μαρία Συρεγγέλα, και ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Αθανάσιος Στάβερης.
Υποαντιπροσώπευση των γυναικών, παρά τη γενικότερη έλλειψη προσωπικού
Όπως σημείωσε στην εισαγωγική ομιλία του ο κύριος Παναγιώτης Παπαγιαννακόπουλος, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος και Επικεφαλής Υπηρεσιών Κυβερνοασφάλειας, Προστασίας Δεδομένων και Ιδιωτικότητας της EY στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο κλάδος της κυβερνοασφάλειας χαρακτηρίζεται γενικότερα από έλλειψη προσωπικού και ειδικότερα από την υποαντιπροσώπευση των γυναικών σε αυτόν. «Σε ένα περιβάλλον εξελισσόμενων κινδύνων στον κυβερνοχώρο, η ενεργότερη συμμετοχή και η ίση αντιπροσώπευση των γυναικών στον κλάδο, θα ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό του με νέες δεξιότητες και ιδέες και θα αυξήσει την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.
Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, είναι σημαντικές και μπορούν να σταθούν αφορμή για έναν κλάδο cybersecurity, με πολυφωνία και πολυμορφία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σήμερα, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 25% των θέσεων εργασίας στον χώρο της κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως (Cybersecurity Ventures Report 2022), ενώ μόλις το 17% των εταιρειών στη λίστα Fortune 500 έχουν γυναίκα CISO. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2020 Women in Digital Scoreboard), το 2020 μόλις το 16,4% των επαγγελματιών ICT ήταν γυναίκες. Παράλληλα, ο κλάδος αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, με 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας cybersecurity να εκτιμάται ότι δε θα έχουν καλυφθεί μέχρι το 2025.
Τους λόγους πίσω από την υποαντιπροσώπευση των γυναικών στην αγορά του cybersecurity παρουσίασε η κυρία Αγγελική Δέλγα, Senior Manager στο Τμήμα Υπηρεσιών Κυβερνοασφάλειας και Ιδιωτικότητας της EY Ελλάδος. Η λανθασμένη αντίληψη ότι ο κλάδος απευθύνεται μόνο σε άτομα με εξειδικευμένες τεχνικές δεξιότητες, η έλλειψη στοχευμένης ενημέρωσης γύρω από τις επαγγελματικές ευκαιρίες στην κυβερνοασφάλεια, καθώς και η έλλειψη γυναικείων προτύπων στον χώρο, είναι οι βασικότεροι. Ανέδειξε, παράλληλα, και τους λόγους για τους οποίους είναι κρίσιμο να απασχοληθούν περισσότερες γυναίκες στο cybersecurity, όπως η ποικιλομορφία απόψεων που οδηγεί στην εύρεση καινοτόμων λύσεων, η γεφύρωση του χάσματος δεξιοτήτων και η καλύτερη αντιπροσώπευση του προφίλ του τελικού χρήση των υπηρεσιών.
«Στόχος μας δεν είναι να αναδείξουμε το πρόβλημα, αλλά να αναζητήσουμε τα αίτια, να προτείνουμε λύσεις, και να ενημερώσουμε τις νέες κοπέλες σχετικά με τις επαγγελματικές ευκαιρίες που υπάρχουν διαθέσιμες στον κλάδο του cybersecurity, και του technology γενικότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Δέλγα, συνοψίζοντας και τον σκοπό της ενημερωτικής ημερίδας.