Υπέρ του Ισραήλ, Γερμανία και Γαλλία αναζητούν οδούς διαμεσολάβησης στη Μέση Ανατολή
Καθώς τα γερμανικά κόμματα από την αριστερά έως την ακροδεξιά διαβεβαιώνουν το Ισραήλ για την υποστήριξή τους σε μια σπάνια κοινή δήλωση, ο Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ έχει το πλήρες δικαίωμα να απαντήσει στρατιωτικά με «αποφασιστικό και δίκαιο» τρόπο στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και ότι όσοι δικαιολογούν την τρομοκρατία στο όνομα της υπεράσπισης των παλαιστινιακών δικαιωμάτων «κάνουν ηθικό, πολιτικό και στρατηγικό λάθος».
Στη Γερμανία, οι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα υπέρ ενός ψηφίσματος την Πέμπτη, με το οποίο εξέφραζαν «πλήρη αλληλεγγύη» στο Ισραήλ και καλούσαν την κυβέρνηση να παράσχει «απερίφραστη υποστήριξη» μετά την επίθεση της Χαμάς, η οποία οδήγησε στην κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.
Πριν από την ψηφοφορία, ο Σολτς και η κυβέρνηση είχαν ήδη καταγγείλει τις επιθέσεις. Είχαν δηλώσει ότι υποστηρίζουν τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ και ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι σε υπαρκτούς κινδύνους «βάσει του διεθνούς δικαίου».
«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μόνο μία θέση για τη Γερμανία, και αυτή είναι η θέση από την πλευρά του Ισραήλ (…) Η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα του γερμανικού κράτους», δήλωσε ο Σολτς στους βουλευτές στο κοινοβούλιο την Πέμπτη.
Ο Σολτς στις δηλώσεις του έκανε ξεχωριστή αναφορά την ισλαμιστική κυβέρνηση του Ιράν, «χωρίς την οποία η Χαμάς δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιήσει την επίθεσή της».
Εξέφρασε την ανησυχία του ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να διευρυνθεί περαιτέρω εάν εμπλακεί η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, στενός σύμμαχος του Ιράν.
«Υπάρχει η απειλή μιας καταστροφικής πύρινης λαίλαπας με προεκτάσεις που θα φτάσουν μέχρι τη Βόρεια Αφρική και την Υεμένη», προειδοποίησε.
Τα σχόλια έρχονται μόλις δύο ημέρες μετά την κατηγορία που απηύθυνε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ, στις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο επιβάλλοντας πλήρη αποκλεισμό της Γάζας. Η μικρή λωρίδα της παλαιστινιακής γης έχει γίνει θέατρο αδιάκοπων βομβαρδισμών από το Ισραήλ από το Σαββατοκύριακο και μετά – με χιλιάδες νεκρούς να καταγράφονται και από τις δύο πλευρές.
Και η Γαλλία υποστηρίζει το Ισραήλ
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη στην εθνική τηλεόραση επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του προς το ισραηλινό καθεστώς, λέγοντας πως ήδη «διαβεβαίωσε το Ισραήλ και τον λαό του για [την] ακλόνητη αλληλεγγύη του».
«Εμείς […] ξέρουμε στη σάρκα μας πώς είναι αυτός ο πόνος» της τρομοκρατίας, είπε, αναφερόμενος στη σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που υπέστη η Γαλλία στο έδαφός της από το 2015 έως το 2016, οι περισσότερες από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος.
«Η Χαμάς επιδιώκει πάνω απ’ όλα την καταστροφή και τον θάνατο του λαού του Ισραήλ», συνέχισε ο Μακρόν λέγοντας πως οι επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης έθεσαν τον πληθυσμό της Γάζας σε σοβαρό κίνδυνο με «εγκληματικό και κυνικό» τρόπο.
Μια «αποφασιστική και δίκαιη [στρατιωτική] απάντηση» από το Ισραήλ είναι νόμιμη, αν και οι πολίτες πρέπει να προστατευθούν, δήλωσε ακόμα ο Γάλλος Πρόεδρος.
Σε μια ελάχιστα συγκαλυμμένη κριτική προς τον ηγέτη της ακροαριστερής La France Insoumise, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι είναι πολύ ήπιος απέναντι στη Χαμάς, ο Μακκρόν καταδίκασε κάθε προσπάθεια να «δικαιολογηθεί» η τρομοκρατία για να υποστηριχθεί ο παλαιστινιακός αγώνας.
«Η Δημοκρατία θα είναι εκεί για να προστατεύσει [τους Γάλλους Εβραίους] και θα είναι αμείλικτη με όλους όσους διασπείρουν το μίσος», επέμεινε ο πρόεδρος, καλώντας τη χώρα να «σταθεί ενωμένη».
Εκκλήσεις για διαμεσολάβηση
Ενώ ο Σολτς υποσχέθηκε ότι η αλληλεγγύη της Γερμανίας «δεν περιορίζεται στα λόγια», οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αποτρέψει μια διάχυση της κρίσης και να απελευθερώσει τους διεθνείς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς έχουν περιοριστεί μέχρι στιγμής σε εκκλήσεις για μετριοπάθεια και άσκηση πιέσεων προς τα μέρη που βρίσκονται πιο κοντά στη σύγκρουση.
Ο Μακρόν επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία συνεργάζεται στενά με τα κράτη της Μέσης Ανατολής, τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους για να συντονίσει την ανθρωπιστική βοήθεια, να διασφαλίσει τους επαναπατρισμούς ώστε να αποφύγει ένα «τραγικό [βίαιο] σπιράλ στην περιοχή».
Επανέλαβε τη δέσμευση της Γαλλίας για την εξεύρεση μιας «ειρηνικής» λύσης σε μια σύγκρουση που διαρκεί πάνω από 70 χρόνια: πρέπει να υπάρξουν «ουσιαστικές εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ και ένα παλαιστινιακό κράτος. Αυτή είναι η γραμμή την οποία η Γαλλία υπερασπίζεται με συνέπεια [και] συνεχίζει να υπερασπίζεται».
Ο Σολτς ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ότι θα μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Καλωσόρισε επίσης τον εμίρη του Κατάρ κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία την Πέμπτη, μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί ήδη πριν από την επίθεση.
Το Κατάρ πρέπει να σημειωθεί ότι είναι σημαντικός παίκτης στη σύγκρουση, καθώς θεωρείται ύποπτο για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της Χαμάς στην περιοχή. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια έχει την έδρα του στο Κατάρ.
«Είναι σημαντικό να γίνουν τέτοιες συζητήσεις σε αυτό το σημείο [με τον καγκελάριο] για να του πούμε να σταματήσει να φιλοξενεί και να χρηματοδοτεί τη Χαμάς», παρακάλεσε την Πέμπτη στο κοινοβούλιο ο Άρμιν Λάσετ, ανώτερος νομοθέτης του κεντροδεξιού κόμματος CDU/CSU.
Σε μια σημαντική αλλαγή από την αρχική ατζέντα, ο Σολτς επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση του ρόλου του Κατάρ ως διαμεσολαβητή θα είναι βασικός σκοπός της συνάντησης.
Η κυβέρνηση θέλησε επίσης να τονίσει ότι η Γερμανία λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα κατά των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη Χαμάς, ως απάντηση στους δημόσιους εορτασμούς που έκαναν αυτό το Σαββατοκύριακο ορισμένες φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις υπέρ των επιθέσεων της Χαμάς.
Ο Σολτς ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των δραστηριοτήτων που γιορτάζουν τα εγκλήματα της Χαμάς στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συμβόλων της Χαμάς, του επαίνου για δολοφονίες και ανθρωποκτονίες καθώς και του καψίματος της ισραηλινής σημαίας.
Την Πέμπτη, ανακοίνωσε την απαγόρευση της φιλοπαλαιστινιακής ομάδας Samidoun, ενός δικτύου αλληλεγγύης για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Πηγή. Euractiv.gr