Οι οίκοι πετάνε τα μνημόνια στα σκουπίδια…
Στον …κάλαθο των αχρήστων πέταξε τα πορτογαλικά ομόλογα και το μνημόνιο η Moody’s, αφού το τελευταίο, όπως και στην ελληνική του εκδοχή, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές αρρώστιες τις οποίες υποτίθεται ότι καλείται να γιατρέψει. Στον …κάλαθο των αχρήστων πέταξε τα πορτογαλικά ομόλογα και το μνημόνιο η Moody’s, αφού το τελευταίο, όπως και στην ελληνική του εκδοχή, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές αρρώστιες τις οποίες υποτίθεται ότι καλείται να γιατρέψει.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι στατιστικές υπηρεσίες μιας σειράς χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, οι οποίες είτε βρίσκονται υπό την σκέπη του μηχανισμού στήριξης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πολιτικές λιτότητας που τους έχουν επιβληθεί, είτε, αν και εκτός μηχανισμού στήριξης, έχουν υιοθετήσει εκ των προτέρων αυστηρές περιοριστικές πολιτικές μνημονιακού τύπου ανακοίνωσαν διάφορα οικονομικά στοιχεία που αφορούσαν το ΑΕΠ, την ανεργία, τη βιομηχανική παραγωγή κ.α. στα οποία αποτυπωνόντουσαν ανάγλυφα οι παρενέργειες του φαρμάκου που χορηγείται στις υπό κρίση οικονομίες της ευρωζώνης.
Ιρλανδία, Ελλάδα και Πορτογαλία ξύνουν τον πάτο του πηγαδιού, ενώ η Ισπανία δεν έχει διαφύγει ακόμα τον κίνδυνο και οι οίκοι αξιολόγησεις φλερτάρουν όλο και πιο έντονα με την Ιταλία, αφού η οικονομική κατάσταση της τελευταίας προσφέρεται και για κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Τα παραπάνω δείχνουν πως περισσότερο από το να ανησυχούν για τις συνέπειες ενός ντόμινο σε περίπτωση αδυναμίας της Ελλάδας να αποπληρώνει το χρέος της, οι ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι θα πρέπει να θορυβηθούν από το γεγονός πως πλέον σκάνε η μία μετά την άλλη οι ‘οικονομικές φουσκες’ που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Τα χρόνια που οι ιδιώτες κάτοχοι κεφαλαίων επέλεξαν να αναθέσουν στα ευρωπαϊκά κράτη το ρόλο του επιχειρηματία, αρκούμενοι οι ίδιοι σε δραστηριότητες χρηματοδότησης των τελευταίων, οι οποίες απέφεραν και μεγαλύτερες αποδόσεις στους πρώτους, οδήγησαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στα σημερινά δημοσιονομικά αδιέξοδα.
Αδιέξοδα που όπως δείχνει η μέχρι τώρα εμπειρία κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζονται μέ την πολιτική που ακολουθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η οποία μεταξύ αλλών επιδεινώνει ή απειλεί να επιδεινώσει τόσο το βιοτικό επίπεδο πολλών ευρωπαίων πολιτών που συνεπάγεται τον κίνδυνο αναζοπύρωσης ενός ευρωσκεπτικισμού με ακροδεξιό πρόσημο, που μπορεί να οδηγήσει ολόκληρη την Ευρώπη σε επικίνδυνες ατραπούς.