Το “βουλευτιλίκι” Κασσελάκη αναζωπυρώνει τον πόλεμο με τη Νέα Αριστερά
Σε δέκα μέρες “κληρώνει” για το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης θα ηγείται του κόμματός του και στη βουλή. Στις 28 Αυγούστου αρχίζει η κοινοβουλευτική χρονιά, μετά το θερινό κλείσιμο της Βουλής, με τη μια έδρα του Επικρατείας του κόμματος να έχει “χηρέψει” μετά την παραίτηση του Οθ. Ηλιόπουλου. Εκτιμήσεις, διαρροές και παρασκήνιο έχουν πάρει… φωτιά, με την Κουμουνδούρου να περιμένει τις κινήσεις αυτών που προηγούνται του Στ. Κασσελάκη, προκειμένου η έδρα να φτάσει στον ίδιο όπως αναμένεται μετά την παραίτηση του καθηγητή του Χάρβαρντ.
Στο περιθώριο των παραπολιτικών για τον γάμο και το εξοχικό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το ουσιώδες, που αφορά στην αποκατάσταση της κανονικότητας στη λειτουργία του πολιτεύματος, υπό την έννοια πως “άνοιξε παράθυρό” ώστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκτήσει κοινοβουλευτική έδρα. Το σενάριο που είχε διαρρεύσει πριν αρκετούς μήνες έγινε πραγματικότητα, με τον Όθωνα Ηλιόπουλο να παραιτείται και στην ίδια δήλωση της παραίτησης του να εξηγεί τους λόγους που ο διάδοχός του θα πρέπει να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ηλιόπουλος, πρώτος στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπούσε τους ομογενείς, επομένως όπως σημείωνε και ο ίδιος και ο διάδοχος του πρέπει να είναι από την Ομογένεια. “Ευελπιστώ ότι η πράξη της παραίτησής μου δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες μου στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτούμαι υπέρ του έτερου απόδημου Έλληνα, του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασελάκη” ανέφερε ο πρώην βουλευτής.
Επιβεβαιωτική της δήλωσης Ηλιόπουλου και η πρόβλεψη του νομοθέτη, καθώς στο 26/2012 Π.Δ. σημειώνεται πως οι Έλληνες του εξωτερικού προβλέπεται να εκπροσωπούνται στη βουλή από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με τους εκπροσώπους τους να καταλαμβάνουν τουλάχιστον τη μια από τις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Ο σκόπελος Λάλη και ο ρόλος Τασούλα
Στην ουσία του πράγματος, πρώτη επιλαχούσα στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Πόπη Τσαπανίδου και ακολουθούν ο Μιχάλης Καλογήρου, η δρ. Ευγ. Λειβαδάρου, ο δρ. Αθ. Τσαγκρής και η Ζορζέτα Λάλη για να φτάσουμε στον Στέφανο Κασσελάκη. Τσαπανίδου και Καλογήρου είναι τα πρόσωπα που συνδέονται με τον πρώην πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, η κα. Λειβαδάρου, διακεκριμένη πολιτική μηχανικός ιδιωτεύει ενώ ο κ. Τσαγκρής έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατήλθε υποψήφιος με τον Π. Κόκκαλή στις ευρωεκλογές. Και φτάνουμε στο “αγκάθι” Λάλη, η οποία ζήτησε να διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο έχει διαμηνύσει πως αν “έρθει η σειρά της”, μέσω της μη αποδοχής της έδρας από όσους προηγούνται, θα την αποδεχθεί “μεταφέροντάς” την στη Νέα Αριστερά! Και είναι αυταπόδεικτο πως θα έχει συντελεστεί μια ακόμα κοινοβουλευτική λαθροχειρία από πλευράς των αποχωρησάντων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν κατάφεραν να “πιάσουν” ούτε το ελάχιστο όριο εκλογής εκπροσώπου…
Ωστόσο υπάρχει μπόλικο παρασκήνιο που θέλει και την Πόπη Τσαπανίδου να ενδιαφέρεται για την έδρα αλλά και τον κ. Τσαγκρή, που όταν είχε ανακύψει για πρώτη φορά το θέμα είχε δείξει “απροθυμία” να γίνει βουλευτής, να αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί την έδρα.
Στην Κουμουνδούρου αφήνουν το θέμα να εξελιχθεί, προκειμένου να φανούν στην πράξη οι προθέσεις όλων. Σε αυτή τη στρατηγική συμπεριλαμβάνεται και ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, ο οποίος εμφανίζεται υπερασπιστής της θεσμικότητας στο κοινοβούλιο, και ο οποίος θα κληθεί να ερμηνεύσει το 26/2012 ΠΔ για την εκπροσώπηση των ομογενών στη βουλή, ασχέτως με τις επιδιώξεις των πέντε επιλαχόντων βουλευτών Επικρατείας.