Apple: Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ινδία
Η Ινδία εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Apple και αυτό δεν είναι τυχαίο ούτε άσχετο με την προσπάθεια που κατέβαλε η εταιρεία να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην τόσο στον τομέα της κατασκευής όσο και των πωλήσεων.
Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας άνοιξε τα πρώτα φυσικά καταστήματά του στη χώρα πέρυσι ενώ η Apple φέρεται τώρα να κατασκευάζει περίπου 1 στα 7, ή το 14%, των iPhone της στην Ινδία, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ενισχύει την κατασκευή της στη χώρα.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εισέρχονται στη μεσαία τάξη και πραγματικά αισθάνομαι ότι η Ινδία βρίσκεται σε σημείο καμπής και είναι υπέροχο να βρίσκομαι εκεί», είχε δηλώσει τον περασμένο Μάϊο ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κούκ (Tim Cook).
Τα σχόλιά του υπογραμμίζουν έναν από τους λόγους για τους οποίους η Apple έκανε πρόσφατα ένα επιθετικό παιχνίδι για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ινδία: η χώρα έχει τεράστιο πληθυσμό, με μια αυξανόμενη μεσαία τάξη που είναι πρόθυμη να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για τηλέφωνα υψηλών προδιαγραφών.
Αλλά δεν πρόκειται μόνο για πωλήσεις για την Apple. Ο τεχνολογικός γίγαντας έχει επίσης ενισχύσει το κατασκευαστικό του αποτύπωμα στην Ινδία, μέσω της Foxconn
, την ταϊβανέζικη εταιρεία που συναρμολογεί τα iPhone.
Η Apple κατασκευάζει πλέον περίπου 1 στα 7, ή 14%, των iPhone της στην Ινδία, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg αυτόν τον μήνα. Πέρυσι, ένας υπουργός της ινδικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Apple επεδίωκε να κατασκευάσει τελικά το 25% όλων των iPhones της στην Ινδία.
Αυτό οδήγησε πολλούς επενδυτές να αναρωτηθούν αν η Ινδία μπορεί να γίνει η επόμενη Κίνα για την Apple.
Οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί και τα πολύ αυστηρά μέτρα πρόληψης του Covid σε ορισμένες περιοχές της Κίνας μπορούν να εξηγήσουν τι έγινε. Το 2022, υπήρξε ένα είδος επιδημίας Covid στην Zhengzhou, η οποία είναι μια πόλη στην Κίνα όπου η Foxconn, η ταϊβανέζικη εταιρεία, η οποία συναρμολογεί τα iPhone της Apple, λειτουργεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο.
Αυτό δημιούργησε αναστάτωση καθώς υπήρχαν εργαζόμενοι που έπρεπε να μπουν σε καραντίνα και στη συνέχεια ακολούθησε κάποια αναταραχή μεταξύ ορισμένων από τους εργαζόμενους εκεί. Αυτό προκάλεσε τεράστιες διαταραχές στην παραγωγή των iPhone.
Αυτό έκανε την Apple να σκεφτεί το βαθμό εξάρτησής της από την Κίνα και την ανάγκη μείωση της εξάρτησής της. Αυτή η εξάρτηση υποχρέωσε σε αποφάσεις αλλά και την επιτάχυνση των σχεδίων ώστε να διαφοροποιηθεί αλυσίδα εφοδιασμού.
Σύμφωνα με μια εκτίμηση η Κίνα παρήγαγε περίπου το 90% των iPhones, ενα εντυπωσιακό ποσοστό που εξηγούσε το είδος της εξάρτησης της Apple από τη χώρα.
Το ερώτημα που τέθηκε ήταν «Πού αλλού μπορούμε να κατασκευάσουμε τα προϊόντα μας, έτσι ώστε αν υπάρξει οποιαδήποτε διαταραχή οπουδήποτε, τουλάχιστον να ξέρουμε ότι έχουμε προμήθειες αυτών των προϊόντων και ότι μπορούμε να βασιστούμε σε άλλα μέρη για να αυξήσουμε την παραγωγή».
Πλέον η Apple επενδύει περισσότερο με τους συνεργάτες της, όπως η Foxconn, σε μέρη όπως η Ινδία και το Βιετνάμ αλλά εξετάζουν και άλλες περιοχές και επενδύουν περισσότερο σε αυτές τις περιοχές.