Μέτωπο της Αντιπολίτευσης για τις υποκλοπές
Κοινό μέτωπο με σκοπό τη σύγκληση της Επιτροπής μεσων και Διαφάνειες συγκρότησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ με σκοπό παράλληλα η διαβίβαση στη Βουλή του πορίσματος του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές και όλης της δικογραφίας, όπως επίσης για την κλήση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη.
Η έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής ήταν το ζητούμενο μιας κοινής πρωτοβουλίας για την αντιπολίτευση και ιδίως για τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των κοινών αντιπολιτευτικών πρωτοβουλιών που επιθυμεί ιδίως με το ΠΑΣΟΚ με αφορμή στη παρούσα φάση το πόρισμα του Αρείου Πάγου για το “σκάνδαλο των υποκλοπών”
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Τρίτη το απόγευμα υπήρχαν διαβουλεύσεις και ζυμώσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας και υπήρχε αισιοδοξία ότι κάτι θα γίνει προς αυτή τη κατεύθυνση. Και ενώ χθες αναμενόταν η δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίστηκε επί της ουσίας ως η έχουσα τη σχετική πρωτοβουλία χαιρετίζοντας την ομόθυμη στήριξη των κομμάτων στο αίτημα της για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και να ανακοινώνει τελικά ότι αφού επικοινώνησε με τους κ. Στέφανο Κασσελάκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Αλέξη Χαρίτση και Δημήτρη Κουτσούμπα, συμφώνησαν κάθε κόμμα να καταθέσει το δικό του σχετικό αίτημα!
Σημειωτέον είχε προηγηθεί και επιστολή του γ.γ.της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και στον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αθανάσιο Μπούρα με τη οποία ζητούσε “τη διαβίβαση στη Βουλή του Πορίσματος του Αρείου Πάγου, των στοιχείων της σχετικής δικογραφίας και την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να συζητηθούν και να εξεταστούν διεξοδικά όλα τα δεδομένα της υπόθεσης.”.
Στην Κουμουνδούρου αιφνιδιάστηκαν μάλλον από τη δήλωση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας και πάραυτα δημοσιοποίησαν το αίτημα του κόμματος με ημερομηνία μάλιστα 30 Ιουλίου και με το Γραφείο Τύπου να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:
“Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε αίτημα για τη σύγκληση σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, ζητώντας να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών» και οπωσδήποτε μεταξύ των εγγράφων αυτής:
1. Το πολυσέλιδο (300 σελίδων) πόρισμα του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενήργησε την προκαταρτική εξέταση.
2. Τη σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί «αρχειοθέτησης της υπόθεσης».
3. Τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων, που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη.”.
Στην επιστολή του ΠΑΣΟΚ προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αθανάσιο Μπούρα, μεταξύ άλλω αναφέρεται: “Η εξέλιξη αυτή, η οποία αποτελεί το πλέον πρόσφατο επεισόδιο στο σκάνδαλο των υποκλοπών, πυροδοτεί σειρά ερωτημάτων σχετικά τόσο με το σκεπτικό της απόφασης αρχειοθέτησης, τις «επαρκείς ενδείξεις» που οδήγησαν στην παραπομπή των ιδιωτών στο ακροατήριο, αλλά και το περιεχόμενο του αποδεικτικού υλικού, βάσει του οποίου «συνάγεται αναντίλεκτα» η μη εμπλοκή με το predator κρατικών αξιωματούχων, δεδομένου, μάλιστα ότι οι στόχοι των παρακολουθήσεων σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζονταν. Στο μεταξύ, ούτε το πόρισμα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ούτε το υλικό της προκαταρκτικής εξέτασης που οδήγησε σε αυτό κοινοποιήθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων ή, έστω, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Νίκο Ανδρουλάκη, οι νομικές ενέργειες του οποίου ως άμεσα θιγόμενου έφεραν στο φως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης.”
Σύμφωνα με το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής, τονίζει “στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ανήκει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών”, ενώ η Επιτροπή “μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η Επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση […] τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου […] για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας”.
Ενόψει των ανωτέρω επισημαίνει και προκειμένου να διερευνηθεί στο έπακρο ένα ζήτημα το οποίο τραυμάτισε και εξακολουθεί να τραυματίζει το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας, διασύροντάς την τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως καταμαρτυρά το από 7 Φεβρουαρίου 2024 σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και σε διεθνές επίπεδο, ζητούμε σύμφωνα με το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής:
1) Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση της αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών.
2) Την άμεση υποβολή από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αιτήματος για τη διαβίβαση της απόφασης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, του πορίσματος του αρμόδιου για τη διενέργεια της σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Αχ. Ζήση, των πορισμάτων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, καθώς και κάθε άλλου συναφούς εγγράφου, προκειμένου να διασαφηνιστούν οι λόγοι που οδήγησαν στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης, και
3) Την κλήση ενώπιον της Επιτροπής της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Γ. Αδειλίνη, με απόφαση της οποίας αρχειοθετήθηκε η υπόθεση.