Οι μεγάλοι των αναδυόμενων ή οι μικροί των ώριμων αγορών;
Ένα σημαντικό χρηματιστηριακό ερώτημα τίθεται με το φετινό roadshow της EXAE και της Morgan Stanley στο Λονδίνο.
Το ελληνικό χρηματιστήριο (και η οικονομία) φεύγει από την κορυφή των αναδυόμενων αγορών (αυτό αφορά το roadshow) και εντάσσεται στα χαμηλά των αναπτυγμένων αγορών, δηλαδή κάτω από Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο.
Είμαστε σίγουροι ότι το θέλουμε αυτό; Γιατί εδώ ισχύει το «κάλλιο πρώτος στο χωριό παρά τελευταίος στην πόλη».
Οι ποιοτικές διαφορές του φετινού roadshow
Το φετινό roadshow της ΕΧΑΕ και της Morgan Stanley στο Λονδίνο δεν διαφέρει από πλευράς συμμετοχών από το περυσινό αλλά θα έχει ουσιώδεις ποιοτικές διαφορές. Η παρουσια του πρωθυπουργού στο roadshow το πρωί της Δευτέρας ουσιαστικά επικυρώνει το πολιτικό ενδιαφέρον για τις εγχώριες εισηγμένες.
Οι 37 εταιρείες που θα συμμετάσχουν (όλες από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και οι σημαντικότερες από την μεσαία κεφαλαιοποίηση) αντιπροσωπεύουν σε όλους κεφαλαιοποίησης το 30% του ελληνικού ΑΕΠ και περίπου το 80% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Άρα η παρουσία τους εκεί αποτελεί μία καλή ‘βιτρίνα’ για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.
Μεγάλη μακροοικονομική βελτίωση
Οι άλλες ποιοτικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα roadshows της μετά-μνημονιακής περιόδου είναι ότι πλέον το ελληνικό μακροοικονομικό περιβάλλον έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα και γενικότερα διατηρεί μία πολύ καλή ανοδική προοπτική.
Το ελληνικό ΑΕΠ και το 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί υψηλότερα από τον μέσο όρο (σχεδόν σε όλες τις προβλέψεις των ξένων οίκων και διεθνών οργανισμών). Άρα όσοι επενδυτές θα συμμετάσχουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, προσβλέπουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων εν μέσω ενός υγιούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Ας μην ξεχνάμε ότι αναμένουμε και την αναβάθμιση από την FITCH την 1η Δεκεμβρίου ώστε να ολοκληρωθεί η πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023.
Τι εισροές κεφαλαίων περιμένουμε μετά την επενδυτική βαθμίδα
Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, δεν είναι πανάκεια για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο θα βοηθήσει στις εισροές φθηνών και ποιοτικών κεφαλαίων από μεγάλους οίκους και ασφαλιστικούς οργανισμούς που θα κατευθυνθούν κυρίως σε ομόλογα και μετά σε μετοχές με υψηλή εμπορευσιμότητα και ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις
Mέχρι τις τελευταίες εκθέσεις των ξένων οίκων, βλέπουμε ότι οι συγκρίσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών γίνεται σε επίπεδο αναπτυσσόμενων περιφερειακών αγορών. Στο ίδιο επίπεδο θα είναι και το road show του Λονδίνου, το οποίο ‘τρέχουν’ στελέχη της Morgan Stanley υπεύθυνοι για τις περιφερειακές αγορές.
Με την επενδυτική βαθμίδα, το ελληνικό χρηματιστήριο, θα ανεβάσει τον πήχη και θα κληθεί να ανταγωνιστεί όχι περιφερειακά αναδυόμενα χρηματιστήρια αλλά χρηματιστήρια όπως της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Αυστρίας που θα ανήκουν σε ομοειδείς κατηγορίες. Αυτό βέβαια θα αυξήσει και τις απαιτήσεις των ξένων επενδυτών.
Οπότε, ο δρόμος στα υψηλότερα επίπεδα δεν θα είναι “στρωμένος με ρόδα” αλλά θα απαιτεί συνεχή δημοσιονομική προσαρμογή σε μακροοικονομικό επίπεδο και αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στα ομόλογα και στις μετοχές. Κανένα κρατικό ασφαλιστικό ταμείο δεν πρόκειται να εισέλθει στα ελληνικά ομόλογα εάν αυτά δεν αυξήσουν την εμπορευσιμότητά τους.
Ήδη οι εισροές στα ελληνικά ομόλογα, έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο 3μηνο, όπως φαίνεται από τις επανεκδόσεις τους. Σε όλες τις εκδόσεις (όπως φάνηκε και στην τελευταία Εντόκων Γραμματίων) έχουμε μεγάλη ζήτηση και υπερκάλυψη κατά 3-4 φορές.
Η εικόνα αυτή θα συνεχιστεί και στο πρώτο τρίμηνο 2024, εάν βεβαίως συνεχιστεί η ελληνική μακροοικονομική προσπάθεια και δεν αλλάξει το κλίμα στις ξένες οικονομίες.