«Έκλεισε» η συμφωνία της ΔΕΗ με την Enel
Αναμένονται άμεσα οι επίσημες ανακοινώσεις από την ΔEΗ.
Όπως είχε πει πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEΗ, Γιώργος Στάσσης μετά το ντιλ θα ακολουθήσει η επικαιροποίηση του στρατηγικού πλάνου της Επιχείρησης, το οποίο θα παρουσιαστεί σε Investors Day.
Ο μάνατζερ της Επιχείρησης είχε συνοψίσει τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η κίνηση αυτή:
1. Η Enel Ρουμανίας ταιριάζει απόλυτα στη στρατηγική της ΔEΗ, τόσο από γεωγραφική άποψη όσο και επιχειρηματικά.
2. Ήταν μοναδική ευκαιρία απόκτησης μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας κοινής ωφέλειας σε ελκυστική αποτίμηση.
3. Οδηγεί τη ΔEΗ στην ανάδειξή της σε κορυφαία εταιρεία κοινής ωφέλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
4. Παρέχει τη δυνατότητα βελτιωμένου επιχειρηματικού μείγματος, με υψηλή προβλεψιμότητα ταμειακών ροών και δημιουργία αξίας.
5. Δίνει πρόσθετη υπεραξία από τις σημαντικές συνέργειες με τις υφιστάμενες δραστηριότητες της ΔEΗ.
6. Εξασφαλίζει ότι οι πιστωτικοί δείκτες θα παραμείνουν εντός των κατευθυντήριων γραμμών.
Τι ελέγχει η Enel στη Ρουμανία
Στις 31/12/2021 η ENEL διέθετε στη Ρουμανία μέσω της 100% θυγατρικής ENEL Green Power Romania, πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 534 MW (498 ΜW αιολικά και 36 MW φωτοβολταϊκά) και είχε υπό κατασκευή άλλα 170 MW. Το pipeline δεν είναι ευδιάκριτο, ούτε το εγκριτικό καθεστώς στη Ρουμανία.
Κατέχει επίσης τρεις από τις οκτώ εταιρείες διανομής που λειτουργούν στη Ρουμανία. Στις δύο εξ αυτών η ENEL κατέχει το 51% και στην τρίτη το 78%. Οι μειοψηφίες ελέγχονται από το ρουμανικό Δημόσιο. Τέλος, ο ιταλικός όμιλος δραστηριοποιείται με δύο εταιρείες προμήθειας στη Ρουμανία, οι οποίες ελέγχονται κατά 100% και κατέχουν ηγετικά μερίδια αγοράς.
Στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας κατέχει περίπου το ένα τρίτο της τοπικής αγοράς. Πέρυσι, πώλησε στους πελάτες της ηλεκτρική ενέργεια 9,1 TW, ενώ παρήγαγε 1,3TW. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών χονδρικής, οδήγησαν σε τεράστιες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.