Μία… Special περίπτωση
Σήμερα πέφτει η αυλαία για την διοργάνωση των Special Olympics-Αθήνα 2011 και αυτό που μένει, πέρα από τα πολλά μετάλλια της ελληνικής συμμετοχής, είναι πολλές σπατάλες, πολλή γκρίνια, πολλά ερωτηματικά, όταν το Ολυμπιακό ιδεώδες έχει πάει προ πολλού περίπατο… Σήμερα πέφτει η αυλαία για την διοργάνωση των Special Olympics-Αθήνα 2011 και αυτό που μένει, πέρα από τα πολλά μετάλλια της ελληνικής συμμετοχής, είναι πολλές σπατάλες, πολλή γκρίνια, πολλά ερωτηματικά, όταν το Ολυμπιακό ιδεώδες έχει πάει προ πολλού περίπατο…
Και επειδή δεν πρέπει στο βωμό της οικονομικής κρίσης να θυσιάζουμε κάθε κοινωνική ευαισθησία, ας ξεκινήσουμε από την κοινωνική προσφορά των Special Olympics. Και δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα παραπάνω από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Με Αναπηρία που ασχολείται με τα ζητήματα της στήριξης, της αποκατάστασης των αναπήρων και της αξιοπρεπής διαβίωσης των ατόμων με νοητική καθυστέρηση.
Το Δελτίο Τύπου της Ε.Σ.Α.με.Α τονίζει:
«Τα άτομα με αναπηρία, παιδιά και ενήλικες, καθώς και οι οικογένειές τους, δεν έχουν φυσικά καμία ευθύνη για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα των συγκεκριμένων αγώνων, για την επικοινωνιακή τακτική που ακολουθήθηκε και είναι σύμφωνη με τη φιλανθρωπίστικη αντίληψη συμπονετικού συντηρητισμού και κολακευτικού λαϊκισμού που αντιμετωπίζει το άτομο με νοητική αναπηρία ως αντικείμενο οίκτου και ελέους, ή για την κατασπατάληση κρατικού χρήματος για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όταν οι ίδιες οι δομές στήριξης των ατόμων με νοητική αναπηρία και των οικογενειών τους και γενικότερα των ατόμων με αναπηρία βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Την ώρα που χιλιάδες άτομα με νοητική αναπηρία και με άλλες βαριές αναπηρίες βρίσκονται εκτός σχολείων και το υπουργείο Υγείας αδυνατεί να στηρίξει τη λειτουργία προγραμμάτων και υπηρεσιών που απευθύνονται στα άτομα με αναπηρία, είναι κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά ανεύθυνο και απαράδεκτο να δαπανώνται τεράστια ποσά σε κοσμοπολιτισμούς και φιέστες που δεν θα προσφέρουν απολύτως τίποτα στη χώρα και δεν αναγνωρίζονται ως αθλητικό γεγονός από καμία από τις διεθνείς αρχές διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων. Ήδη φορείς και Τύπος έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος: μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, καλεί τα μέλη της να μην παραστούν στις τελετές, ώστε να μην νομιμοποιηθεί η κιτς παραποίηση του ιστορικού χώρου, ενώ δημοσιεύματα αναφέρονται σε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και περίεργες αναθέσεις έργων».
Special… δαπάνες
Ακόμα και αν η παραπάνω ανακοίνωση δεν αρκεί για να μεταπείσει κάποιον για το κοινωνικό έργο των αγώνων, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την συγκυρία μέσα στην οποία διοργανώθηκαν οι αγώνες. Την ώρα που ψηφίσθηκε το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερες περικοπές για τους νέους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, η πολιτεία ξόδεψε 70 εκατ. για ευρώ για τα Special Olympics.
Ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε το κόστος των αγώνων στα 86 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η κυβέρνηση μείωσε την εγγυητική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου στα 26εκ. συν 10% (2,6 εκατ. ευρώ) για την κάλυψη πιθανών υπερβάσεων.
Από αυτά, τα 26 εκατ. προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα 5 εκατ. από χορηγίες (εκ των οποίων τα 4 εκατ. από τον ΟΠΑΠ), ενώ προβλέπεται και η κάλυψη 27 εκατ. ευρώ από χορηγία σε είδος.
Η πραγματική δαπάνη, όμως, είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η σύμβαση προβλέπει ότι παρέχονται δωρεάν από το κράτος όλες οι εγκαταστάσεις χωρίς χρέωση ενοικίου, ρεύματος, νερού κτλ, αποθήκες εφοδιασμού χωρίς ενοίκιο, δημόσιοι υπάλληλοι που αποσπούνται για να περιοριστούν οι δαπάνες μισθοδοσίας της επιτροπής και υπάλληλοι μερικής απασχόλησης ή έργου, ελεύθερες μετακινήσεις όλων των διαπιστευμένων από τα ΜΜΜ και τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ.
Φυσικά από μία ελληνική διοργάνωση δεν μπορούν να λείψουν και τα σκάνδαλα.
Πολλής ντόρος έγινε το προηγούμενο διάστημα με την πρόσληψη του γιου της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, Γιάννας Δεσποτοπούλου ως επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ηλίας Δεσποτόπουλος, διορίστηκε χωρίς προκήρυξη, όπως και η υπόλοιπη βασική ομάδα που στελέχωσε την Οργανωτική Επιτροπή των Special Olympics Hellas.
Το «σκάνδαλο», όμως, δεν είναι αυτό. Όποιος και αν είχε διοριστεί σε αυτή τη θέση είναι άκρως προκλητικό ότι γι’ αυτές του τις υπηρεσίες εισέπραξε το ποσό των 93. 480 ευρώ, δηλαδή περίπου 8.000 ευρώ μηνιαίο μισθό.
Ολυμπιακή εκεχειρία: Ακόμα ένα ανέκδοτο της φετινής διοργάνωσης
Όπως είναι γνωστό από την αρχαία εποχή η Ολυμπιακή εκεχειρία είναι συνυφασμένη με το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατά την διάρκεια των αγώνων σταματούν οι πόλεμοι.
Ωστόσο, την ώρα που στην Αθήνα διεξάγονταν οι Special Olympics, στο κέντρο της πρωτεύουσας στις 29 Ιουνίου διεξήχθη ανεμπόδιστα ένας «πόλεμος» (δεν θα ήταν υπερβολικό αν παραθέταμε τον όρο και εκτός εισαγωγικών).
Τελειώνοντας δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλη αυτή η κοροϊδία προέρχεται από την πλευρά της πολιτείας και φυσικά δεν αφορά τους χιλιάδες αθλητές και εθελοντές που συμμετείχαν.