Ψάχνοντας την ΕΥΘΥΝΗ μου
Ο παιδικός μου φίλος ο Θανάσης Ζαχαρόπουλος (τον οποίο αποκαλούσαμε και “Θεσσαλάρχη”) αντί να καταγγείλει, όπως κάνουν όλοι, αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν.
Εχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία αυτά που γράφει καθώς και ο τρόπος που στέκεται απέναντι στην θεομηνία γιατί ο Θανάσης γνωρίζε ίσως καλύτερα απ όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους της κλιματικής καταστροφής για την Θεσσαλία. Και την γνωρίζει γιατι ξεκινήσαμε μαζί στα μέσα της δεκαετίας του ’80 να δουλεύουμε σαν μελετητές στην ΕΕΤΑΑ, εμένα με κέρδισε η δημοσιογραφία αλλά εκείνος μέχρι σήμερα κάνει αυτή την δουλειά.
Γνωρίζε το πρόβλημα από όλες τις οπτικές. Όχι μόνο ως στέλεχος των κινημάτων, αλλά και σαν μελετητής και τεχνοκράτης. Δούλεψε δεκαετίες σαν στέλεχος της περιφερειακής ανάπτυξης στην Θεσσαλία.
Γράφει στον λογαριασμό του στο FACEBOOK:
“ΠΗΝΕΙΟΣ …Ο ΕΙΡΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΔΙΕΚΟΠΗ, ΑΛΛΑ Η ΣΥΝΟΧΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΗΤΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΥ Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΡΕΕΙ….
Αντρέας Εμπειρίκος
Ψάχνοντας την ΕΥΘΥΝΗ μου, για αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλία, πήγα πίσω είκοσι χρόνια, όταν μια ομάδα ευαίσθητων ανθρώπων συμμετείχαν στην προσπάθεια να μετασχηματιστεί το Ποτάμιο Σύστημα του ΠΗΝΕΙΟΥ από ένα μεταφορέα λυμάτων σε ένα “ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ”. Μια προσπάθεια που κράτησε δύο χρόνια, ανέπτυξε δυναμική κινητοποιώντας το σύνολο της αυτοδιοίκησης και των τοπικών συλλογικοτήτων όλης της παραποτάμιας περιοχής του Πηνειού και των παραποτάμων του, όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων που είχαν σχετική δραστηριότητα, όλων των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που είχαν σχετική ειδίκευση, του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ και του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – τα τμήματα Βιολογίας των δύο τελευταίων γιατί δεν υπήρχε αντίστοιχο τμήμα στο Θεσσαλίας- μαζί με επιστήμονες και στελέχη της αγοράς και πολλών ευαίσθητων και ανήσυχων Θεσσαλών πολιτών. Η ένταξη όλων ήταν εθελοντική.
Η προσπάθεια κατέληξε στον Σχεδιασμό ενός προγράμματος με τίτλο “ΠΗΝΕΙΟΣ – ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ” και ήθελε μια πολύ μικρή χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστούν δύσκολα προβλήματα – κυρίως στη διαχείριση υδάτων, στην περιβαλλοντική προστασία και στη βιώσιμη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου – με έξυπνο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο … Καινοτομία δηλαδή… Όμως, η γνώση και τα κινήματα είναι πάντα επικίνδυνα για την εξουσία που στηρίζει την αναπαραγωγή της στα μεγάλα έργα και στις μεγάλες μίζες.. Αν και συνεχίστηκε η προσπάθεια από το δίκτυο των ευαίσθητων ανθρώπων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων ..η αυτοδιοίκηση σταμάτησε να υποστηρίζει την προσπάθεια. No Money no hοney που λεν και στο χωριό μου. Στη προσπάθειά μου να διαχειριστώ την αμηχανία και την οργή μου – ζώντας και ο ίδιος τις πλημμύρες στο χωριό μου – ξαναδιάβασα τα κείμενα αυτού του προγράμματος….. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΓΑΜΩΤΟ πήγε να με οδηγήσει σε καταθλιπτικές διεργασίες.
Μακριά από μένα η κουλτούρα “Σας τα έλεγα ΕΓΩ” ή “Για όλα φταίνε οι ΑΛΛΟΙ”. Απεναντίας σαν παλιακός αριστερός θα κάνω την αυτοκριτική – στη ΚΟΒΑ μου που λέγαμε παλιά – και θα πω ότι η μεγάλη μου ευθύνη είναι ότι δεν το συνέχισα και δεν το πάλεψα πιο έντονα, μιας και είχα την ευθύνη του συντονισμού αυτής της προσπάθειας. Το σύνθημα αυτής της προσπάθειας ανιχνεύθηκε σε ένα στίχο του ΑΝΤΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ… “Ο ειρμός του ποταμού διεκόπη, αλλά η συνοχή του τοπίου ήταν τέτοια που ο ποταμός συνέχισε να ρέει” .. ΝΑ ΞΑΝΑΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΗΜΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΦΗΣΑΜΕ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ….. ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ
* Θα προσπαθήσω να ανεβάσω κάποια περίληψη αυτού του σχεδίου για την ιστορία. Όποιος παρ’ όλα αυτά ενδιαφέρεται, μπορώ να του στείλω τον πλήρη φάκελο με τα αναλυτικά κείμενα…για τις επόμενες προσπάθειες.
** Εννοείτε ότι βρίσκεται κάπου αραχνιασμένος ο φάκελος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στα αρμόδια Υπουργεία….Βλέπετε δεν δόθηκαν χρήματα για αυτή τη δουλειά….άρα δεν πήρε κανένας την μίζα του… άρα άχρηστη….
“ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΛΗΓΩΝΕΙ
ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑΤΑ ΒΟΥΝΩΝ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΑ ΓΥΜΝΟΙ ΓΡΑΝΙΤΕΣ
ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΓΩΝΙΑ”
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ”ΠΡΟΣΟΧΧ