fbpx

Ντιμπέιτ ΠΑΣΟΚ: Πανωλεθρία Ανδρουλάκη, επικράτηση Δούκα

0

Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης διασταύρωσαν τα “ξίφη” τους στο πράγματι πολύ ενδιαφέρον, διαφορετικό και ζωντανό από κάθε άποψη debate μεταξύ των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου.

Πέρα από τις θέσεις που εξέφρασαν για την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, το κοινωνικό κράτος, τους θεσμούς και την κλιματική κρίση και το ΠΑΣΟΚ, αυτό που αναδείχθηκε μέσα από την τηλεμαχία των “6” ήταν τα “μέτωπα” και οι “συμμαχίες” με ορίζοντα τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 13 Οκτωβρίου οπότε θα αναμετρηθούν οι δύο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι.

Έτσι με βάση τα όσα ειπώθηκαν σε υψηλούς τόνους και με αιχμηρό τρόπο πολλές φορές μεταξύ των “6” το κύριο μέτωπο είναι αυτό μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα, με τον Παύλο Γερουλάνο, την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Μιχάλη Κατρίνη μέσω της στοχοποίησης του Χάρη Δούκα να δείχνουν εμμέσως την προτίμηση τους προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος εκ νέου δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της τηλεμαχίας, ίσως γιατί βρέθηκε στο στόχαστρο όλων των συνυποψηφίων του με πιο αιχμηρή όλων εναντίον του την Νάντια Γιαννακοπούλου. Ήταν εμφανώς απομονωμένος, αμυνόμενος και απολογούμενος για τα πεπραγμένα της ηγεσίας του και τη λειτουργία του κόμματος χωρίς τελικα να μπορεί να πείσει ότι μπορεί να ηγηθεί εκ νέου του κόμματος. “Πολλοί μιλούν για μια ευκαιρία που είναι πάνω στο τραπέζι για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη. Αυτή την ευκαιρία δεν την έφερε ούτε ο πελαργός, ούτε έπεσε από την Ακρόπολη. Είναι προϊόν αγώνα, προσπάθειας και κόπου όχι μόνο από μένα, από χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν στα δύσκολα του ΠΑΣΟΚ” είπε και πρόσθεσε “πιστεύω ότι μπορούμε να ανανεώσουμε τη σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης που υπογράψαμε τον Δεκέμβρη του 2021 και να συνεχίσουμε με πολιτικό ήθος, με συνέπεια, με συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο”.

Ο δήμαρχος Χάρης Δούκας ήταν αυτός που κέρδισε τελικά τις εντυπώσεις, καθώς, αν και δεν βρέθηκε σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τον ίδιο, απάντησε στα ίσα στη σκληρή κριτική τόσο του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και του Παύλου Γερουλάνου, της Άννας Διαμαντοπούλου και του Μιχάλη Κατρίνη δείχνοντας ότι έχει τα κότσια να αντιπαρατεθεί αλλά και να διατυπώσει θέσεις και να ενώσει τη δημοκρατική παράταξη με σκοπό τη νίκη. “Στις 6 του Οκτώβρη πρέπει να απαντήσουμε σε ένα δίλημμα: Θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση; Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει; Ή θέλουμε ένα κλειστό, φοβικό ΠΑΣΟΚ βούτυρο στο ψωμί του συστήματος του Κ. Μητσοτάκη;” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πάυλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου με την εμφάνισή τους επιβεβαίωσαν το θεσμικό-“συστημικό” ρόλο που διαδραματίζουν επιδιώκοντας να πείσουν ότι έχουν προτάσεις και κυβερνητική εμπειρία για να τις υλοποιήσουν. “Η υποψηφιότητά μου φέρνει και την πείρα και το σχέδιο και την ενότητα την οποία την έχω υπηρετήσει όλη μου τη ζωή. Προφανώς και γι’ αυτό πιστεύω ότι μόνο έτσι, με ενότητα, με διεύρυνση, θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ σε μια μεγάλη νίκη” τόνισε ο κ. Γερουλάνος και η κ. Διαμαντοπούλου υποστήριξε “Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει ξανά την κοινωνία και να κάνει τις τολμηρές επαναστατικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο λαός. Γι’ αυτό σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το μέλλον του. Και σας λέω πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας. Σπάστε τους μηχανισμούς. Μπείτε μέσα και ανατρέψετε τις δημοσκοπήσεις.”.

Ο Μιχάλης Κατρίνης προσπάθησε να εμφανιστεί ως εκφραστής του γνήσιου πατριωτικού ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι “Όταν το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ κίνημα και όχι κόμμα, απέδειξε στην πράξη ότι οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με ρήξεις και ανατροπές. Αυτό χρειάζεται και σήμερα” και η Νάντια Γιαννακόπουλου από την πλευρά της ως θεματοφύλακας της λειτουργίας του κόμματος σημειώνοντας στο τέλος “Γι΄ αυτό λέω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει πρώτα το ίδιο για να πείσει ότι μπορεί να αλλάξει τη χώρα. Και δεν μπορεί να βολεύεται με μικρά φοβικά βήματα, ούτε με διαχειριστικές λογικές, σαν ένας άλλος Μητσοτάκης, ούτε με λαϊκισμούς και να κάνει σκέψεις για συμμετοχή σε θολά σχήματα.”

Το debate επιφύλαξε βέλη και ατάκες μεταξύ των υποψηφίων, ιδίως στην ενότητα ΠΑΣΟΚ και χαρακτηριστικοί είναι οι παρακάτω διάλογοι:

– Ν. Ανδρουλάκης: Εμείς φτιάξαμε ένα σχέδιο για την Αθήνα και επιλέξαμε την ανανέωση στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα. Όμως λες πολλές φορές για τα 2 καρπούζια σε μια μασχάλη και λες πότε για τον Μιτεράν, τον Σιράκ, τον Ερντογάν… Τι σχέση έχουν αυτές οι περιπτώσεις με τη δική μας; Δεν είσαι Μιτεράν και ευτυχώς για όλους εμάς δεν είσαι ούτε Ερντογάν.
Χ. Δούκας: Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες όλοι μαζί και δεν ταυτίζουμε ποτέ με ανθρώπους από τη γείτονα χώρα. Αυτό που έκανες σήμερα είναι απρέπεια.
Ν. Ανδρουλάκης: Εσύ το έχεις κάνει.

– M. Κατρίνης: Θεωρείς ότι η πρόταση για άρση του βέτο εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα;
N. Ανδρουλάκης: Υπάρχουν 2 βέτο. Αυτό που προτείνω είναι για θέματα φορολογικά και κυρώσεων να σταματήσει η πρακτική που π.χ. ακολουθεί ο Όρμπαν. Άλλο το βέτο το ενωσιακό και άλλο αυτό που λέω εγώ.
M. Κατρίνης: Αν απεμπολήσουμε το δικαίωμα βέτο, απεμπολούμε το μοναδικό μέσο πίεσης. Επιμένεις να το απεμπολήσουμε;
N. Ανδρουλάκης: Μην μπερδεύετε τα βέτο. Όταν ο Ανδρ. Παπανδρέου έλεγε για βέτο, έλεγε για το ενωσιακό. Θελουμε κοινούς φορολογικούς κανόνες. Δεν καταλαβαίνω γιατί διαφωνείτε.

– A. Διαμαντοπούλου: Γιατί δεν φέρατε στη Βουλή όλο το πλαίσιο του νόμου Διαμαντοπούλου που ήταν έτοιμο;
N. Ανδρουλάκης: Εμείς στηρίξαμε τη μεταρρύθμιση που έγινε από εσένα και ασκήσαμε σκληρή κριτική στη Ν.Δ. Θέσαμε στον δημόσιο διάλογο το άρθρο 16.
A. Διαμαντοπούλου: Αισθάνθηκα ότι το υπερασπιζόμουν μόνη. Το ΠΑΣΟΚ έφερε το νέο σχολείο, έφερε τα τεχνικά λύκεια, έφερε το ψηφιακό σχολείο που το ανακοίνωσε ξανά ο κ. Μητσοτάκης, αλλά δεν έφερε μια συνολική πρόταση.
N. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Η άποψή μου είναι ότι η παιδεία παρακμάζει γιατί η Ν.Δ., όπως και στην υγεία, τα βλέπει όλα ως εμπόριο.

– Π. Γερουλάνος: Δεν έδωσες τις μάχες όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στα κάτω του. Πώς ελπίζεις να γυρίσεις πίσω και να εμπνεύσεις εμάς να σε ακολουθήσουμε σε μια νέα εποχή.
Α. Διαμαντοπουλου: Εγώ είμαι στην παράταξη σταθερά. Είμαι σταθερά στην παράταξη.
Π. Γερουλάνος: Οι μάχες δίνονται στην πρώτη γραμμή. Δεν ήσουν εκεί. Εμείς δίναμε μάχες. Εσύ πού ήσουν;
Α. Διαμαντοπούλου: Η μεγαλύτερη και σημαντική μάχη μας ήταν το ’09 με το ’12. Τότε είπα, ας βγουν άλλοι μπροστά. Δε χρειάζεται να είμαστε εμείς συνέχεια. Υπάρχει ζωή και έξω από το κόμμα αλλά μέσα στην παράταξη.

– Ν. Γιαννακοπούλου: Με ποιον τρόπο θα πείσεις 2 εκατ. και πλέον ψηφοφόρους που έχουν φύγει από τα άλλα κόμματα; Τι διαφορετικό θα πεις;
Ν. Ανδρουλάκης: Πριν κάποια χρόνια δεν μπορούσαμε να μοιράσουμε ένα φυλλάδιο σε λαϊκή στα Εξάρχεια. Τώρα μας ακούει η κοινωνία, αρκεί να λέμε πράγματα που λύνουν προβλήματα και όχι λαϊκισμούς και διχαστικό λόγο. Αν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, με μεταρρυθμιστικό λόγο, διορθώνοντας λάθη, με πιο επικοινωνιακή πολιτική, θα γίνουμε πιο ισχυροί.
Ν. Γιαννακοπούλου: Τελικά τα έκανες όλα καλά; Γιατί έχασε ψηφοφόρους το ΠΑΣΟΚ; Ποιο είναι το μέτρο της επιτυχίας για εσένα την επόμενη φορά;
Ν. Ανδρουλάκης: Είναι καλό να βάζεις στόχους, το παν είναι η παράταξη. Η παράταξη πέρασε δύσκολα και επέστρεψε, με το σύμβολό της, με ανανέωση. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει τεράστια αποχή.

– Α. Διαμαντοπούλου: Απορώ πώς δεν έχετε βρει όλες τις δηλώσεις που έχω κάνει. Είχα πει να γίνει συζήτηση στη Βουλή για το πώς να ξαναστηθεί το θέμα του ΟΣΕ.
Μ. Κατρίνης: Δε θυμάμαι να έχετε κάνει παρέμβαση στη γραμμή του ΠΑΣΟΚ
Α. Διαμαντοπούλου: Κάνετε συνεχείς επιθέσεις εναντίον μου. Έχω μιλήσει για πρωθυπουργικό-μοναρχικό σύστημα στην Ελλάδα.

– Χ. Δούκας: Ήσουν πρόεδρος στην ΚΟ και δεν τα έθεσες έτσι παθιασμένα. Λέω ότι το εγώ τελείωσε, το εμείς κάνει τη διαφορά. Θα συνδιαμορφώσουμε μια νέα συνθήκη.
Μ. Κατρίνης: Φοβάμαι ότι δεν έχεις επίγνωση του ρόλου και των απαιτήσεων που έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Χ. Δούκας: Λέω πάντα την αλήθεια. Είχε το ΠΑΣΟΚ 7% στην Α’ Αθήνας, την πρώτη Κυριακή πήραμε 14% και τη δεύτερη κερδίσαμε. Να τα ξανασκεφτείς αυτά που λες…

– A. Διαμαντοπούλου: Λες για το παράδειγμα συνεργασίας στον δήμο Αθηναίων. Ποιο είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας; Έχουμε έργο από τη συνεργασία;
X. Δούκας: Δεν ειπα ότι η συνεργασία ήταν ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ήμουν πάντα ΠΑΣΟΚ, δεν έφυγα ποτέ. Εγώ κάνω μέτωπο στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων.
A. Διαμαντοπούλου: Στον δήμο Αθηναίων υπάρχουν απόψεις σου, που δεν είναι απόψεις ΠΑΣΟΚ, αλλά και είναι εκτός εποχής. Αυτό το rebrandind του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 έχει να κάνει με τη συνεργασία ή είναι δικές σου απόψεις;
X. Δούκας: Για τη ΔΕΗ οι θέσεις μου είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ, ήμουν στον τομέα ενέργειας όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ. Για τις καταλήψεις, τοποθετήθηκα για τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Εγώ δεν ήμουν ποτέ κατά του μετρό στα Εξάρχεια. Όμως οι κάτοικοι βλέπουν λαμαρίνες και έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια.

– M. Κατρίνης: Είδαμε υποβάθμιση κράτους δικαίου. Αισθάνεσαι την ανάγκη να κάνεις αυτοκριτική στους πολίτες που έστειλαν μήνυμα σε Μητσοτάκη;
A. Διαμαντοπούλου: Κάνεις λάθος. Έχω κάνει δηλώσεις για το πώς η κυβέρνηση πρέπει να αποδώσει ευθύνες, για το ότι πρέπει να γίνει συζήτηση στη Βουλή για τον ΟΣΕ.
M. Κατρίνης: Δεν έχω ακούσει καμία τοποθέτησή σας που να είναι απέναντι στο επιτελικό κράτος του Μαξίμου. Δεν έχετε παρέμβαση στη γραμμή του ΠΑΣΟΚ.
A. Διαμαντοπούλου: Διαστρεβλώνετε συνειδητά τις θέσεις μου με συνεχείς επιθέσεις. Έχω μιλήσει για πρωθυπουργικο-μοναρχικό σύστημα στην Ελλάδα, ότι είναι η βάση του πελατειακού κράτους.

Επίσης αιχμηρές ήταν οι αναφορές:

– μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα, ο οποίος δήλωσε ότι μπορεί να τα καταφέρει και ως δήμαρχος και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντας στον κ. Ανδρουλάκη βαριές ευθύνες για την λειτουργία του κόμματος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να του απαντά πως “είναι ευνοημένος, γιατί εκείνος τον πρότεινε και τον στήριξε για δήμαρχο Αθηναίων” και ότι εκλέχθηκε εξαιτίας της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ.

– και ανάμεσα στην Άννα Διαμαντοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος την επέκρινε ότι απουσίαζε όλα αυτά τα χρόνια από τις μάχες που έδωσε το ΠΑΣΟΚ. “Άλλοι πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι στη ΝΔ . Εγώ δεν πήγα πουθενά. Έμεινα στη παράταξη. Είπα όχι στη κομματική ζωή γιατί υπάρχει κι άλλη ζωή έξω απ’ αυτήν” απάντησε η πρώην Επίτροπος.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra