«Δεν θα σας αφήσουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη»
Η Ελλάδα είναι μία διεφθαρμένη χώρα.
Όχι πως δεν το γνωρίζαμε.
Είναι διεφθαρμένη από την κορφή μέχρι τα νύχια.
Τίποτα δεν υπάρχει όρθιο.
Ούτε δικαιοσύνη, ούτε αστυνομία.
Διαβρωμένα πλήρως.
Και δεν το λέμε εμείς.
Το ευρωκοινοβούλιο τα συζητάει.
Την Τετάρτη, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εκτυλίχθηκε μία συγκινητική και συνάμα ντροπιαστική σκηνή για τη χώρα μας, κατά την συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, την ελευθεροτυπία, το έγκλημα στα Τέμπη, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αλλά και την ανεξιχνίαστη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.
Η Ολλανδή ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA, Σόφι Ιν’τ Βελντ, διαβεβαίωσε σε άπταιστα ελληνικά ότι τίποτε δεν θα ξεχαστεί και δεν θα σταματήσουν οι ευρωβουλευτές μέχρι να δικαιωθούν όσοι έχουν υποστεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
«Δεν σας αφήνουμε μέχρι να υπάρξει Δικαιοσύνη» τόνισε με τρεμάμενη φωνή.
Η Σόφι Ιν’τ Βέλτ ήταν καταπέλτης, μιλώντας για την Ελλάδα και το κράτος δικαίου.
«Φιμώνονται ανεξάρτητες αρχές και φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Και δεν ήταν μόνο η Σόφι Ιν’τ Βέλτ.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς τόνισε αρχικά ότι αν και η Ελλάδα δα έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων για το δικαστικό σύστημα, ωστόσο οι «υπάρχουν ακόμα κάποιες προκλήσεις» και πρόσθεσε ότι «δεν έχουν ληφθεί μέτρα» σχετικά με τον διορισμό υψηλότατων δικαστικών λειτουργών.
Για την καταπολέμηση της διαφθοράς ο κ. Ρέιντερς πρόσθεσε ότι υπάρχει «περιορισμένη καταπολέμηση συγκεκριμένων περιπτώσεων διαφθοράς» και πρόσθεσε ότι παραμένουν οι προκλήσεις αναφορικά με τη διαβούλευση των ενδιαφερομένων νερών.
Για το σκάνδαλο των υποκλοπών ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι «παραμένουν ανησυχίες» σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο συσκευών παρακολούθησης
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ρέιντερς αναφέρθηκε και στον διορισμό των επικεφαλής των επιτροπών σχετικά με τις διαφημίσεις στα ΜΜΕ από την κυβέρνηση που «εγείρει ερωτηματικά για τη διαφάνεια» και την «ενδεχόμενη πολιτική επιρροή που ασκείται»
Εγείρονται επίσης ερωτήματα σχετικά με την αριθμητική επάρκεια του προσωπικού του ΕΣΡ.
Όσον αφορά στην Ελευθερία του Τύπου ο κ. Ρέιντερς αναφέρθηκε στην παρακολούθηση δημοσιογράφων με λογισμικό κατασκοπείας και τις δικαστικές αγωγές εναντίον τους υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται πιο συγκεκριμένα βήματα για να βελτιωθεί το περιβάλλον εργασίας των δημοσιογράφων».