Εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη – Διαφύλαξη Γονιμότητας – ΑΜΗ (Αντιμυλλέριος Ορμόνη), ένας αξιόπιστος δείκτης γονιμότητας» πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του ΠΟΥ, σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Αγίας Παρασκευής,με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών σε ζητήματα γονιμότητας, την Τρίτη 23/9.

Η δράση ευαισθητοποίησης διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της δράσης, όσες γυναίκες το επιθυμούν μπορούν να προχωρήσουν σε δωρεάν εξέταση μέτρησης των επιπέδων της AMH. Η εξέταση θα πραγματοποιηθεί στο Α’ Δημοτικό Ιατρείο, (Γούναρη 30, Κοντόπευκο) την Πέμπτη 26/9 και ώρες 09:00-14:00.

Η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (AMH) αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη γονιμότητας, καθώς παρέχει πληροφορίες για την ποσότητα των ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Με άλλα λόγια, η AMH αποκαλύπτει την ωοθηκική εφεδρεία της γυναίκας. Κατά την αναπαραγωγική ηλικία, τα επίπεδα της Αντιμυλλέριου Ορμόνης είναι αυξημένα και μειώνονται καθώς η γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση

Την ημερίδα χαιρέτισε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας της πόλης μας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συμβάλλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τη σημαντικότητα στην προληπτική μέτρηση του δείκτη γονιμότητας αντιμυλλέριου ορμόνης».

Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό και ανέφερε «Δεσμευόμαστε για την πλήρη ενημέρωση, σχετικά με την αναγκαιότητα της ΑΜΗ, χαράσσοντας στρατηγική ενημέρωσης μέσα από δράσεις που διέπονται από συνέχεια και συνέπεια με σκοπό τα ζευγάρια αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η διενέργεια αυτής της εξέτασης. Συμβολικά στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων διαθέτει δωρεάν εξετάσεις»

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος, αντιπρόεδρος ΕΛΙΤΟΥΡ, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικός στην αντιμετώπιση υπογονιμότητας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόληψη της υπογονιμότητας σχετικά με την κρυοσυντήρηση ωαρίων και σπερματοζωαρίων και προσέφερε σημαντικές και πολύτιμες πληροφορίες στο κοινό, το οποίο είχε την ευκαιρία να θέσει ερωτήματα στο τέλος της παρουσίασης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και πολλοί αντιδήμαρχοι του Δήμου Αγίας Παρασκευής, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γιάννης Κεχρής, καθώς και ο ομ. καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Μιχάλης Κουτσιλιέρης.