fbpx

Ριζικές αλλαγές στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων από το 2025

0

* Κλιμακωτές εκπτώσεις φόρου 2%-4% όσο πιο νωρίς πριν την τελική προθεσμία υποβάλλονται οι δηλώσει

* Πρόστιμα από 2.500 ευρώ σε επικεφαλής φορέων του Δημοσίου, εφόσον οι φορείς που διοικούν δεν τηρούν τις προθεσμίες για την υποβολή στοιχείων που διευκολύνουν την έγκαιρη προσυμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων

* Από 15/3 έως 15/7 κάθε έτους η περίοδος υποβολής των δηλώσεων, χωρίς καμία δυνατότητα παράτασης.

* Ειδικό αφορολόγητο 300 ευρώ το μήνα για τα φιλοδωρήματα και πλήρης απαλλαγής τους από τις κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών

* Τέλος … στο τέλος επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Κλιμακωτές εκπτώσεις από 2% έως 4% στο φόρο εισοδήματος ανάλογα με το πόσο νωρίς υποβάλλεται η δήλωση και εφόσον πραγματοποιείται εφάπαξ εξόφληση του φόρου, σταθερές ημερομηνίες έναρξης και λήξης της περιόδου υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος χωρίς παρατάσεις καθώς επίσης και επιβολή τσουχτερών προστίμων έως 2.500 ευρώ για τις επιχειρήσεις και τους φορείς που καθυστερούν την έκδοση των στοιχείων με τις βεβαιώσεις αποδοχών ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Επιπλέον, προανήγγειλε και τη θέσπιση ειδικού αφορολογήτου ορίου για τα φιλοδωρήματα μέχρι τα 300 ευρώ το μήνα και πλήρη απαλλαγή τους από την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Αναλυτικότερα, οι νέες ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν και θα ενσωματωθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή προβλέπουν:

1) Ριζικές αλλαγές στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Προβλέπονται:

α) Σταθερή, μη μεταβαλλόμενη και μη παρατεινόμενη, περίοδος υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, κάθε χρόνο. Η έναρξη της περιόδου υποβολής των δηλώσεων θα γίνεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου και η λήξη της στις 15 Ιουλίου. Οι ημερομηνίες θα είναι κλειδωμένες και δεν θα γίνονται …λάστιχο. Δηλαδή δεν θα υπάρχει περιθώριο να δίνεται καμία παράταση.

β) Κλιμακωτή αύξηση της έκπτωσης επί του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος ανάλογα με το πόσο γρήγορα γίνεται η υποβολή της δήλωσης. Κριτήριο του ύψους της έκπτωσης θα είναι δηλαδή το διάστημα της πρόωρης υποβολής της δήλωσης πριν από την τελική καταληκτική ημερομηνία. Όσο πιο μεγάλο είναι το διάστημα αυτό, τόσο πιο μεγάλη η έκπτωση. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλξηση του φόρου εισοδήματος μέχρι τις 31 Ιουλίου προβλέπεται έκπτωση φόρου:

– 4% αν η δήλωση υποβληθεί στο χρονικό διάστημα μεταξύ 15 Μαρτίου και 30 Απριλίου,

– 3% αν η υποβολή της δήλωσης γίνει στο χρονικό διάστημα από 1 Μαϊου έως 15 Ιουνίου,

– 2% αν η δήλωση υποβληθεί στο χρονικό διάστημα από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

Το ισχύον σήμερα καθεστώς προβλέπει έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού του φόρου εφόσον εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου οπότε και λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης.

γ) Μονιμοποίηση της δυνατότητας τμηματικής εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφλείται μέχρι την 31η Ιουλίου του έτους υποβολής της δήλωσης και οι επόμενες επτά δόσης μέχρι την τελευταία ημέρα καθενός από τους επόμενους επτά μήνες (Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο του έτους υποβολής, Ιανουάριο και Φεβρουάριο του επομένου έτους).

δ) Αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την παρακολούθηση και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των φορέων του Δημοσίου που υποχρεούνται να εκδίδουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, για την ηλεκτρονική προσυμπλήρωση των δηλώσεων, με χρηματικές κυρώσεις – πρόστιμα για τους υπευθύνους των φορέων που παραβαίνουν τις προβλεπόμενες προθεσμίες.

– Θα δημιουργηθεί από την ΑΑΔΕ Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την προσυμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Στο Μητρώο αυτό οφείλουν να εγγραφούν όλοι οι Οργανισμοί και οι υπηρεσίες του Δημοσίου που υποχρεούνται να αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ δεδομένα (βεβαιώσεις αποδοχών για όσους είναι μισθωτοί υπάλληλοι του Δημοσίου, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι του Δημοσίου με “μπλοκάκια” κ.λπ.) για τις ανάγκες προσυμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Μέσω του Μητρώου αυτού θα διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ τα συγκεκριμένα δεδομένα από τους εγγεγραμμένους σ’ αυτό φορείς του Δημοσίου. Το Μητρώο θα πρέπει να δημιουργηθεί την περίοδο από τις 15 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 15 Ιανουαρίου 2025. Σε περιπτώσεις φορέων που θα εγγράφονται εκπρόθεσμα στο Μητρώο θα επιβάλλονται πρόστιμα στους υπευθύνους τους, δηλαδή στους Διοικητές ή τους Διευθύνοντες Συμβούλους ή τους Γενικούς Διευθυντές κ.λπ.

– Θεσπίζεται, αυστηρά, περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής δεδομένων αναγκαίων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων (βεβαιώσεων αποδοχών κ.λπ.). Η περίοδος αυτή θα ξεκινά από τις 16 Ιανουαρίου και θα λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα του Φεβρουαρίου. Εντός αυτής χρονικής περιόδου θα πρέπει να γίνεται η ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων των βεβαιώσεων αποδοχών για τους μισθωτούς εργαζομένους του Δημοσίου, τους εργαζομένους του Δημοσίου με “μπλοκάκια” και τους συνταξιούχους φορολογούμενους, από τους φορείς του Δημοσίου (τους δημοσίους οργανισμούς, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) που καταβάλλουν τις αποδοχές. Στόχος είναι τα δεδομένα για τις φορολογητέες αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων και για τους παρακρατηθέντες φόρους εισοδήματος να προσυμπληρωθούν εγκαίρως στις φορολογικές τους δηλώσεις και η ΑΑΔΕ να είναι κάθε χρόνο έτοιμη να θέτει σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων στις 15 Μαρτίου (σύμφωνα με το σταθερό χρονοδιάγραμμα που καθιερώνεται). Η εκπρόθεσμη ή ανακριβής υποβολή των βεβαιώσεων από τους οργανισμούς και τους λοιπούς φορείς του Δημοσίου, τις δημόσιες υπηρεσίες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα τιμωρείται με την επιβολή προστίμων στους υπευθύνους των φορέων, δηλαδή στους Διοικητές ή τους Διευθύνοντες Συμβούλους ή τους Γενικούς Διευθυντές για τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, όπως ο ΕΦΚΑ, ο ΕΟΠΥΥ κ.λπ., στους υπηρεσιακούς γραμματείς για το Δημόσιο, στους γενικούς γραμματείς για τους Δήμους και οριζόντια στους προϊσταμένους για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας των φορέων. Τα πρόστιμα, που θα επιβάλλονται στα ευθυνόμενα πρόσωπα, θα ξεκινούν από 2.500 ευρώ και θα προσαυξάνονται περαιτέρω κατά 50 ευρώ για κάθε μία ημέρα καθυστέρησης.

ε) Κυρώσεις και για τον Διοικητή της ΑΑΔΕ εφόσον η Αρχή αυτή δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την έγκαιρη έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων. Θεσπίζεται η επιβολή προστίμων και στον Διοικητή της ΑΑΔΕ, στις περιπτώσεις που η ΑΑΔΕ δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή της να θέσει εγκαίρως σε λειτουργία, στις 15 Μαρτίου κάθε έτους, την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Τα πρόστιμα θα διαμορφώνονται κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν που θα ισχύσει και για τους λοιπούς υπευθύνους δημοσίων φορέων που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους για έγκαιρη υποβολή στοιχείων.

2) Θέσπιση ειδικού αφορολόγητου ορίου για τα φιλοδωρήματα που καταβάλλονται σε εργαζομένους επιχειρήσεων εστίασης και παροχής υπηρεσιών υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας. Το αφορολόγητο ορίζεται στα 300 ευρώ το μήνα και θα ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2024 και εξής. Φιλοδωρήματα που υπερβαινουν το ύψος του αφορολογήτου θα υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος και θα προστίθενται στα λοιπα φορολογητέα εισοδήματα του κάθε εργαζόμενου για να φορολογηθούν κι αυτά τελικά με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Τα φιλοδωρήματα θα απαλλάσσονται επίσης, ανεξαρτήτως του ύψους τους, από κάθε ασφαλιστική κράτηση.

Επιπλέον, θα θεσπιστούν, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας αυστηροί κανόνες για την αποτροπή καταστρατηγήσεων από την πλευρά των εργοδοτών, δηλαδή για την αποφυγή αθέμιτων πρακτικών που θα έχουν τη μορφή της τεχνητής μείωσης των τακτικά καταβαλλόμεναν αποδοχών των εργαζομένων με αντίστοιχη ισόποση αύξησης των αποδοχών από φιλοδωρήματα, προκειμένου οι εργοδότες να μην καταβάλλουν επιπλέον ποσά φιλοδωρημάτων στους εργαζομένους αλλά και να απαλλάσσονται από την υποχρέωση απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών για μεγάλο τμήμα των αποδοχών των εργαζομένων τους. Σε περίπτωση μιας τέτοιας τεχνητής μείωσης, ο εργοδότης θα καλείται να πληρώσει εισφορά 22% επί του ποσού της μείωσης των τακτικών αποδοχών του εργαζομένου του.

Οι ρυθμίσεις θα αφορούν επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, γηροκομεία και άλλες κατηγορίες καταστημάτων όπου συνηθίζεται να δίνονται φιλοδωρήματα.

3) Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των 400-500 ευρώ για 25.000 εργαζομένους με «μπλοκάκια». Το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί από τις φορολογικές δηλώσεις του 2025, δηλαδή από τα εισοδήματα του 2024, και για τους εργαζομένους με “μπλοκάκια”. Ουσιαστικά, το μνημονιακό αυτό χαράτσι θα πάψει να ισχύει από το 2025 για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες και θα παραμείνει σε ισχύ μόνο για τις πάσης μορφής εταιρίες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα. Από το μέτρο αυτό θα ωφεληθούν, συγκεκριμένα, 25.000 φυσικά πρόσωπα – ελεύθεροι επαγγελματίες κάθε ένας από τους οποίους πληροί ταυτόχρονα τις παρακάτω πέντε προϋποθέσεις:

α) έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

β) παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή ασκεί δραστηριότητα η οποία σύμφωνα με τις καταργηθείσες διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994) δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής ιδιότητας αλλά χαρακτηρίζεται ως «ελευθέριο επάγγελμα». Τέτοιες δραστηριότητες είναι του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, πραγματογνώμονα, διαιτητή, εκκαθαριστή γενικά, ελεγκτή Α.Ε., εκτελεστή διαθηκών, εκκαθαριστή κληρονομιών και κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομίας.

γ) δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την κατοικία του.

δ) δεν εισπράττει ταυτόχρονα και κανονικό μισθό από άλλη εργασία.

ε) παρέχει τις υπηρεσίες του, βάσει εγγράφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, σε τρεις το πολύ εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνει το 75% τουλάχιστον των ετησίων αμοιβών του μόνο από έναν.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra