fbpx

Γιώργος Παττακός (Κουρήτες): «Η παράδοση ενώνει τους ανθρώπους»

0

Συνέντευξη στη Φιλίππα Ταμπάρη

Η παράδοση καθώς και η πολιτιστική κληρονομιά μάς αρέσει και μας υπενθυμίζει πολλά, εκείνα που δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί είμαστε… εμείς. Θα έχετε αντιληφθεί, φαντάζομαι, πως είμαστε «οπαδοί» αυτής της νοοτροπίας.

Σήμερα θα σας παρουσιάσω κάτι ξεχωριστό, όμορφο και, ας μου επιτραπεί η έκφραση, παραμυθένιο. Άλλωστε, η παράδοση εμπεριέχει και κάτι από παραμύθι! Οι «Κουρήτες» θα «χορέψουν» για εμάς, θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο τους και θα μας μάθουν πώς να αγαπάμε το παρελθόν μας, τον τόπο μας, αλλά και τον προορισμό μας. Ενωμένοι, με κοινά ιδανικά και αξίες, οι «Κουρήτες» προχωρούν στο σήμερα με βήματα από το χθες. Συνδυάζοντας αυτά τα δύο, το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα σας παρουσιάσω σήμερα, μέσα από τη συζήτησή μας με τον Γιώργο Παττακό. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα θα συνομιλήσω με εκπροσώπους της παράδοσής μας. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τους «Κουρήτες». Μιλήστε μας για την ιστορία όλου αυτού του εγχειρήματος.

Χίλια καλώς ορίσατε στων «Κουρητών» το σπίτι! Καλώς εσμίξαμε Φιλίππα, χαίρομαι που βρισκόμαστε απόψε ώστε να αναδείξουμε ό,τι σημαντικότερο έχουμε, την παράδοσή μας!

Η αλήθεια είναι πως οι ρίζες των «Κουρητών» φτάνουν πάνω από 36 χρόνια πίσω. Πιο συγκεκριμένα, το 1988, τρεις πρωτοχορευτές με καταγωγή από την Κρήτη, ο Μανώλης Παττακός, δηλαδή ο πατέρας μου, ο Μιχάλης Σηφακάκης και ο Βασίλης Τουπής ίδρυσαν τον Λαογραφικό Όμιλο «Κουρήτες» με σκοπό να διαδώσουν τους κρητικούς χορούς, τα τραγούδια και τα έθιμα της Κρήτης. Στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.000 παραστάσεις και έχουμε συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μερικές από τις σημαντικότερες συνεργασίες και παραστάσεις μας είναι με την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, τη Σχολή Ευελπίδων, την Εκκλησία της Ελλάδος και της Κρήτης, της Αφρικής, της Μόσχας, την Αρχιεπισκοπή της Νέας Υόρκης, τη Δημοκρατία της Αρμενίας, το Ίδρυμα Βαρδινογιάννη, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Γουλανδρή, το Μέγαρο Μουσικής, το Ηρώδειο, το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών και πολλούς ακόμα φορείς…

Κάπως έτσι, το 2016, πραγματοποιήθηκε το ταξίδι μας στη μακρινή Αυστραλία και καταφέραμε να «περπατήσουμε» πολιτιστικά και τις πέντε ηπείρους και να προβάλλουμε τον κρητικό χορό, τα ήθη και τα έθιμα σε όλο τον κόσμο.

Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, οι «Κουρήτες» δεν είχαμε δική μας στέγη… Βλέποντας ωστόσο την αγάπη του κόσμου, ακούγοντας την καρδιά μας και θέλοντας να προχωρήσουμε σε περισσότερες δράσεις, το 2019 ιδρύσαμε το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Κουρήτες». Μέσω του Κέντρου αυτού, διασώζουμε, διαφυλάττουμε και διαδίδουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης και της Ελλάδας παγκοσμίως, αξιοποιώντας την τεχνολογία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με έναν και μόνο στόχο: Να φέρουμε εμάς και την παράδοση, πιο κοντά από ποτέ.

Τι είναι η παράδοση για εσάς; Και πώς αποφασίσατε να κάνετε πράξη όλη αυτή την αγάπη σας; 

Παράδοση είναι αυτό που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές και έχουμε την ευθύνη να παραδώσουμε, όσο πιο ατόφιο μπορούμε, στις επόμενες. Η παράδοση παραδίδεται, όμως δεν παραδίνεται! Η αλήθεια είναι πως εγώ γεννήθηκα μέσα στην παράδοση κι έχοντας ως πρότυπο τον πατέρα μου, μεγάλωσα μέσα στις φορεσιές, τα ριζίτικα τραγούδια, τους χορούς και τις εκδηλώσεις και, όπως καταλαβαίνεις, ήταν αναπόφευκτο να την αγαπήσω.

Τόσα χρόνια μετά, νιώθω όλο και μεγαλύτερο χρέος μου να υπηρετήσω την παράδοση. Από το 2019, όταν ο πατέρας μου, μου παρέδωσε τη σκυτάλη, ανέλαβα να συνεχίσω το έργο των «Κουρητών». Όπως είπε κι ο ίδιος, τη μέρα εκείνη: «Τριάντα χρόνια, τρεις γενιές κι ο πρώτος κύκλος κλείνει, και παραδίδουν οι παλιοί στσι νέους την ευθύνη». Μια μαντινάδα που προφητικά είχε γράψει ο θείος μου, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, αρκετά χρόνια πριν!

Συναντήσατε δυσκολίες σε αυτήν τη δράση σας;

Στην αρχή οι προκλήσεις ήταν πολλές, η αγάπη και το πάθος μου, όμως, για την παράδοση και τις ρίζες δεν με άφησαν να κάνω πίσω. Συνειδητοποίησα ότι, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, όπου η παράδοση απειλείται να χαθεί με το πέρασμα του χρόνου. Ο κύκλος των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει με παραδοσιακά βιώματα από τον τόπο τους κλείνει σιγά-σιγά, ενώ η νέα γενιά μεγαλώνει στα αστικά κέντρα και γίνεται μέρος της παγκοσμιοποίησης. Έτσι, αποφάσισα να αξιοποιήσω την τεχνολογία -ένα μέσο που «φοβίζει» αρκετά τους ανθρώπους της παράδοσης- ώστε να διαδώσουμε τις γνώσεις και τα βιώματα στην ομογένεια και σε όσους αγαπούν την ελληνική παράδοση παγκοσμίως.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν ο κορονοϊός, μιας και ο χώρος μας λειτουργούσε μόλις τέσσερις μήνες! Έχω μάθει στη ζωή μου, όμως, τις δυσκολίες να τις μετατρέπω σε ευκαιρίες. Έτσι δημιουργήσαμε την πρώτη διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα αφιερωμένη στην παράδοση σε όλο τον κόσμο. Στην αρχή, σε όποιον και να το έλεγα, φάνταζε κάτι αδύνατο, κάτι που δεν θα μπορούσε να πετύχει. Πλέον, όμως, τέσσερα χρόνια αργότερα, λειτουργούμε σε όλες μας τις δράσεις υβριδικά, και δια ζώσης και διαδικτυακά! Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τις δια ζώσης δράσεις μας, προσφέρουμε διαδικτυακά live μαθήματα κρητικών και παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα, μαγνητοσκοπημένα e-courses που μπορούν όλοι να δουν σε δικό τους χώρο και χρόνο και σεμινάρια που καλύπτουν ευρεία θεματολογία γύρω από τους χορούς, τη μουσική, τη λαογραφία και τις παραδόσεις μας. Παράλληλα, βλέποντας τον ακούραστο, θα έλεγα, αγώνα που δίνουν οι ομογενείς μας στο εξωτερικό, δημιουργήσαμε διαδικτυακά τμήματα μόνο για χοροδιδασκάλους, ώστε να διασφαλίσουμε πως η διδασκαλία των παραδοσιακών χορών θα συνεχιστεί ακόμη και σε όσους δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις!

Το νέο μας podcast, «Ο κόσμος της παράδοσης», είναι ένα ακόμη εγχείρημα για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, καθώς συνδέει τη νέα γενιά με τις ρίζες της, δημιουργώντας έναν ζωντανό διάλογο με το παρελθόν μας.

Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις δεν στάθηκαν εμπόδιο, αλλά αποτέλεσαν κίνητρο για να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιήσουμε το όραμά μας, να ενισχύσουμε τις δράσεις μας και να ενδυναμώσουμε τη σχέση μας με περισσότερους ανθρώπους, αποδεικνύοντας ότι, η παράδοση μπορεί να εξελίσσεται και να εμπνέει διαχρονικά.

Πιστεύετε πως στη χώρα μας γίνονται επαρκείς προσπάθειες ή, αν θέλετε, υπάρχει η γνώση για την κληρονομιά μας, ώστε να υπάρξει η θέληση για μάθηση; 

Πιστεύω πως στη χώρα μας υπάρχουν σημαντικές προσπάθειες για τη διατήρηση και τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά, όπως σε όλους τους τομείς της ζωής, εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο!

Παρόλο που η γνώση σχετικά με την παράδοση είναι παρούσα, συχνά περιορίζεται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ή κοινότητες, με αποτέλεσμα να μην φτάνει πάντα στη νεότερη γενιά με τρόπο που να την εμπνέει για μάθηση. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να συνδυάσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους με σύγχρονα εργαλεία, όπως η τεχνολογία, ώστε να προσεγγίσουμε ένα ευρύτερο κοινό. Η ενίσχυση της επιμόρφωσης και η σύνδεση της παράδοσης με τη σύγχρονη ζωή μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργεια της θέλησης για μάθηση και μεταλαμπάδευση της κληρονομιάς μας.

Θα θέλατε να μας αναφέρετε τους υποστηρικτές σας σε όλη αυτήν τη διαδρομή; 

Οι υποστηρικτές μας είναι πολλοί και οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους, όσους έχουν σταθεί δίπλα μας σε αυτήν τη μακρά πορεία.

Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μου, τους «Κουρήτες» μου, οι οποίοι με πάθος και αφοσίωση βοηθούν να κρατηθεί ζωντανό το εγχείρημα αυτό. Έπειτα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πατέρα μου, Παττακομανώλη, καθώς δείχνει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, παραδίδοντας μου αυτό το βαρύ φορτίο, του να συνεχίσω το έργο που ξεκίνησε τόσα χρόνια πριν.

Οι δάσκαλοί μας, από το δικό τους μετερίζι, συμβάλλουν καθοριστικά στη διάδοση και τη διδασκαλία της κρητικής παράδοσης, καθώς και οι μαθητές που μας εμπιστεύονται και μας ακολουθούν αποτελούν την καρδιά του έργου μας, μιας και χωρίς εκείνους θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Κουρήτες».

Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη νιώθουμε για όλους εκείνους που έχουν δωρίσει προσωπικά τους αντικείμενα, όπως φορεσιές, μαχαίρια, βιβλία, εργόχειρα και άλλα οικογενειακά κειμήλια, στη βιβλιοθήκη και στο μουσείο μας, καθώς προσδίδουν ξεχωριστή αξία.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και να ευχαριστήσουμε θερμά όσους έχουν πιστέψει στο έργο μας και έχουν συμβάλλει με οικονομικούς πόρους πριν ακόμα την ίδρυση του. Ξεχωριστά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον «νονό» των «Κουρητών», κ. Δημήτριο Αετουδάκη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου («Αιγέας»), τον κ. Γεώργιο Στεφανάκη, τον κ. Πέτρο Σκοτιδάκη, καθώς και το Ίδρυμα-Κληροδότημα Αναστασίου Κουταβά.

Η στήριξή τους μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να προωθούμε την κρητική και ελληνική παράδοση σε όλο τον κόσμο, διασφαλίζοντας ότι, αυτή η πολύτιμη κληρονομιά θα παραμείνει ζωντανή για τις επόμενες γενιές.

Κοιτάζοντας πίσω σε όλη αυτήν τη διαδρομή, τι νιώθετε πλέον, βλέποντας πως πετύχατε τους στόχους σας;

Κοιτάζοντας πίσω, νιώθω μια βαθιά αίσθηση ικανοποίησης και περηφάνιας για όλα όσα έχουμε καταφέρει. Οι στόχοι που θέσαμε δεν ήταν απλοί. Απαιτούσαν αφοσίωση, σκληρή εργασία και συνεχή προσαρμογή στις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν. Το να βλέπω πως το όραμα των «Κουρητών» έχει υλοποιηθεί και έχει εξελιχθεί πέρα από τις αρχικές προσδοκίες, με γεμίζει με ευγνωμοσύνη και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω!

Είναι συγκινητικό να διαπιστώνω πως οι «Κουρήτες» δεν περιορίζονται, πλέον, μόνο στην παράδοση της Κρήτης. Μέσω της νέας συνεργασίας μας με το Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών (ΕΛΚΕΛΑΜ), έναν από τους σημαντικότερους φορείς που δραστηριοποιείται στον τομέα της παράδοσης από το 1982, γινόμαστε ακόμα πιο ισχυροί και στο κομμάτι της υπόλοιπης Ελλάδας. Αυτή η συνεργασία διευρύνει τους ορίζοντές μας και μας επιτρέπει να προωθήσουμε και να διαδώσουμε την ελληνική παράδοση, πέραν της Κρήτης!

Παράλληλα, νιώθω ενθουσιασμό για το μέλλον, καθώς έχουμε νέες σκέψεις και δράσεις που επιθυμούμε να υλοποιήσουμε. Η ικανοποίηση δεν προέρχεται μόνο από την επίτευξη των στόχων μας, αλλά και από τη γνώση ότι, έχουμε θέσει τα θεμέλια για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να ανθίζουν οι αξίες και τα έθιμα που αγαπάμε. Η παράδοση, που κάποτε φοβόμασταν ότι θα χαθεί, τώρα ζει μέσα από τις δράσεις μας και εξελίσσεται, ενώ η πορεία μάς δείχνει ότι, το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Κουρήτες» είναι μόνο η αρχή!

Πώς μπορεί να γίνει κάποιος μέλος; Θα πρέπει να κατάγεται από την Κρήτη;  

Η ομορφιά της παράδοσης είναι ότι, ενώνει ανθρώπους από διαφορετικές γωνιές του κόσμου. Όποιος επιθυμεί να γίνει μέλος της οικογένειας των Κουρητών, μπορεί να το κάνει, είτε από κοντά στο χώρο μας, στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, είτε διαδικτυακά από κάθε μέρος του πλανήτη!

Δεν χρειάζεται να έχει κρητική καταγωγή, καθώς πλέον οι μαθητές μας προέρχονται από όλο τον κόσμο. Έχουμε την τιμή να διδάσκουμε ανθρώπους με καταγωγή από τη Ρωσία, την Κύπρο, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αγγλία και πολλές άλλες χώρες, που μοιράζονται την ίδια αγάπη για την ελληνική παράδοση.

Με τη νέα μας δράση, που περιλαμβάνει μαγνητοσκοπημένα μαθήματα τα οποία θα μεταγλωττιστούν και στα αγγλικά, φιλοδοξούμε να φέρουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους κοντά στην παράδοση, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τον τόπο διαμονής τους ή τη γλώσσα που μιλούν! Πιστεύουμε ότι, σύντομα θα έχουμε δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως, κοινότητες αφιερωμένη στην πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς η παράδοση δεν γνωρίζει σύνορα, και είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τη δύναμή της να ενώνει ανθρώπους απ’ όλα τα μέρη του κόσμου.

Μελλοντικά σχέδια, ταξίδια;

Στα μελλοντικά μας σχέδια, μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που ετοιμάζουμε είναι η διοργάνωση πολιτιστικής εκδρομής με θέμα «Γνωρίζοντας την Κρήτη», που θα απευθύνεται σε μαθητές ολόκληρης της Ελλάδας και στόχο θα έχει, μέσα σε μια ημέρα, να γνωρίσουν όσο καλύτερα γίνεται τον πολιτισμό της Κρήτης μας μέσα από τους κρητικούς χορούς, τις φορεσιές, τις λαϊκές μας τέχνες και το μουσείο μας.  Σκοπός μας είναι να επεκτείνουμε αυτή τη δράση, συνεργαζόμενοι με σχολεία και συλλόγους της ομογένειας, ώστε διαδικτυακά πλέον, να συνδεθούμε με εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Παράλληλα, οι μελλοντικές μας δράσεις περιλαμβάνουν τη χρήση της τεχνολογίας Virtual Reality, επάνω στην οποία εργαζόμαστε το τελευταίο διάστημα και θεωρούμε ότι, θα αλλάξει όλα τα δεδομένα που γνωρίζουμε έως σήμερα!

Όσον αφορά τα ταξίδια, ετοιμάζουμε νέες εξορμήσεις στο εξωτερικό, σε αρκετούς προορισμούς, με σκοπό να βοηθήσουμε όλους τους συλλόγους που έχουν ανάγκη, στην προσπάθειά τους. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να προωθούμε την ελληνική παράδοση παγκοσμίως, δημιουργώντας γέφυρες ανάμεσα στον ελληνικό πολιτισμό και τις κοινότητες των Ελλήνων της διασποράς.

Κλείνοντας, θα μας αφιερώσετε μια κρητική μαντινάδα;

Φιλίππα, σε ευχαριστώ και πάλι για την όμορφη αυτή συζήτηση που είχαμε και το βήμα που έδωσες, ώστε να προβληθεί η παράδοση του τόπου μας.

Εάν κάτι θα ήθελα να μείνει σε όλους τους ανθρώπους είναι ότι, η παράδοση χρειάζεται την βοήθεια του καθενός μας ξεχωριστά ώστε να διαδοθεί στις επόμενες γενιές. «Η ελληνική παράδοση είναι δεντρό στη φύση, και θέλει απ’ όλους πότισμα, μη μαραθεί και σβήσει»! Με το καλό να ξανασμίξουμε!

Ο Λαογραφικός Όμιλος «Κουρήτες» ιδρύθηκε το 1988 από τρεις πρωτοχορευτές, τους Μανώλη Παττακό, Μιχάλη Σηφακάκη και Βασίλη Τουπή, με σκοπό να συμβάλλει στη διαφύλαξη, διάσωση και διάδοση των κρητικών χορών, τραγουδιών και θεατρικών έργων, αλλά και στην αναβίωση των ηθών και των εθίμων της Κρήτης. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.000 παραστάσεις και στις πέντε ηπείρους, και είναι αναγνωρισμένος από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ύστερα από 31 χρόνια στα πολιτιστικά και θρησκευτικά δρώμενα του τόπου ίδρυσε το 2019, το Κέντρο Διαφύλαξης, Διάσωσης και Διάδοσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Κουρήτες» με στόχο την εξέλιξη και την υλοποίηση ενός μεγαλύτερου οράματος. Το Κέντρο είναι το μέλλον του Λαογραφικού Ομίλου, καθώς αποτελεί το «όχημα» που θα διευρύνει τους ορίζοντές του. Μέσω αυτού, ο Όμιλος προάγει την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης και της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η επιρροή των Κουρητών κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων αποτυπώνεται συνοπτικά στους παρακάτω αριθμούς:
  • 50+ εκατομμύρια προβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • 33K+ ακολούθους στο Facebook με απήχηση κάθε δημοσίευσης 100k+ προβολές.
  • 17K+ ακολούθους στο Instagram.
  • 800 σταθερά μηνιαία μέλη και εθελοντές.
  • 500 αποδέκτες ενημερωτικών newsletter.
Οι στόχοι του Κέντρου Διαφύλαξης, Διάσωσης και Διάδοσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Κουρήτες» είναι:
  • Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και διάδοση των παραδοσιακών και κρητικών χορών, τραγουδιών και μουσικής, μεταλαμπαδεύοντας τα ήθη και έθιμα στις νεότερες γενιές.
  • Η αναβίωση των παραδοσιακών λαϊκών τεχνών και η παρουσίαση σπάνιων και ιστορικών αντικειμένων μέσω της βιβλιοθήκης και του μουσείου.
  • Η συνεχής έρευνα και καταγραφή της κρητικής λαογραφίας, με ψηφιακή παρουσίαση όλων των παραπάνω για άμεση πρόσβαση σε όλον τον κόσμο.
Από το 2019 έως και σήμερα οι δράσεις του Κέντρου έχουν πολλαπλασιαστεί. Συνοπτικά, αναπτύσσονται στους εξής βασικούς πυλώνες:
Α. Μαθήματα χορού
i. Διδασκαλία κρητικών και παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα, σε παιδιά από 4 ετών και ενήλικες, δια ζώσης στον χώρο του Κέντρου, live διαδικτυακά και με e-courses μέσω της εκπαιδευτικής διαδικτυακής πλατφόρμας.
ii. Δημιουργία τμημάτων με σκοπό τη διδαχή του τρόπου διδασκαλίας των κρητικών χορών σε χοροδιδασκάλους παραδοσιακών χορών από όλο τον κόσμο.
B. Σεμινάρια
Διεξαγωγή μηνιαίων σεμιναρίων δια ζώσης και διαδικτυακά,  γύρω από τους χορούς, τη μουσική, τη λαογραφία, τις λαϊκές τέχνες, την ιστορία και γενικότερα τις παραδόσεις της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
Γ. Μουσείο 
Το Λαογραφικό Μουσείο Τέχνης & Παράδοσης «Ιδαίον Άντρον» αποτελεί το «σπήλαιο» των Κουρητών που διαφυλάσσει, διασώζει και διαδίδει τη λαϊκή τέχνη του τόπου μας.
Δ. Βιβλιοθήκη
Μία πλούσια συλλογή που αποτυπώνει τις παραδόσεις, τη λαογραφία και την ιστορία της Κρήτης με σκοπό την ανάδειξη του θησαυρού των λέξεων, συνδυάζοντας την καρδιά και το πνεύμα του νησιού. Σε αυτόν τον σημαντικό πολιτιστικό χώρο, δίνεται έμφαση στις λαογραφικές παραδόσεις, την ιστορία και την πολυποίκιλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Η βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλους να δανειστούν τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν. Εδώ, οι λάτρεις της κρητικής ιστορίας, παραδόσεων και λαογραφίας μπορούν να βρουν ποιοτικούς πόρους που αναδεικνύουν την πολυποίκιλη και πλούσια κληρονομιά της περιοχής.
Ε. Πωλητήριο (eshop)
Το ηλεκτρονικό πωλητήριο δημιουργήθηκε με σκοπό να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε παραδοσιακά και χειροποίητα έργα τέχνης από την Κρήτη, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Έτσι, ακόμα και αν κάποιος βρίσκεται μακριά, μπορεί να συμβάλλει στη στήριξη των παραδοσιακών ελληνικών τεχνών και να αποκτήσει μοναδικά έργα τέχνης που αντιπροσωπεύουν την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.
ΣΤ. Συνεδριακοί χώροι
Το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Κουρήτες» προσφέρει πλήρως εξοπλισμένους χώρους για συνέδρια, εκδηλώσεις και επαγγελματικές συναντήσεις, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά. Βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Αθήνας, με άμεση πρόσβαση σε αστικές συγκοινωνίες. Οι χώροι προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε περίστασης και πληρούν υψηλά πρότυπα ποιότητας, εξοπλισμού και αισθητικής, καθιστώντας τους ιδανική επιλογή για την επιτυχή υλοποίηση κάθε είδους εκδήλωσης.
Οι δράσεις των «Κουρητών», όμως, δεν σταματούν εδώ. Έχοντας ως βάσεις τους παραπάνω πυλώνες, ο Όμιλος προσπαθεί συνεχώς να προσθέτει ένα μικρό λιθαράκι στη διάσωση, διαφύλαξη και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αρχικά, έχουν δημιουργήσει το μοναδικό στην κατηγορία του podcast με θέμα «Ο κόσμος της παράδοσης» και οικοδεσπότη τον Γιώργο Παττακό, με σκοπό να έρθει η νέα γενιά πιο κοντά στη «ρίζα».
Επιπλέον, προχώρησαν στη διοργάνωση μιας νέας δράσης, μιας πολιτιστικής εκδρομής με θέμα «Γνωρίζοντας την Κρήτη», που θα απευθύνεται αρχικά σε μαθητές της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας. Σκοπός είναι η συνεργασία να επεκταθεί και σε σχολεία και συλλόγους της ομογένειας από όλο τον κόσμο για τη διάσωση και τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα παιδιά όλου του κόσμου.
Η δράση αυτή θα προσφέρει στους μαθητές την ευκαιρία να βιώσουν την κρητική παράδοση από κοντά. Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνει είναι οι εξής:
  1. Επίσκεψη στο Μουσείο, όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν εκθέματα που αφορούν τις λαϊκές τέχνες, όπως αγιογραφία, υφαντική, κεντητική, οργανοποιία, ξυλογλυπτική, χρυσοχοΐα, αγγειοπλαστική, μαχαιροποιία, σιδηρουργία, αλλά και να δουν μοναδικά χειροποίητα είδη όπως παραδοσιακές φορεσιές, κομπολόγια, κειμήλια πολέμου καθώς και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, βιβλία και άλλα πολλά.
  2. Εξερεύνηση των φορεσιών της Κρήτης.
  3. Εκμάθηση κρητικών χορών.
  4. Παρουσίαση λαϊκών επαγγελμάτων της κρητικής υπαίθρου.
  5. Παραδοσιακό κέρασμα.
Κατά τη διάρκεια της πολιτιστικής εκδρομής «Γνωρίζοντας την Κρήτη», οι μαθητές θα ανακαλύψουν τον πλούτο και την παράδοση ενός νησιού που φέρει βαθιές ρίζες στην ιστορία και τον πολιτισμό. Με κάθε δραστηριότητα, θα αναδειχθεί η σημασία της διατήρησης και μετάδοσης της κουλτούρας και παράδοσης για τις επόμενες γενιές. Έτσι, η εκδρομή θα αποτελέσει μια αξέχαστη εμπειρία που θα συνοδεύει τους μαθητές στο ταξίδι τους προς τη γνώση και τον πολιτισμό.
Τέλος, οι μελλοντικές δράσεις αφορούν την αξιοποίηση της τεχνολογίας Virtual Reality για τη δημιουργία και την ενδυνάμωση των σχέσεων με όλους τους Έλληνες της ομογένειας. Έχοντας πραγματοποιήσει ήδη πλήθος σεμιναρίων εκμάθησης κρητικών χορών στα ταξίδια μας και στις πέντε ηπείρους, σκοπός των ανθρώπων του Κέντρου είναι να καταφέρουν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις και τα βιώματά τους, δημιουργώντας δεσμούς και συμβάλλοντας στο δύσκολο έργο που επιτελούν οι Κρήτες και οι Έλληνες της ομογένειας σε όλο τον κόσμο.
Περισσότερες πληροφορίες: www.kourites.org
Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra