fbpx

Νίκος Μαυράκης: «Ο περισσότερος κόσμος εστιάζει σε λάθος προβλήματα»

0

Συνέντευξη στη Φιλίππα Ταμπάρη

Θα ξεκινήσω να σας γράφω λίγα λόγια για τον σημερινό καλεσμένο μας με μία δική του φράση: «Πες “όχι” σε αυτά που βαριέσαι και “ναι” σε αυτά που φοβάσαι». Όταν ακούς κάτι τέτοιο, όπως και πολλά αλλά αποφθέγματα ζωής, όταν αρκεί μία μόνο στιγμή, μία λέξη ή μία πρόταση για να σε ξυπνήσει κυριολεκτικά, ώστε να σε πάει παρακάτω, ε, τότε κάτι γίνεται.

Ζούμε δυστυχώς σε εποχές που ορισμένοι μας θέλουν να είμαστε σε… λήθαργο, έναν λήθαργο γνώσεων, απόψεων και ευμάρειας, γενικότερα. Ο Νίκος Μαυράκης είναι ο άνθρωπος που όταν τον ακούσεις ή, αν είσαι τυχερός, συναναστραφείς μαζί του -και αν είσαι ακόμη πιο τυχερός, παρακολουθήσεις τα σεμινάριά του- τότε σίγουρα θα νιώσεις πιο δυνατός και, ίσως, πιο έξυπνος. Δεν θα πω πολλά, θα αφήσω τη συνάντησή μας να σας τον αποκαλύψει μέσα από τα λεγόμενά του. Αξίζει! Enjoy it…

Σας καλωσορίζω στην One Voice. Θα ήθελα να ξεκινήσω τη, σίγουρα ενδιαφέρουσα, συζήτησή μας, ρωτώντας σας, τι είναι επιτυχία για εσάς; Ή αλλιώς, ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που μας κάνουν να θεωρούμαστε επιτυχημένοι; 

Επιτυχία θεωρώ την ικανότητα να μπορείς να μένεις στο (ψυχολογικό) κέντρο σου και και να έχεις αυτοεκτίμηση, χωρίς να εξαρτάσαι από όλα τα πράγματα που γίνονται στο εξωτερικό περιβάλλον σου. Για να γίνει αυτό πρέπει να χτίσεις αυτήν την ικανότητα. Αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών δεξιοτήτων που πρέπει να χτιστούν, με κυρία δεξιότητα την αυτογνωσία. Κάνεις, δηλαδή, δεν γεννιέται ξέροντας πώς να το κάνει.

Ο άνθρωπος θα περάσει από πάρα πολλές δυσκολίες που θα του φέρουν πόνο, αλλά, δυστυχώς οι περισσότεροι δεν συλλογίζονται τι έγινε, οπότε την επόμενη φορά ο πόνος θα έρθει με πιο έντονο τρόπο μέχρι κάποιος να καταλάβει το μάθημά του. Τον πόνο δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε στη ζωή, αυτό όμως που μπορούμε σίγουρα να αποφύγουμε είναι η τυραννία με την οποία οι περισσότεροι βασανιζόμαστε, γιατί δεν έχουμε λύσει σημαντικά προβλήματά μας.

Με λίγα λόγια λοιπόν, για εμένα η επιτυχία έρχεται όταν έχεις καταλάβει ποιος είσαι και περνάς το περισσότερο μέρος της ημέρας σου νιώθοντας πολύ καλά για τον εαυτό σου. Εγώ αυτό το καταφέρνω με τη συνεχή προσωπική μου ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τη συνεισφορά στον κόσμο. Κανένα υλικό αγαθό στον κόσμο δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτήν την ικανοποίησή μου.

Πώς κατά την γνώμη σας θα πρέπει να κινητοποιούμαστε ώστε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας;

Πριν ψάξουμε να βρούμε πώς να κινητοποιηθούμε, πρέπει πρώτα να μάθουμε να θέτουμε καλύτερους στόχους. Συγκεκριμένα, χρειαζόμαστε μεγάλους και συναρπαστικούς στόχους! Στόχους τους οποίους, όταν τους καταφέρουμε, θα αλλάξει ουσιαστικά η ζωή μας. Βλέπεις, στη ζωή δεν καταφέρνουμε τους μικρούς και εύκολους στόχους, αλλά τους μεγάλους και τους προκλητικούς, εφόσον βέβαια δεσμευτούμε στην προσπάθεια επίτευξής τους.

Για να έρθει αυτή η δέσμευση πρέπει να υπάρχει ένας δυνατός λόγος για τον οποίο πρέπει να καταφέρουμε αυτόν τον στόχο. Ο λόγος δεν πρέπει να είναι μόνο η απόκτηση χρημάτων γιατί, πολύ απλά, δεν χρειαζόμαστε πάρα πολλά χρήματα για να ζήσουμε και έτσι δεν είναι δυνατός λόγος. Αν, όμως, εγώ θέλω να είμαι πηγή έμπνευσης για 1 εκατομμύριο Έλληνες επειδή κατάφερα να γίνω εκατομμυριούχος, ενώ ήμουν ένα απλό παιδί της μεσαίας τάξης που μεγάλωσε σε ένα νησί στην Ελλάδα, τότε έχω βρει έναν πολύ δυνατό λόγο να καταφέρω ακόμα και τα πιο μεγάλα μου όνειρα.

Θα μπορούσα να παρομοιάσω αυτό που κάνετε με μια διαδικασία αφύπνισης που εισβάλλει στο μυαλό μας και μας ξυπνάει, καθοδηγώντας μας να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Προσωπικά σε εσάς, πότε ήρθε αυτή η εσωτερική αφύπνιση, η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής σας; 

Αυτή η αφύπνιση για μένα ξεκίνησε όταν άρχισα να ακούω άτομα έξω από τον περίγυρό μου οι οποίοι είχαν όλα αυτά που ήθελα και εγώ: χαρά από τη ζωή και την εργασία, χρήματα και πολύ καλές σχέσεις. Μέσα από αυτούς τους ανθρώπους είδα πως οι δικές μου πεποιθήσεις τελικά δεν με ευνοούσαν, ενώ θεωρούσα ότι ήταν η απόλυτη αλήθεια μου. Τα πράγματα, τελικά, είναι πολύ πιο διαφορετικά από ό,τι νομίζουμε. Ο περισσότερος κόσμος εστιάζει σε λάθος προβλήματα και σε λάθος λύσεις. Από τη μία, δηλαδή, νομίζουμε ότι έχουμε βρει το πρόβλημά μας ενώ το πρόβλημα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό οπότε χάνουμε χρόνο να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο δεν θα μας αλλάξει τίποτα ουσιαστικά, και από την άλλη ξέρουμε το πρόβλημα αλλά έχουμε εστιάσει στο να βρούμε μία λύση η οποία δεν θα ξεριζώσει ποτέ την πηγή του αληθινού προβλήματος.

Θα τολμήσω να πω ότι, οι περισσότεροι που μπαίνουν στην ακαδημία μου νομίζουν πως το πρόβλημά τους είναι η έλλειψη χρημάτων και εγώ τους αποδεικνύω με μεγάλη επιτυχία ότι, είναι κάποιο άλλο. Αυτό τους δίνει και τη σιγουριά που χρειάζονται και την αυτοπεποίθηση να ξέρουν πώς να λύσουν την πηγή αυτού του προβλήματος και έτσι, θα βγάλουν και πάρα πολλά χρήματα. Γιατί, αν βγάλεις χρήματα και δεν έχεις λύσει πιο σημαντικά προβλήματα, τότε κατά κάποιον τρόπο έχεις χειροτερέψει το πρόβλημά σου γιατί μπήκες σε μια «ζώνη άνεσης» μαζί με τα προβλήματά σου.

Σας έχω παρακολουθήσει και αυτό που έχω διακρίνει είναι η παρότρυνσή σας προς τον κόσμο να κάνει ταξίδια. «Ανοίγουν» ορίζοντες; Και με ποιον τρόπο; 

Κανένας στον προσωπικό περίγυρό μου δεν έχει ταξιδέψει πιο πολύ από εμένα. Θυμάμαι από μικρό να μου λένε «κάνε οικονομία, μην πηγαίνεις τόσα πολλά ταξίδια». Η αλήθεια είναι ότι, επειδή είμαι παρατηρητικός, έχω συλλέξει πολύ χρήσιμες πληροφορίες από τα ταξίδια μου και έχω φτάσει σε συμπεράσματα που άλλοι ακόμη δεν έχουν καταλάβει. Αυτό μου δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επιχειρηματικότητα, αλλά επίσης μου επιτρέπει να μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά τον κόσμο που έχω απέναντί μου.

Θα πρότεινα στον κόσμο να ακούει πιο ενεργά και να παρατηρεί πιο πολύ. Όλοι βιάζονται να πουν τη γνώμη τους ή να βγάλουν ένα γρήγορο συμπέρασμα. Αυτό κάνει μόνο κακό στον ίδιο τους τον εαυτό και στα άτομα που είναι κοντά τους. Οι περισσότεροι γονείς έχουν μεταδώσει λανθασμένα συμπεράσματα στα παιδιά τους και αυτό συνεχίζει, μέχρι κάποιος να σπάσει τον φαύλο κύκλο.

Πολλά ταξίδια λοιπόν, αλλά με προσεκτικά έξοδα και με σκοπό όχι απλά να βγάλεις φωτογραφίες σε κάθε αξιοθέατο, αλλά να μιλήσεις με νέους λαούς, να μελετήσεις άλλες κουλτούρες και να δεις πώς μπορεί η δική σου ζωή να γίνει πραγματικά καλύτερη απ’ αυτά που έμαθες. Κάθε μέρος έχει να σου προσφέρει κάτι, ακόμη κι αν δεν σου αρέσει η τοποθεσία. Προσπάθησε να μετατρέψεις το ταξίδι σε περιπέτεια.

Έχω ταξιδέψει με άτομα, που το μόνο που έκαναν ήταν να συγκρίνουν πόσο καλύτερη είναι η Ελλάδα από το μέρος στο οποίο ήμασταν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έμαθαν τίποτα από το ταξίδι, ενώ εγώ έμαθα πολλά.

Ποιος υπήρξε δικός σας μέντορας, κύριε Μαυράκη; 

Έχουν υπάρξει πάρα πολλοί μέντορες στη ζωή μου. Όπως αναφέρω στο βιβλίο μου, πάντα με εμπνέουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν καταφέρει κάτι αξιόλογο, ειδικά αν η ιστορία τους αποκαλύπτει ότι, δεν είχαν κάποιο ταλέντο ή χάρισμα. Αυτό που ανακάλυψα στη δική μου πορεία, κατοικώντας 25 χρόνια στο εξωτερικό, είναι ότι, αυτός που διψάει πολύ θα καταφέρει τελικά πολύ περισσότερα απ’ αυτόν που έχει ένα ταλέντο αλλά δεν το εξασκεί.

Επειδή, λοιπόν, δεν θεωρώ ότι γεννήθηκα με κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο πέρα από κάποιες δυνατότητες που όλοι έχουμε, οι μέντορές μου είναι αυτοί οι οποίοι είχαν παρόμοια βιώματα με εμένα. Απλοί άνθρωποι, οι οποίοι έφτασαν στα ανώτατα επίπεδα αγάπης για τον συνάνθρωπο, οικονομικής ευμάρειας, και επαγγελματικής κατάταξης. Ο περισσότερος κόσμος εμπνέεται από έναν μπασκετμπολίστα που είναι 2,10 μ. και είναι ο καλύτερος στον κόσμο στο παιχνίδι του, ενώ εγώ εμπνέομαι από αυτόν που δεν έχει πόδια, αλλά ανεβαίνει πάνω στη σκηνή και με την ιστορία του εμπνέει εκατομμύρια κόσμο.

Πέρα, λοιπόν, από τα μεγάλα ονόματα που έχω και προσωπική γνωριμία μαζί τους, όπως ο Τόνι Ρόμπινς και ο Γκραντ Καρντόν, υπάρχουνε δεκάδες άλλοι μέντορες, τους οποίους κανείς δεν ξέρει.

Αν τύχη σημαίνει ότι, μου συνέβηκε κάτι ευχάριστο το οποίο δεν το περίμενα, ναι, την πιστεύω.

Από την άλλη, δεν πιστεύω ότι θα μου συμβεί τίποτα ευχάριστο, το οποίο είναι σημαντικό για εμένα και δεν το περίμενα, εάν δεν κάνω άπειρες προσπάθειες να το βρω.

Μην βασίζεσαι στην τύχη, θα απογοητευτείς

Σας ακούω να μιλάτε συχνά για το «παθητικό εισόδημα». Θα θέλατε να μας το αποσαφηνίσετε; 

Το αληθινό παθητικό εισόδημα είναι αυτό, το οποίο δεν απαιτεί περισσότερο από 1 ώρα τον χρόνο εργασία από σένα. Ένα διαμέρισμα, το οποίο νοικιάζεις με βραχυχρόνια μίσθωση κι εσύ το διαχειρίζεσαι, δεν είναι παθητικό εισόδημα. Οι μετοχές που αγοράζεις και πουλάς και σου δίνουν μέρισμα δεν είναι παθητικό εισόδημα. Η επιχείρησή σου, που βγάζει πάρα πολλά κέρδη αλλά σε αναγκάζει να είσαι εκεί τουλάχιστον 10 ώρες την εβδομάδα, δεν είναι παθητικό εισόδημα.

Όταν αποκτήσεις αληθινό παθητικό εισόδημα που ξεπερνά τα μηνιαία έξοδά σου, τότε πραγματικά είσαι οικονομικά ανεξάρτητος. Αυτό το διδάσκω πάρα πολύ καλά μέσα στην ακαδημία οικονομικής ανεξαρτησίας μου.

Περιγράψτε μας ένα εικοσιτετράωρό σας.  

Κάθε μέρα αφιερώνω 4 ώρες προσωπικά με τους πιο στενούς πελάτες μου (συνήθως αυτούς που προσφέρω υπηρεσίες coaching), 4 ώρες στην προσωπική μου ανάπτυξη, 5 παραγωγικές ώρες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και επενδύσεις μου, 2 ώρες για διασκέδαση και 7 ώρες ύπνο.

Μπαίνω αεροπλάνο μία φορά το μήνα, οπότε το πρόγραμμα είναι το ίδιο όπου και αν βρίσκομαι. Διακοπές, με την έννοια «δεν κάνω τίποτα παραγωγικό και δεν έχω επαφή με πελάτες», ίσως κάνω 1-2 μέρες τον χρόνο.

Ποια είναι η γνώμη σας για την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή, σε οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο;

Θεωρώ ότι, η Ελλάδα σαν χώρα πάει χάλια αλλά οι κάτοικοι μέσα σ’ αυτήν έχουν την ευκαιρία να έχουν τα πιο μεγάλα αποτελέσματα, με μέτρο είτε το ποσοστό κέρδους τους είτε τον ρυθμό ανάπτυξης. Δηλαδή, είναι πολύ πιο εύκολο εάν έχεις τη γνώση να πετύχεις σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος είσαι, παρά στη Νέα Υόρκη ή την Ουάσινγκτον ή το Μαϊάμι, στις τρεις πιο μεγάλες πόλεις που εγώ έχω ζήσει.

Η Ελλάδα στο σύνολο πάει δυστυχώς χάλια γιατί το σύνολο των πολιτών δεν έχουν αφυπνιστεί και κατά συνέπεια δεν ξέρουν πώς να ψηφίσουν, δεν ξέρουν πώς να απαιτήσουν, δεν ξέρουν πώς να αποφασίσουν και κατά συνέπεια, τα σημαντικά προβλήματα της χώρας μεγαλώνουν. Προς το παρόν, λοιπόν, μπορούμε να βοηθηθούμε καθένας από εμάς ατομικά, μέχρι που το σύνολο να είναι καλύτερο και να έρθουν οργανικά οι αλλαγές που επιθυμούμε.

Πιστεύετε στην τύχη; 

Αν τύχη σημαίνει ότι, μου συνέβηκε κάτι ευχάριστο το οποίο δεν το περίμενα, ναι, την πιστεύω. Από την άλλη, δεν πιστεύω ότι θα μου συμβεί τίποτα ευχάριστο, το οποίο είναι σημαντικό για εμένα και δεν το περίμενα, εάν δεν κάνω άπειρες προσπάθειες να το βρω. Μην βασίζεσαι στην τύχη, θα απογοητευτείς.

Κλείνοντας αυτή τη συζήτηση, για την οποία και σας ευχαριστώ πολύ, πώς μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ομιλίες σας;

Πλέον, αν κάποιος ψάξει στο διαδίκτυο «Νίκος Μαυράκης» ή «freedomcoachniko», θα βρει πολλά να διαβάσει και να ακούσει από μένα. Και εγώ ευχαριστώ για αυτήν την ευκαιρία να πω τις δικές μου αλήθειες.

 

Πηγή: Εφημερίδα One Voice

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra