Lamda Development: Αδιέξοδο! Ψάχνει λύσεις για το Ελληνικό
Να επιβεβαιώσει, έστω εμμέσως, τις ενστάσεις που εδώ και μήνες έχει διατυπώσει η Voice σχετικά με τον τρόπο που προχωρά η «εμβληματική» ανάπτυξη του Ελληνικού, έρχεται η νέα πρωτοβουλία της Lamda Development, η οποία ανακοίνωσε την ίδρυση της Lamda Finance, μίας ανεξάρτητης εταιρίας, 100% θυγατρικής του ομίλου, που θα αποτελέσει το χρηματοοικονομικό «όχημα» του συγκεκριμένου πρότζεκτ (και ίσως όχι μόνο αυτού).
Στους σκοπούς της νεοσύστατης Lamda Finance, με βάση το καταστατικό της, περιλαμβάνεται η παροχή υπηρεσιών χορήγησης πιστώσεων μεταξύ επιχειρήσεων (χωρίς να αποτελεί νομισματικό ίδρυμα), η απόκτηση, διαχείριση και διάθεση μετοχών και εν γένει μετοχικών δικαιωμάτων ή εταιρικών μεριδίων εταιριών ή αμοιβαίων κεφαλαίων οποιασδήποτε μορφής και οποιουδήποτε τομέα οικονομικής δραστηριότητας (παροχή υπηρεσιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου) και η παροχή δραστηριοτήτων διαχείρισης κεφαλαίου. Όπως επίσης αναφέρεται στο καταστατικό, «για την επίτευξη του σκοπού της, η εταιρία μπορεί να συνιστά με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα κάθε τύπο εταιρίας ή κοινοπραξίας, που επιδιώκει τον ίδιο ή συναφείς σκοπούς» καθώς επίσης «μπορεί να ανεγείρει ιδιόκτητες ακίνητες εγκαταστάσεις, να προβαίνει στον εν γένει εξοπλισμό τους και να αγοράζει, μισθώνει ή εκμισθώνει ακίνητα, αυτοκίνητα καθώς και λοιπά μέσα και να αναπτύσσει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, που έχει σχέση με τους παραπάνω σκοπούς».
Οι δυσχέρειες
Με το μεγάλο πρότζεκτ να έχει, ήδη, καθυστερήσει χαρακτηριστικά σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον να αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας του φιλόδοξου εγχειρήματος (περίοδος αυξημένων επιτοκίων, υπέρογκες αυξήσεις οικοδομικών υλικών, άνοδος πληθωρισμού κ.λπ.) η υπαναχώρηση των τραπεζών Eurobank και Πειραιώς από τις αρχικές τους προθέσεις να χρηματοδοτήσουν το «Ελληνικό» χτύπησε καμπανάκια για τον όμιλο. Είναι, λοιπόν, απολύτως λογικό η διοίκηση της Lamda Development να αναζητά τρόπους να βελτιστοποιήσει τη διαχείριση των κεφαλαιακών ροών και να εξαντλεί την… εφευρετικότητά της, όσον αφορά τις δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων για την υλοποίηση του σχεδίου.
Βάσει του σχεδιασμού, η Lamda Finance αναμένεται να διαχειρίζεται όλες τις κεφαλαιακές ροές που προκύπτουν από και προς τη Hellinikon Global και κατ’ επέκταση την Ελληνικό Α.Ε., τους κύριους φορείς της ανάπλασης, αλλά και τη χρηματοδότηση όλων των προγραμματισμένων επενδύσεων, για παράδειγμα χορηγώντας εγγυήσεις με σκοπό τη χρηματοδότησή τους. Η εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων αποτελεί εξ ορισμού το μεγάλο «αγκάθι» της φιλόδοξης ανάπτυξης και, παρότι ο Οδυσσέας Αθανασίου είχε αναφέρει πρόσφατα ότι, για την τρέχουσα χρήση δεν θα χρειαστεί εκταμίευση υφιστάμενων δανειακών συμβάσεων, αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
«Πηγάδι» χωρίς πάτο
Η έκταση του πρότζεκτ είναι τέτοια, που δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτείται εσαεί ούτε από τις προκαταβολές των πολυτελών ακινήτων που έχει προπωλήσει η Lamda, ούτε να «καταπίνει» τα έσοδα του ομίλου από τα εμπορικά κέντρα, όπως φάνηκε στα τελευταία αποτελέσματα. Άλλωστε, είναι δεδομένος ο στόχος της δημιουργίας ανεξάρτητης εταιρίας για τα τελευταία (Lamda Malls) και εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, άρα δεν μπορεί να αποτελέσει για πολύ καιρό ακόμα λύση, το να παίρνει η Lamda χρήματα από τη μία τσέπη και να τα βάζει στην άλλη.
Πάντως, η σύσταση της Lamda Finance εκτιμάται ότι, θα δημιουργήσει μια πιο ξεκάθαρη χρηματοοικονομική εικόνα για την εξέλιξη του πρότζεκτ και προς τα συμβαλλόμενα μέρη, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και προς τις πιστώτριες τράπεζες του ομίλου, διευκολύνοντας τη μελλοντική χρηματοδότηση. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νεοσύστατης εταιρίας είναι 1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχει καταβληθεί ήδη το 20% ενώ προβλέπεται το υπόλοιπο να κατατεθεί σταδιακά σε περίοδο πενταετίας. Πρόεδρος της Lamda Finance είναι ο Οδυσσέας Αθανασίου, CEO ο Χαράλαμπος Γκορίτσας, ενώ στο Δ.Σ. μετέχουν επίσης οι Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Κωνσταντίνα Καρατοπούζη και Θεόδωρος Γαβριηλίδης.