Μια πρόσθετη ουσία σε ενεργειακά ποτά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιακά προβλήματα
Θα μπορούσε ένα συμπλήρωμα διατροφής για την υγεία της καρδιάς να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής; Αυτό είναι το ερώτημα που έθεσε μια ομάδα ερευνητών στην Κίνα, οι οποία εστίασε στην ταυρίνη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αμινοξύ που περιέχεται σε ενεργειακά ποτά και συμπληρώματα διατροφής. Αν και συχνά διαφημίζεται για τα καρδιαγγειακά οφέλη της, οι ερευνητές της νέας μελέτης προειδοποιούν ότι η ταυρίνη μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις αθηρωματικές πλάκες –αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου σε ορισμένες περιπτώσεις.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Exploratory Research in Pharmacology», αμφισβητεί προηγούμενες υποθέσεις σχετικά με τις προστατευτικές επιδράσεις της ταυρίνης στην υγεία της καρδιάς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα εργαστηριακά ποντίκια, η ταυρίνη μείωσε το μέγεθος των αρτηριακών πλακών, αλλά ταυτόχρονα τις αποσταθεροποίησε και τις έκανε πιο επιρρεπείς σε ρήξη.
Η αθηροσκλήρωση– η συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων στις αρτηρίες- είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Αυτές οι εναποθέσεις, ή πλάκες, μπορούν σταδιακά να στενέψουν και να σκληρύνουν τις αρτηρίες, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στα ζωτικά όργανα. Όταν αυτές οι πλάκες γίνουν ασταθείς και σπάσουν, μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τι έδειξαν τα πειράματα σε ποντίκια και η ανάλυση των δειγμάτων αίματος των εθελοντών
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια διττή προσέγγιση. Αρχικά, ανέλυσαν δείγματα αίματος από 145 συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν χωριστεί σε τέσσερις ομάδες: υγιή άτομα και ασθενείς ανάλογα με τη σοβαρότητα της καρδιακής νόσου τους. Χρησιμοποίησαν εξελιγμένες εργαστηριακές τεχνικές για να μετρήσουν τα επίπεδα ταυρίνης σε αυτά τα δείγματα. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πειράματα σε εργαστηριακά ποντίκια που τροποποίησαν γενετικά ώστε να αναπτύξουν αθηροσκλήρωση. Αυτά τα ποντίκια τράφηκαν με δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να επιταχυνθεί ο σχηματισμός πλάκας στις αρτηρίες τους. Μερικά ποντίκια έλαβαν στη συνέχεια θεραπεία με ταυρίνη, ενώ άλλα εικονικό φάρμακο.
Διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία με ταυρίνη μείωσε όχι μόνο το μέγεθος των αρτηριακών πλακών, αλλά και την αναλογία των λείων μυϊκών κυττάρων προς τα φλεγμονώδη κύτταρα εντός των πλακών – έναν βασικό δείκτη της σταθερότητας της πλάκας. Η ταυρίνη αύξησε επίσης την παραγωγή ενζύμων που διασπούν το κολλαγόνο, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αστάθεια της πλάκας.
Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος έδειξε ότι οι ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ταυρίνης στο αίμα τους (4,04 μg/mL) σε σχέση με τους υγιείς εθελοντές (3,52 μg/mL).
Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένης της ευρείας χρήσης της ταυρίνης σε ενεργειακά ποτά και συμπληρώματα διατροφής. Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι η μακροχρόνια λήψη συμπληρωμάτων ταυρίνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης, αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση μπορεί να έχει διαφορετικές, δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις.
Περιορισμοί της μελέτης
Η μελέτη εξέτασε μόνο τη βραχυπρόθεσμη χορήγηση ταυρίνης (τέσσερις ημέρες), η οποία μπορεί να μην αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας λήψης της. Το μοντέλο ποντικιού, αν και χρήσιμο, δεν αντικατοπτρίζει τέλεια την ανθρώπινη αθηροσκλήρωση. Επιπλέον, η μελέτη δεν εξέτασε πώς διαφορετικές δόσεις ταυρίνης μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα και δεν παρακολούθησε εάν οι αποσταθεροποιημένες πλάκες οδήγησαν σε περισσότερα καρδιαγγειακά επεισόδια.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς την ταυρίνη – καθώς είναι ένα φυσικό αμινοξύ που παίζει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό. Ωστόσο, συστήνουν στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να παρακολουθούν προσεκτικά τους ασθενείς που λαμβάνουν συμπληρώματα ταυρίνης, ιδιαίτερα εκείνους με υπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις.