Ν. Φιλαδέλφεια: Ο Βούρος «πλήρωσε» τα προβλήματα από το γήπεδο
Παρότι κρίθηκε οριακά, η εκλογική αναμέτρηση στη Νέα Φιλαδέλφεια αποτέλεσε δοκιμασία όχι απλώς του απερχόμενου δημάρχου, αλλά και του τρόπου που διαμορφώθηκαν τα δημοτικά πράγματα στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας τα τελευταία χρόνια.
Ηττήθηκε, δηλαδή, η αντίληψη και η λογική που ήθελε την τοπική δημοτική αρχή να είναι πρωτίστως ένας μηχανισμός προώθησης του σχεδίου για το γήπεδο της ΑΕΚ, να παραβλέπει όλα τα υπαρκτά προβλήματα που δημιούργησε στην περιοχή ο τρόπος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε, να μη κάνει τίποτα για τα διορθώσει εάν αυτό δεν «βόλευε» το γήπεδο και τη διοίκηση της ΑΕΚ.
Θυμίζουμε πώς φτάσαμε στη χτεσινή ήττα Βούρου. Το 2014 ο Άρης Βασιλόπουλος εκλέγεται δήμαρχος απέναντι στον Λύσανδρο Γεωργαμλή, που εκπροσωπούσε κατεξοχήν τις επιλογές της διοίκησης της ΑΕΚ. Ο Βασιλόπουλος κάνει σαφές ότι δεν έχει σκοπό να είναι απλώς ένας μηχανισμός εξυπηρέτησης των επιλογών της διοίκησης της ΑΕΚ και εκπροσωπεί τη σημαντική μερίδα κατοίκων της περιοχής που ήταν αντίθετοι στον τρόπο που μεθοδευόταν η κατασκευή του γηπέδου.
Το αποτέλεσμα ήταν για μια πενταετία ο Βασιλόπουλος να δέχεται μία πρωτοφανή καθημερινή σχεδόν επίθεση από τοπικούς παράγοντες, «οπαδούς», τραμπούκους αλλά και ΜΜΕ.
Στις εκλογές του 2019 γίνεται σαφές ότι φτιάχνεται η «παράταξη υπέρ του γηπέδου της ΑΕΚ», η παράταξη που θα στήριζε τις επιλογές της διοίκησης της ΑΕΚ και του «ισχυρού άντρα» της ομάδας Δημήτρη Μελισσανίδη.
Αυτή είναι η παράταξη Βούρου, στην οποία συμμετέχει και ο Γεωργαμλής. Η παράταξη κερδίζει τις εκλογές απέναντι στον Βασιλόπουλο και πλέον η δημοτική αρχή δεν έχει όχι αντίρρηση ούτε καν επιμέρους σχόλιο για το πώς προχώρησε και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του γηπέδου, που άλλωστε είχε και την υποστήριξη του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.
Το τοπίο των εκλογών του 2023
Μπροστά στις δημοτικές εκλογές του 2023 διαμορφώθηκε ένα διαφορετικό τοπίο. Η παράταξη Βούρου διασπάστηκε και ο Γεωργαμλής αποφάσισε να ξανακατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος, διεκδικώντας μάλιστα να εμφανιστεί με κάθε τρόπο ως όχι μόνο η σαφώς δεξιά παράταξη αλλά και ως η κατεξοχήν «παράταξη της ΑΕΚ».
Η διοίκηση της ΑΕΚ φάνηκε σαν να θέλει να δοκιμάσει να παίξει ένα «σύστημα», όπου Βούρος – Γεωργαμλής θα ήταν 1-2, με την έννοια ότι εάν έβγαινε ο Βούρος τα πράγματα θα ήταν ως έχουν ως προς το γήπεδο και εάν έβγαινε ο Γεωργαμλής θα ήταν… πάλι ως έχουν.
Εκτός βέβαια και εάν για την διοίκηση της ΑΕΚ, αφού το γήπεδο της ΑΕΚ κατασκευάστηκε και λειτουργεί, «αποστολή εξετελέσθη» και πλέον δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να διαμορφωθεί μια συμπαγής παράταξη και άρα «ας νικήσει ο καλύτερος».
Μόνο που αυτή η επιλογή «ξαναμοίρασε την τράπουλα» στα δημοτικά πράγματα της πόλης. Που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πλέον έχει σαφή επίγνωση τόσο των προβλημάτων, κυκλοφοριακών και όχι μόνο, που φέρνει το γήπεδο με τον τρόπο που κατασκευάστηκαν, όσο και των άλλων προβλημάτων της πόλης.
Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στον Γιάννη Τομπούλογλου να διαμορφώσει μια εκλογική συμμαχία, που περιλάμβανε ένα ευρύτερο φάσμα από υποψηφίους, η οποία δεν ταυτιζόταν με τη λογική «όλα καλώς καμωμένα» για το γήπεδο, η οποία μπόρεσε να «μπει σφήνα» και να βρεθεί στη δεύτερη θέση μετά τον Βούρο.
Μάλιστα, η ελπίδα ότι θα παιζόταν το «1-2» μεταξύ Βούρου και Γεωργαμλή κατέρρευσε εντελώς καθώς όχι μόνο ο Τομπούλογλου αλλά και η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ πέρασαν την παράταξη του τέως ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ.
Αυτό σήμαινε ότι πήγαμε σε έναν δεύτερο γύρο όπου προσφερόταν η δυνατότητα να ψηφιστεί κάποιος που δεν υποσχόταν τη συνέχεια με την τωρινή κατάσταση.
Και φάνηκε ότι οι ψηφοφόροι, έστω και οριακά, αυτό προτίμησαν.